Размена података са Аустријом доноси бољитак грађанима

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић разговарао је данас у Бечу са генералним директором Завода за пензионо осигуање Аустрије (ПВА) Манфредом Андерлеом о даљем унапређењу сарадње у корист грађана две земље.

Аустрија и Србија имају одличну сарадњу, као и пензиони фондови две земље, али да увек постоји простор за даље унапређење, рекао је Зоран Ђорђевић у изјави Танјугу.

Указао је да је са саговорником разговарао о ономе што је већ започето, између осталих коришћењу наших рехабилитационих центара, као и размени података.

Према његовим речима средином године требало би да буде потписан нови споразум о размени података који ће, како објашњава, не само омогућити контролу, већ и можда омогућити веће пензије за наше грађане.

"У интересу аустријских и наших грађана желимо да унапредимо сарадњу и искористимо све потенцијале које има Србија у овом тренутку", рекао је Ђорђевић.

Министар је указао да поред рехабилитационих центара који су у функцији у Србији имамо и 26 који то нису.

"Презентовали смо на састанку све наше бање које нису у функцији са могућношћу да заједно са Аустријом неке од њих ставимо у функцију", пренео је Ђорђевић.

Изразио је уверење да ће у овој години сигурно сарадња бити унапређена.

Ђорђевић је указао да у Аустрији и Бечу живи можда највећа српска дијаспора у Европи и да је због тога веома битна сарадња и у области пензионог осигурања.

"За 27.195 корисника пензионог фонда који живе у Србији Аустрија плаћа пензије, а за неких 2.700 који живе у Аустрији плаћа Србија", објаснио је министар.

Људи када оду у пензију желе да време посвете себи, а не административним стварима и управо је обавеза Аустрије и Србије да поједноставе ствари.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво