Расте трговинска размена Србије и БиХ, наставак помоћи Републици Српској

Председник Александар Вучић навео је да је у првих 10 месеци трговинска размена Србије и БиХ порасла за 10,1 одсто, и износи 1,5 милијарди евра, уз очекивање да би у наредне две, а можда и годину дана, размена могла да буде и две милијарде евра. Потпуно су нереална очекивања после писма председника САД у вези са решавањем питања Косова и Метохије. Председавајући председништва БиХ Милорад Додик изјавио да и РС и Срби на северу КиМ имају право на сампоопредељење.

Александар Вучић је, у обраћању медијима, након састанка са председавајућим Председништва БиХ Милорадом Додиком, прецизирао да је извоз Србије у БиХ 1,084 милијарди евра, док је увоз 472 милиона евра.

"Верујемо да за две, можда и годину можемо у до две милијарде евра. То говори колико смо важни једни другима и колико можемо заједно да урадимо", рекао је Вучић.

Пренео је да је Додика обавестио о свему што се догађа у вези са КиМ и да му се захвалио за рекацију поводом увођења такси Приштине на робу из централне Србије и БиХ.

"Чини ми се рационално и цивилизовано реаговање на антицивилизацијске мере, иако до сада није уродило плодом да их Приштина повуче, али јесте да читава Европа, Русија, Кина, САД буду сагалсне да те мере морају да буду повучне, јер су противправне и штетне по регионалну стабилност", указао је председник Србије.

Истакао је да су раазговарали о наредном периоду, за који каже да неће бити лак, већ пун изазова.

Србија ће наставити да помаже Републику Српску 

Најавио је да ће Србија наставити да издваја помоћ и подршку Републици Српској и да ће та помоћ бити све већа.

Разговарали су и о изградњи ауто-пута Београд-Бијељина-Добој-Бањалука, као и за други део пута ка Сарајеву.

Србија је, истакао је, спремна да уради све на нашој страни, а очекујемо да РС изгради 96 километара од границе до Добоја.

Додао је да се очекује да Федерација или БиХ уради свој део, од Бијељине, до Брчког, односно Тузле и даље до Сарајева, чиме бисмо се повезали, што је значајано за грађане", рекао је Вучић.

Како је рекао, важно је да један крак ауто-пута иде и до Сарајева и преко Вишеграда, због свих који живе у Рашкој обласи и Полимљу.

Двојица председника, који су и лидери СНС и СНСД, претходно су присуствовали 10. Конгресу Социјалистичке партије Србије на којем је изабран председник странке.

Неће Трамп "сломити кичму" Албанцима, неће ни Путин неког...

Председник Вучић је указао да су потпуно неосноване спекулације и нереална очекивања после писма америчког председника у вези са решавањем питања Косова и Метохије. "Морамо ми сами да се договоримо", поновио је више пута вечерас председник Вучић.

"Наравно да је САД више на њиховој страни, они су их признали. Али, да ли ће Трамп сломити кичму Албанцима? Неће. Неће ни Путин неког...", рекао је Вучић.

Пустите приче које продају новине, треба причати озбиљно и одговорно, апеловао је Вучић.

Суштина је, каже, у нашим разговорима са Албанцима, иако крајње решење за Косово није могуће без сагласности САД и Русије, али, нагласио је, нико не може да наметне решење, ни САД, ни Европљани, ни Русија.

Поновио је да је циљ Србије да постигне компромис око косовског питања, али да нисмо ни близу тога, не зато што он то не жели, већ што то не желе Албанци.

Вучић је пренео да је један од највиших функционера ЕУ Ани Брбанић, када се трудила да објасни све шта су разлози, рекао да не мора да наставља, јер он, како је рекао, зна о чему се ради. "Ана је застала, а функционер је истакао да је то тако, јер зна да је Александар Вучић у разговорима и преговорима озбиљан, а други нису", рекао је председник.

Онима који тврде да је већ постигао договор, поручио је: "Немојте да причате глупости. Све бих на свету дао да смо се договорили. Изашао бих одмах пред људе. Не стидим се и не бежим. Дан да не останем више на власти урадио бих оно што је најважније за српски народ. Обезбедили би мир и обезбедили би будућност грађанима на КиМ, и економски развој".

Напоменуо је и да не жели да наш народ на КиМ размишља да ли ће дете да пошаље у школу и да ли ће учити српски и имати храну и лекове.

Много је компликовано и тешко, потребна је помоћ и подршка, указао је и додао да је најлакше критиковати.

"Потребна сагласност свих великих сила"

Подвукао је и да је немогуће постићи решење без Русије и САД. "Ми преговарамо под окриљем ЕУ. Наравно да је потребна сагласност свих великих сила. Ако дође до даљих озбиљних разговора и дијалога, а за то је потребно укидање такси", поручио је председник.

Истакао је да ниједно решење неће бити без одобрења народа и напоменуо да је против става "све је наше, ми мрзимо њих", додајући да је такав њихов однос. "Хајде да погледамо шта је реално", апеловао је Вучић.

Навео је да постоји једно питање, а тиче се одлуке Међународног суда правде, на које није пронашао одговор, иако је прикупио све експерте, а наша срећа је што косовски Албанци нису имали довољно мудре саветнике.

"Шта бих рекао Тачију да је, уместо онога што је говорио у УН о Ахтисарију, говорио о пресуди Међународног суда правде? Шта бих рекао на то? Имам један мали одговор и чувам га као изненађење. Штета по њих је што су хтели више да се додворе Западу, па су помињали ствари које су глупости и немају везу са суштинском правничком основом", рекао је Вучић.

"Захвални смо руским пријатељима"

Председник каже да није видео кампању у руском медијима против њега, након писма председника САД Доналда Трампа, већ је, каже, видео да постоји одређена бојазан од постизања споразума "под америчком капом".

"То сам видео у руским медијима и ништа више од тога", рекао је Вучић одговарајући на питање како види кампању која се води у државним руским медијима против њега и шта је то што је изазвало толику бригу Русије, те да ли је то Трампово писмо.

Истакао је да Русија чврсто стоји на становишту да ће подржати решење које буде подржао Београд. "Захвални смо руским пријатељима на подршци коју нам пружају, коју су нам пружили и у Интерполу и у СБ УН", рекао је Вучић.

Поновио је да са задовољством чека председника Русије Владимира Путина 17. јануара.

Навео је да је са Путином већ 10 пута разговарао о КиМ, први пут давно у Сочију, на тему проналажења компримса.

"Мислим да имам велику подршку Путина за компромис, а питаћу га и 17. јануара. Не верујем да се нешто у међувремену променило", рекао је Вучић. Истакао је да је добро што САД желе компромис Београда и Приштине.

"Показаћу и Иванићу све доказе о мешању западних сила"

Председник је, на опаску новинара да је уочи избора у БиХ говорио о мешању западних сила у изборни процес, рекао да је Додику већ показао део докумената који доказују директно мешање у изборе у БиХ, и да ће их предочити и бившем српском члану Председништва БиХ Младену Иванићу, када следећи пут дође у Београд.

Навео је да сада медијима неће ништа да открива, јер не жели да показује податке до којих су различите службе дошле, али да ће "свакога од њих који су учествовали на различитим странама обавестити и то показати".

Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик је на то додао да је био сведок када је Вучић показао Иванићу оперативни налог за прислушкивање. "Значи, Иванић је имао прилику да то види", додао је Додик.

Концесија "Вансија" завршена, чиста и транспарентна

Председник Србије је изјавио да је концесија аеродрома "Никола Тесла" урађена на чист, транспарентан и перфектан начин, као и да је француска компанија Ванси уплатила на време једнократну концесиону накнаду од 501 милион евра.

"Све је завршено. Новац је легао на рачун компаније у Србији и ми ћемо тај новац имати у трезору дакле у буџету Србије у наредних два до два и по месеца", рекао је Вучић на питање новинара да ли је или не завршен уговор са "Вансијем" с обзиром да се у медијима појављују контрадикторне информације.

Вучић је истакао да је концесионар у поноћ преузео управљање над аеродромом Никола Тесла - на 25 година. "Ако се не варам, 26. или 27. децембра ћете то видети и на сајту", додао је Вучић.

Додик: Самоопредељење и за РС и за Србе на северу

Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик рекао је да право на самоопредељење, које међународни фактор неким другим народима дозвољава, треба да се призна и РС, и додао да је он председника Србије замолио да у будућим политичким разговорима ојача тај приступ.

Како је рекао, упознао је Вучића са ситуацијом у БиХ и РС у вези са применом изборних резултата - док су у РС они имплементирани, у Федерацији нису, због чега прети застој у конституисању органа у БиХ.

Србија и БиХ имају неколико важних питања пред собом - границе, али и комуникацијско повезивање.

Један од приоритета је спој на Дрини ауто-путном мрежом, додао је, рекавши да је РС изградила ауто-пут Бањалука-Добој, а да ће до половине идуће године бити постигнут договор о још 96 километара од Добоја до Брчко дистрикта и Дрине.

"За нас је важно да се направи спој код Вишеграда и да се гради тај део пута ка Источном Сарајеву", рекао је он и подржао инцијативу Вучића за мионументални споменик страдању Срба у Јасеновцу.

"Не смемо бити неодговорни према генерацијама у будућности, Јасеновац је највећи мртви град Срба, тај злочин починиле усташе и то не сме да се занемари", закључио је Додик.

Сматра да таксе које је Приштина увела Србији и БиХ треба да буду укинуте, јер урушавају регионалну безбедност и стварају нове преседане.

Према његовим речима, када се ради о Косову, БиХ "остаје у статусу непризнавања". "То је наша политика, рекли смо да ћемо договор Приштине и Београда поштовати", додао је Додик.

Подсетио је да ни Србија, ни БиХ нису поступиле реципрочно, сматрајући да је довољно да међународни фактор, који је створио те власти у Приштини, може на њих да утиче.

"Неће скоро премијер, опструкција у Сарајеву"

Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик није оптимиста да би ускоро могло да дође до формирања институција БиХ, укључујући председавајућег Савета министара, на основу изборних резултата.

То зависи од Сарајева, где постоји опструкција Бошњака, а Република Српска је спремна да се конституишу органи БиХ, рекао је Додик одговарајући на питање када се очекује да ће бити изабран председавајући Савета министара.

Навео је и да из ЕУ стижу препоруке да се органи власти што пре формирају, али да се у Сарајеву стално "ради на ситно" и говори "полако".

Додик је оценио и да Федерација БиХ нема шансе да у наредних три до четири месеца формира своју структуру власти, и изразио бојазан да би се то могло пренери и на власт на новоу БиХ. Напомиње и да не види шта би, у том случају, могла бити његова улога у Председништву.

Вучић и Додик су на конференцији за медије коментарисали изјаву црногорског председника о Српској православној цркви и негативном утицају Србије у региону.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво