Вучић о Ђукановићу, српској "кривици", одсуству правде

Председник Србије Александар Вучић одбацио је тврдње председника Црне Горе Мила Ђукановића о Српској православној цркви и негативном утицају Србије у региону, те приметио да, метафорички, изгледа никад није довољно "гађати га у главу", не би ли Србија некоме била мање опасна.

Александар Вучић је, поводом иступања Мила Ђукановића, рекао да је прво прочитао шта је речено, али да је потом одгледао емисију.

"На једну ствар ћу да се осврнем. Србија ничим није на негативан начин утицала на ствари у региону. Са Македонијом имамо пристојне односе иако не морамо у свему да будемо сагласни, са БиХ такође имамо пристоје односе, упркос антагонизму централне власти и РС, Србија се ту увек понашала фер. Јасно је да припадамо истом народу као и већина народа у РС, али увек смо подржавали интегритет БиХ. И ово што је Милорад Додик данас изнео, то и јесте негде и љутња на политику коју водим. Али, Додик разуме и хвала му што каже да имамо најбоље односе, јер Србија ту политику није мењала", рекао је Вучић.

И то је коректан однос према БиХ, рекао је председник, додавши да не зна шта још треба да урадимо. "Требало је неко са још више камења да ме гађа или не знам шта да се догоди, па да Србија не буде довољно опасна за неког другог. Шта смо то некога повредили?", рекао је Вучић на конференцији за медије након састанка са председавајућим Председништва БиХ Милорадом Додиком.

Упитао је да ли је Србија та која је забранила улаз у земљу интелектуалцима из Црне Горе, онима што се убијају у Бечу, мада су то како је додао, криминалци.

"Ми смо криминалцима забранили да уђу на територију Србије, а они онима који другачије мисле, било да су интелектуалци или не. И опет смо ми криви. А за шта то?", пита председник Србије.

Додао је и да нема никаквих додирних тачака ни никакав уплив у то шта чини црква, да је чешће на удару цркве он, него "они доле", али да себи никада неће да дозволи да ружне речи говори о нашој цркви.

"Нећемо да будемо на НАТО путу"

Подсетио је да недавно у Бриселу био на састанку (ручак код Федерике Могерини) и да је био сам – да су сви остали или признали независност Косова или би је признали да нема Додика у БиХ.

"Нико ми није одговорио, ни Звиздић, ни било ко ту. И сви то знају. У БиХ жале што нису на путу ка НАТО-у, и опет морам ја да реагујем и да кажем да то није та политика, да Србија уопште не жали и нећемо да будемо на НАТО путу. И ми се тиме поносимо, сами хоћемо да чувамо своју земљу, своје небо, своју сигурност", рекао је Вучић.

А кад кажу, додао је, да нема промене граница, "знате шта сви подразумевају под тим у региону – па ме онда питајте зашто смо у тешкој ситуацији".

"Неко треба нашем народу да каже - они мисле да не сме да се мења чињеница да је Косово независна држава. И не смете да узмете ни метар од тог независносг Косова зато што би сутра неком другом то могло да падне на памет", каже председник Србије.

"Превише смо изгубили у прошлости"

"Оно што ми треба да разумемо јесте – да, тачно је, нема принципа, за нас ће да важе непостојећи принципи, никад неће бити правични и правдени према нама, а ми морамо да бринемо о будућности, јер смо већ превише изгубили у прошлости и својом кривицом и туђом, да чувамо мир колико год је то могуће, да развијамо нашу економију, навео је председник Србије.

Како је рекао, мора да се иде убрзаним кораком, да раст буде већи, да се још смањи јавни дуг.

Како каже, захвалан је Додику, јер је увек био фер говорио: "Нисам с Вучићем увек у љубави, али он је највише помогао".

Додик је увек имао апсолутно фер однос према Србији, истиче Вучић.

"Апелујем на људе у Србији да разумеју да за нас правде нема, нема фер односа, јер они морају да бране лоше политике од пре 10, 20 година. Владају сви који су тада доносили одлуке – било из сенке или не. Да ли мислите да можете да дођете до решења против директно америчке, руске воље. Немојте, то није реално. Није било ни пре 150 година", закључио је Вучић.

Додик: Није пристојно да се Ђукановић петља и даје препоруке Србији

Поводом интервјуа црногорског председника Мила Ђукановића, Додик је рекао да није пристојно да се Ђукановић петља и даје препоруке Србији.

Додик сматра да је све оно што је Мило Ђукановић говорио о Србији и СПЦ - грешка, непотребно, мада је све то, каже, могло и да се очекује и да се зна.

"То је грешка. Мило не би требало да се петља и да се ставља у улогу да држи предавања српском народу и Србији у целини", рекао је Додик.

Навео је и да црногорске службе "роваре" у РС, и да су чак локални функционери тражили припајање Црној Гори, иако се та област уопште не граничи са Црном Гором.

"Црна Гора мора да промени однос према српском народу у целини и да му да исте слободе и права као и Црногорцима", рекао је Додик.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара