Вучић на економском форуму у Давосу

Председник Србије Александар Вучић учествоваће од уторка на Светском економском форуму у Давосу, где ће имати и значајне билатералне сусрете, између осталог, са немачком канцеларком Ангелом Меркел и европским комесаром за проширење Јоханесом Ханом.

Александар Вучић ће, како је Танјугу речено у његовом кабинету, имати и сусрет са немачком канцеларком Ангелом Меркел, која, иако је у ЦДУ формално предала лидерство Анегрети Крамп-Каренбауер, и даље, као и њена странка, чврсто вуче конце како немачке, тако и европске политике.

Преседник Србије ће учествовати и на сесији "Медијске слободе у условима кризе".

Зашто су слободни медији важни и како превазићи изазове који су последица све чешћих напада и претњи новинарима као и покушаја из јавне и приватне сфере да се угуши слобода изражавања – то су питања којима ће се уз Вучића на панелу бавити и руска новинарка Тина Канделаки, извршни уредник Вашингтон поста Мартин Барон, главни уредник и председник Ројтерса Стивен Адлер и Метју Галиција из Mundus journalism-a.

Пред одлазак Вучић је и сам најавио да већ има у плану више билатералних сусрета са политичким и економским Европе и света, али тај списак још није закључен.

У Давосу ове године неће бити америчког председника Доналда Трампа, француског председника Емануела Макрона, британске премијерке Терезе Меј, као ни кинеског председника Си Ђинпинга, али швајцарско сеоце остаје место где се финиширају одлуке које се тичу европских, али и глобалних политичких и економских процеса.

Трамп не долази због блокаде владе, "жути прслуци" су променили Макронову агенду не само на домаћем већ и на међународном плану, а слична ситуације је и са Терезом Меј, која је преживела гласање о поверењу влади, али јој предстоје нови изазови.

Вучић очекује да у Давосу може много тога доброг да се уради за Србију и да се земља представи у добром светлу.

Он подсећа да су први разговори о довођењу кинеских инвеститора у Железару почели управо у Давосу.

"Србија је показала какво поштовање заслужује приликом посете председника Путина и тиме што је очекивана хајка и хистерија против Србије била готово минимална или непостојећа и то говори о угледу Србије како на истоку и на западу", рекао је Вучић.

Према неким проценама, Светски економски форум требало би да окупи више од 3.000 учесника из 115 економија света.

Тема четвородневног форума је "Глобализација 4.0: Обликовање глобалне архитектуре у доба четврте индустријске револуције", која има за циљ да укаже на растућу неједнакост, успон популизма/национализма и долазећу еру аутоматизације или "четврту индустријску револуцију", пише магазин Тајм.

Овогодишњи форум одржава се у условима флуктуација на тржиштима капитала и опште неизвесности због успоравања глобалног економског раста, трговинских ратова и Брегзита.

За годину дана од последњег форума, САД и Кина увеле су узајамно тарифе на увоз робе у висини 250 милијарди долара и 110 милијарди долара, респективно, док је у Вашингтону тренутно на снази финансијска блокада владе због политичког сукоба око финансирања спорног зида према граници са Мексиком.

Велика Британија је и даље у ћорсокаку уочи планираног изласка из ЕУ, док су бројне европске земље протеклих година суочене са успоном популистичких партија, преноси ЦНБЦ.

На око 350 сесија, учесници форума ће, како је најављено, говорити о широком спектру тема, од глобалне економије до климатске кризе, али ће ове године изостати нека од најмоћнијих имена из света политике. 

Ипак, велики број светских лидера ће присуствовати форуму.

Међу више десетина шефова држава и влада, учешће су потврдили немачка канцеларка Ангела Меркел, израелски премијер Бенјамин Нетанјаху и јапански премијер Шинзо Абе.

У Давос долазе и директорка Међународног монетарног фонда Кристин Лагард и амерички милијардер и суоснивач Мајкрософта Бил Гејтс, који ће говорити на панелу посвећеном финансијским иновацијама, али и британски принц Вилијам.

Из WEF-a поручују да ће се 65 шефова држава и влада, и око 40 челника међународних организација, међу којима и генерални секретар УН Антонио Гутерес, појавити на форуму, док председник WEF-a Берге Бренде каже да ће чак 37 шефова држава или влада бити из Европе и Евроазије.

Светски економски форум основао је 1971. Клаус Шваб, немачки професор економије, а тема првог скупа била је како усвојити амерички начин управљања.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво