Ушаков: Путин ће сутра изнети став Москве о Косову

Председник Русије Владимир Путин изнеће током сутрашњих разговора у Београду став Москве о Косову. Биће речи и о гасоводу до Србије.

"Тај став је јасан, конзистентан и заснован на међународним и правним оквирима, укључујући и оне који се налазе у Резолуцији СБ УН 1244", рекао је уочи Путинове посете његов помоћник Јуриј Ушаков.

Како је рекао, Русија ће подржати задовољавајуће обострано прихватљиво решење до којег дођу Београд и Приштина, али Русија верује да било какво решење мора бити у складу са међународним правом и потврђено у Савету безбедности УН.

"Оно (решење) треба заиста да буде спроведено", рекао је Ушаков, пренео је Тас.

Он је на конференцији за новинаре у Москви указао да се ситација на Косову, ионако тешка, додатно искомпликовала у последње време због увођења такси и одлуке о трансформацији косовских безбедносних снага у војску.

Ушаков је то назвао провокатовном потезима косовских Албанаца.

"То су стопроцентне таксе на робу из Србије и БиХ. То је и децембарска одлука тзв. косовског парламента о усвајању закона о трансфомацији снага безбедности у војску. То представља грубо кршење Резолуције 1244 СБ УН", рекао је Путинов помоћник. 

Ушаков: Путин и Вучић разговараће и о гасоводу до Србије

Председници Русије и Србије разговараће сутра, између осталог, и о продужетку гасовода "Турски ток" до Србије, изјавио је помоћник руског председника Јуриј Ушаков.

"Разговараће се о томе. У том смислу за сада ништа неће бити потписано", рекао је Ушаков, преноси Тас.

Председник Русије ће се састати и са председавајућим Председништва БиХ Милорадом Додиком. Ушаков је навео да ће се тај састанак реализовати после српско-руских разговора.  

Уверен је да ће Србија осигурати безбедност руског председникау, а за информацију о хапшењу екстремисте које је наводно планирао напад на Путина, каже, зна само из медија.

Тас наводи да су српски медији објавили да је на југу Србије ухапшен припадник радикалне исламске организације, Армин Алибашић, за којег се сумња да је наводно припремао атентат на Путина.

Извор руске агенције наводи, међутим, да то хапшење нема везе са посетом руског председника.

"Српска страна нас уверава да предузима све мере како би осигурала безбедност посете, одговарајуће српске службе су у блиском контакту са нашим. Уверен сам да ће безбедност наше делегације бити осигурана и да никаквих саботажа неће бити", рекао је Ушаков.

Он је додао да за хапшење зна само "из извештаја медија".

"Друге информације немам, али у њима (извештајима) има доста дога неразјашњеног", додао је он.

Руски председник Владимир Путин долази сутра у целодневну посету Београду и том приликом разговараће са председником Србије Александром Вучићем и биће потписано више билатералних споразума.

У руској делегацији биће и шеф дипломатије Сергеј Лавров, вицепремијер Јуриј Борисов, министар енергетике Александар Новак, министар технолошког развоја Константин Носков, министар рада и социјалне заштите Максим Топиљин, министар економског развоја Максим Орешкин, шеф "Гаспрома" Алексеј Милер, директор "Роскосмоса" Дмитриј Рогозин, директор "Росатома" Алексеј Лихачов, заменик министра одбране Александар Фомин. 

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво