Хан очекује одговор Приштине "ових дана"

Европски комесар за проширење и суседску политику Јоханес Хан рекао је да се нада да ће ових дана стићи одговор са Косова у вези са таксама које је Приштина увела и истакао да полази од тога да ће ове године бити отворена даља поглавља у приступним преговорима ЕУ са Србијом и Црном Гором.

Јоханс Хан је новинарима у Бриселу поновио понуду да се о трговинским баријерама преговара у засебном формату. Нагласио је да се за таксе мора пронаћи решење.

"Надам се одговору са Косова ових дана. Полазим од тога да ће током ове године бити отворена даља поглавља са Србијом и Црном Гором", рекао је Хан.

Истакао је и да очекује још ове или следеће недеље финалну одлуку о решењу спора око имена Македоније.

"Тиме би се завршио процес у Македонији и онда би Грчка морала да примени одговарајуће одлуке, које ће омогућити пријем Скопља у НАТО. Желео бих да тај процес буде завршен до краја фебруара. Тада би коначно био решен један од дугогодишњих конфликата", поручио је Хан.

За март је најавио даље конференције о Сирији у Бриселу, а у мају десетогодишњицу источног партнерства, те у јулу у пољском Познану самит о Западном Балкану.

Од избора за Европски парламент Хан не очекује никакве радикалне промене.

Указао је да ће доћи до повећања "милитантних антиевропљана", али не у броју који може изазвати стрепње.

За већину ће, према његовим речима, бити потребна убудуће трећа фракција.

Што се ЕУ тиче, Хан се залаже за укидање права на вето у спољној политици, као и за увођење доношења одлука квалификованом већином.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво