Прве мере САД према Приштини због таксе, шта даље?

Сједињене Америчке Државе предузеле су иницијалне мере према централним косовским институцијама, због одбијања премијера Рамуша Харадинаја да укине или суспендује таксу од 100 одсто на српске и производе из Босне и Херцеговине, а из појединих политичких кругова у Приштини оцењују да су прве поруке америчке администрације забрињавајуће.

Најјача опозициона парламентарна странка, Демократски савез Косова, саопштила је да је отказивање посете команданта Националне гарде Ајове, генерал-мајора Тимотија Ора, због трговинских мера према централној Србији и БиХ, "дубоко забрињавајуће".

Посланик ДСК Насер Ругова рекао је да би косовска влада требало да направи корак уназад и да "мирно" поново процени своје поступке, јер Косову нису потребне популистичке мере, које слабе односе са САД.

Такса од 100 одсто, иако није званично потврђено, поред израде платформе за дијалог, била је тема јучерашњег састанка челника косовских институција у Приштини.

Према наводима приштинских медија, председник скупштине Кадри Весељи, који је сазвао састанак, и косовски председник Хашим Тачи, захтевали су од Харадинаја да повуче одлуку о такси, како би се дала шанса дијалогу са Београдом.

Харадинај се одупро позивима и, у доцнијем разговору са новинарима и породицама палих припадника ОВК у Пећи и Дечанима, поновио да такса остаје док Београд не призна једнострано проглашену независност Косова, сматрајући да такса није препрека за постизање финалног споразума.

Харадинај се у обраћању породицама погинулих припадника бивше ОВК дотакао и разграничења, рекавши да "ако границе буду отворене, биће отворени гробови оних којима смо данас дошли да одамо почаст".

Премијер је рекао да има поштовање према лидерима на Косову и у Албанији, али се не слаже са онима који предлажу измене граница, те да исто важи и за све друге земље које подржавају такву опцију.

Лист Коха диторе пише да су САД почеле да покрећу мере против одлуке косовске владе да не укида увозну царину на производе из Србије и Босне и Херцеговине.

Подсећа се да Харадинај није добио америчку визу да присуствује Молитвеном доручку, а да је последња последица одлуке о такси, отказивање посете генерала америчке војске Косову.

У извештају лист наводи да се може очекивати да ће америчке мере бити појачане ако влада Косова устраје на томе да не укине таксу и да ће то бити највидљивије у процесу транзиције Косовских безбедносних снага, укључујући суспензију програма обуке и образовања припадника те организације.

Харадинај је изјавио је да није примио никакве званичне информације о анулирању посете америчког генерала Тимотија Ора.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво