Могерини: Став Брисела од почетка јасан, повући мере

Став Европске комисије је од почетка јасан, Приштина треба да повуче таксе, поручила је Федерика Могерини у Бриселу на конференцији са премијерком Србије Аном Брнабић. Србија се у односима са Приштином труди да буде толерантна и конструктивна и да нађе простор за дијалог, рекла је Брнабићева.

Шефица ЕУ дипломатије Федерика Могерини каже да алтернатива озбиљном и посвећеном дијалогу Београда и Приштине може да буде веома опасна и зато је позвала две стране да дођу у Брисел и наставе оно што је био плодоносан процес дијалога.

"Видели смо напредак у претходним годинама и надам се да ће се тако и наставити", поручила је Могеринијева на заједничкој конференцији за новинаре са премијерком Србије Аном Брнабић после Савета за спровођење Споразума о стабилизацији и придруживању између ЕУ и Србије.

Шефица ЕУ дипломатије је поновила да је ЕУ позиција јасна када су у питању и тарифе и трансформација КБС-а.

"Више пута смо позвали косовске власти да опозову уведене таксе. Предложили само Косову и Србији да се одрже разговори који би омогућили решавање таквих питања кроз дијалог, а не наметањем тарифа које крше споразуме о слободној трговини", изјавила је Могерини.

Када је у питању трансформација КБС-а шефица ЕУ дипломатије наглашава да је став ЕУ исти као позиција НАТО-а.

"Мандат КБС може да се промени само кроз инклузивни и постепени процес у складу са косовским Уставом. Очекујемо од Косова да се држи своје законске обавезе, посебно у оквиру Бриселског споразума из априла 2013. године и других безбедносних аранжмана", нагласила је Могеринијева.

Брнабић: Србија конструктивна, опредељена за дијалог

Премијерка Србије Ана Брнабић каже да се Србија у односима са Приштином труди да буде толерантна и конструктивна и да нађе простор за дијалог.

"Што се тиче прошлости, сви имамо тешку прошлост иза нас. Можемо изабрати да дискутујемо о тој прошлости и да се изнова не слажемо око тога или да разговарамо о будућности и покушамо да обезбедимо другачију будућност за генерације које долазе. Мој избор је да будем практична и прагматичана како би дошли до другачије будућности", поручила је Брнабићева.

Премијерка Брнабић је након Савета за спровођење Споразума о стаблизацији и придруживању ЕУ Србија нагласила да и поред економских губитака које држава трпи због приштинских такси Србија није уводила контрамере.

"Остаћемо разумни и наставити да се залажемо за регионалну стабилност и за другачију перспективу региона", поручила је Брнабићева.

Инсистирала је на чињеници да ЕУ не може увек да "говори и позива две стране" да нешто ураде или се уздрже.

"Србија је применила све из Брислеског споразума. Ту нема сивог. Све је црно на бело. Постоји 15 тачака које су примењене или не. Кичма је успостављање Заједнице српских општина. Ни пет година после споразума ми немамо ни статут ЗСО. Приштина није апсолутно ништа урадила да примени споразум који је било тешко исперговарати и потисати. Да ли је нормализација?", запитала је Брнабићева.

Премијерка Брнабић је оценила да је оно што Србија чини ван ЕУ када је реч о повлачењу признања независности Косова "право Србије", исто као што "Косово лобира да их признају као независне."

"Није фер да док траје дијалог Приштина покушава да постане део поједних међународних организација јер би то требало да буде део дијалога. Али ако се већ трудите, наш посао је да вас у томе зауставимо", изјавила је премијерка Брнабић.

"Дијалог припада Београду и Приштини"

На питање Танјуга како види резолуцију косовског паралмента којом се прејудицира исход дијалога Београда и Приштине Могеринијева је одговорила да је на обема странама да се унутар себе организују када је дијалог у питању.

Поновила је да је улога ЕУ и ње саме да створи услове како би се две стране конструктивно ангажовале у дијалогу који је "на добробит две стране, региона и зарад опште безбедности".

"Понекад дијалог иде лакше, понекад теже и уз препреке. Дијалог припада Београду и Приштини. Моја улога је да га олакшам, понудим услове, покушам да гарантујем да две стране поштују једна другу, поштују претходне договоре и у потпуности их примене, као и да су основни принципи владавине права и напредак виђени у дијалогу током претходних година наставити и у будућности.

На питање како коментарише оптужбе Харадинаја да је она крива за крах дијалога и да ли је то разлог за неодржавање конференције за новинаре јуче после састанка, она је рекла да такве оптужбе на јучерашњем састанку нису биле изнете а да није било разлога за обраћање медијима јер на састанку није било ничег новг што раније већ није било речено.

У прошлости је, како је рекла, било акција, изјава и корака и на српској страни које нису помогле позитивној атмосфери за конструктиван дијалог.

Нормализација односа потребна за ЕУ перспективу

Она је изразила наду да ће Београд и Приштина изабрати да се искрено ангажују на проналажењу свеобухватног решења за сва отворена питања једном и заувек, без обзира на тежину.

"За ЕУ перспективу коју сте изабрали потребна је нормализација односа и суочавање са тешкоћама. Алтернатива озбиљном дијалогу у коме се обе стране истински ангажују је врло опасна. Не желим ни да мислим шта може да буде алтернатива томе", закључила је Могеринијева.

Она је рекла да је оптимистична када је реч о европској будућности Србије и да Србија, уз сарадњу са Бриселом, може још брже да напредује на том путу, спроводећи реформе.

Могеринијева је подсетила да је процес придруживања заснован на томе да Србија спроводи неопходне реформе.

Могеринијева је поздравила личну опредељност и ангажованост премијерке на том плану, изразивши уверење да ће то допринети даљем напретку у кључним областима- владавини права, судству, слободи говора...

Такође је нагласила да је опредељеност Србије за нормализацију односа са Косовом један од кључних елемената напретка у преговорима о придруживању.

Рекла је и је Србија важан партнер ЕУ када је реч о војним и цивилним мисијама у Малију, Централноафричкој Републици и Сомалији.

Када је реч о спољној и безбедносној политици ЕУ, она је изразила очекивање да Србија прилагоди своју спољну политку.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво