Свечани дочек за Борута Пахора

Председник Словеније Борут Пахор борави у дводневној посети Србији. Испред Палате "Србија" приређен му је свечани дочек. Уследио је разговор са Александром Вучићем, као и састанак делегација две земље.

Словеначког председника је, уз највише државне почасти, испред Палате "Србија" дочекао председник Србије Александар Вучић.

Након дочека уз постројену Гарду Војске Србије и химне Србије и Словеније, уследио је тет-а-тет састанак Вучића и Пахора.

Затим су се састале делегације Србије и Словеније, после чега су се двојица председника обратила медијима.

Вучић и Пахор разговарали су о побољшања билатералних односа и свеобухватне сарадње две државе.

Током посете биће речи и о напретку Србије у њеним настојањима да се придружи ЕУ, ситуацији у региону и другим актуелним питањима која се односе на миграције, безбедност и будућност ЕУ.

Пахор ће се обратити и на Посебној седници Скупштине Србије и састати са председницом Народне скупштине Мајом Гојковић.

У Београду ће се одржати и бизнис форум, у којем ће учествовати представници 400 компанија две државе.

Словеначки председник је у посету Србији дошао у пратњи делегације представника пословне заједнице, као и министра културе Дејана Прешичека, државног секретара Министарства културе Јана Шкоберна, државног секретара Министарства спољних послова Симоне Лесковар и државног секретара Министарства економије Еве Штавс Подлогар.

Другог дана посете председник Словеније положиће венац на Споменик незнаном јунаку на Авали. 

Србија је Словенији 10. најважнији трговински партнер, а билатерална трговина премашује милијарду евра по години.

Агенција СТА наводи да је ово прва званична посета Пахора Србији после његовог поновног избора у новембру 2017. године. Пре тога је у Србији био 2014. године, што је била прва посета једног словеначког председника.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се