Протестна шетња "Један од пет милиона"

Минутом ћутања за погинуле на необележеном пружном прелазу код Ниша почео је трећи грађански протест у Београду. Назив скупа је "Један од пет милиона", а и овог викенда на протесту није било страначких обележја.

На протестном скупу који је почео у 18 сати на платоу испред Филозофског факултета, говорили су глумац Бранислав Трифуновић, карикатуриста Душан Петричић и новинар портала Жиг инфо Милан Јовановић.

"Данас пред вама стојим као бескућник, у позајмљеној гардероби", рекао је окупљеним грађанима новинар Милан Јовановић, коме је недавно запаљена кућа.

Јовановић каже да када је добио позив организатора намеравао је да одбије позив, јер како каже, није страначка личност.

"Ја сам обичан грађанин као и сви ви, могу да видим шта не ваља у овој нашој заједничкој кући. Људи данас ћуте из страха, реч је постала опасна. Због речи се може изгубити глава као што сам ја своју замало изгубио зато што сам у локалним новинама, али и свим институцијама јавно и аргументовано указао на криминал и корупцију", навео је Јовановић.

Глумац Бранислав Трифуновић имао је поруку за пресдесника Србије.

"Све смо више бесни, ако ме слушаш чућеш шта ти кажем, престани да лажеш и престани да крадеш и слушај шта ти народ каже. Народ који не живи од твојих сендвича и од твојих спискова, од твојих избора на којима нећемо учествовати", рекао је Трифуновић.

Трифуновић је прочитао и писмо академика Љубе Симовића, који није био присутан на протесту.

"Порука грађанима да могу да победе само на изборима је више него цинична као што је познато избори се одржавају по његовим правилима и изборима", написао је Симовић у писму.  

Карикатуриста Петричић је рекао да протестује у име његових родитеља који су га научили да разликује часно од нечасног, као и у има његових пријатеља и породице.

"Протестујем у име своје четворо деце, шесторо унучади, здравог разума, све ово уграђено је у моју одлуку да изађем на улицу. Нисам пребројао колико носим на једном квадратном метру јер је довољно да свако од вас носи овакве разлоге на једном квадратном метру", каже карикатуриста.   

Према његовом мишљењу, борба против ове власти није политичко питање него цивилизацијско. Додао је да ће да шета са надом да ће на чело колоне стати млади људи.

После говора Петричића, глумац Бранислав Трифуновић позвао је окупљене да крену у шетњу. 

Рута шетње је плато Филозофског факултета - Македонска - Светогорска - Таковска - Кнеза Милоша - Влада Србије - Славија.

Koлона се зауставила испред зграде РТС-а где је одржано "пет минута буке", јер како тврде организатори нису испоштивани захтеви о већој заступљености у програму.

Док је колона пролазила поред Владе Србије могли су се чити звиждуци и гласно негодовање окупљених грађана.  

Три захтева упућена Влади и председнику, због који се организују протести, су да се открију налогодавци убиства Оливера Ивановића, ко је покушао да убије Борка Стефановића и да јавност сазна ко је покушао да убије новинара Милана Јовановића.  

Прошлог викенда одржан је протест под називом "Хајде да се пребројимо". Грађански протести почели су 8. децембра због напада на Борка Стефановића. И назив тог протеста је био "Стоп крвавим кошуљама".

Број коментара 28

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво