Вучић за РТС: Платили смо високу цену због такси, нико нам то неће надокнадити

Председник Србије Александар Вучић рекао је за РТС да је Немачка више пута рекла да се противи таксама које је увела Приштина на робу из централне Србије, а да је Ангела Меркел то данас поновила. Вучић истиче да смо због такси платили високу цену и да нам нико неће надокнадити изгубљено. Сами ћемо својим радом то да урадимо, поручио је Вучић.

Александар Вучић је рекао да су у разговорима са немачком канцеларком Ангелом Меркел Косово и Метохија и стабилност и мир у региону увек главне теме. Данас су разговарали и о билатералним односима и о европском путу Србије.

"Важно је да кажем да је Aнгела Меркел увек подржавала мир и сигурност за људе у читавом региону, и посебну пажњу придаје Србији. Зато јој дугујем огромну захвалност као председник Републике", рекао је Вучић у интервјуу за РТС.

Навео је да канцеларка велику пажњу придаје и инвестицијама и да је Немачка апсолутно најважнији спољнотрговински партнер Србије.

У првих 11 месеци прошле године трговинска размена Србије и Немачке је прешла 4,5 милијарди евра, а 13 одсто наше укупне спољнотрговинске размене везано је за Немачку.

Председник Србије је још једном истакао да је увек задовољан када може нешто да научи од Ангеле Меркел. Немачка је увек против ограничења трговине и против такси, што је важна порука за нас, истакао је Вучић.

Указао је да је канцеларка у једној реченици поновила више пута изречен став Немачке против такси које је наметнула Приштина.

"За Немце је чудно када правите баријере у протоку робе, услуга и капитала", навео је Вучић.

Шеф кабинета косовског премијера Авни Арифи изјавио је у интервјуу за КТВ да би Приштина могла да привремено суспендује таксе на ограничен период, током којег би "Косово и Србија интензивно радили на постизању коначног споразума".

"Да ли ће укинути или суспендовати – сасвим је свеједно. Нанели су нам огромну штету, унели огромну тензију. Рекао сам да ће се то повлачење догодити и догодиће се. Ми смо платили високу цену и нико нам неће то надокнадити, ни из Приштине ни из ЕУ, нити било ко други. Сами ћемо својим радом, пожртвованошћу и знањем то да урадимо", указао је Вучић.

Писане гаранције Жан Клода Јункера

Иако није било речи о квотама на увоз челика са канцеларком Меркел, јесте са комесаром са суседску политику и проширење Јоханесом Ханом.

"Из Европске уније данас сам добио и писмо Жан Клода Јункера. Хвала му на томе. За разлику од многих који говоре лоше о њему, мислим да је не само коректан и близак Србији, већ и један од најспособнијих људи", рекао је Вучић и нагласио да је он дао писане гаранције да ће помоћи Србији ако будемо имали проблема.

Председник је критиковао оне који су говорили да је Јункер имао проблема са алкохолом. Указао је да су њих двојица имали сличан проблем који нема везе са пијанством.

Вучић је рекао да је јуче било разговора са Кинезима из смедеревске железаре.

"Верујем да ће остати и опстати јер је то за нас од кључног значаја. Био би страшан ударац за нас да оду. Зато ћутимо и не подижемо глас, верујемо да ће ЕУ и кроз речи Јункера испунити своје обавезе и показати поштовање према Србији", рекао је Вучић.

Вучић замолио "Рио Тинто" да се ствари убрзају 

Председник Србије је у Давосу разговарао са шефовима "Рио Тинта" Жан Себастијан Жаком и Симон Нивен. Та компанија у Србији реализује пројекат "Јадар".

"Обавестили су ме да ствари иду добро, а ја сам их молио да се ствари убрзају. Објаснили су да лако ураде рударски посао, али им остаје чак 26 корака да би одвојили литијум од камена и свега тога што је извучено из земље. То је технолошки компликован процес, али раде на томе", рекао је Вучић.

Сарађују и са јапанским и кинеским компанијама – са Кинезима су у разним партнерствима 31 годину.

Ангела Меркел је данас у Давосу рекла да је слаба тачка немачке ауто-индустрије то што када се пређе на електрични аутомобил, нико ни у Немачкој ни у ЕУ не може да направи батерију – све то се прави на Далеком истоку.

"То je један од проблемa које има 'Рио Тинто', не знају како батерија треба да изгледа. Од огромног је значаја тај литијум у јадариту, на западу Србије, недалеко од Лознице. Од 2024. тамо ће моћи да ради ко зна колико људи и ко зна шта све можемо да извучемо из тога. Ако они буду направили партнерски однос са Кинезима, то би значило да ће се тамо направити велика фабрика аутобуса на електрични погон, комбија, аутомобила и других возила. Ту је Србија у огромној предности у односу на друге земље", објаснио је Вучић.

Вучић о слободи медија: Брзо ћемо показати резултате

Поводом негативних реакција због његовог јучерашњег учешћа на панелу о медијским слободама, Вучић је рекао да на то може само да се осмехне.

"То сам пратио са посебним одушевљењем, зато што када неко не може да вам каже да сте нешто рекли тачно, или да сте нешто рекли лоше, то говоре јер имају априори негативан став према вама. Можете на то само да се осмехнете", рекао је Вучић.

Тврди да они желе да забране да се чује друго мишљење. "Ви бисте да постоји ваш суд, а да ми завежете језик, да ништа не кажем. И поред тога, када ми кажете да сам Хитлер, Пиноче, тада не смем да одговорим. Можда бих неког увредио", навео је Вучић.

Сматра да је веома важно да разматрамо проблеме са којима се суочавамо. Стање у медијима, указује, није идеално.

"Као што нам економија напредује боље него што смо очекивали, чули сте од свих, у овом морамо да напредујемо. Мораћемо много тога да урадимо, брзо ћемо показати резултате", поручио је Вучић.

Због напада на њега се, каже, не секира.

"Научио сам на критике и нападе. Што је Бојко Борисов рекао – голема грбина, или што би наш народ рекао – 'широка леђа'. Можете то да поднесете", закључио је Вучић.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво