Савет ССП-а поздравио напредак Србије

ЕУ и Србија су после одржаног петог састанка Савета за стабилизацију и придруживање објавиле заједничко саопштење у ком се наводи посвећеност Савета европској перспективи Србије и поздравља напредак који је земља остварила у приступним преговорима.

У заједничком саопштењу наводи се да је петим по реду Саветом за стабилизацију и придруживање ЕУ-Србија председавала премијерка Ана Брнабић, а да је делегацију ЕУ предводила висока представница Федерика Могерини.

"Састанак Савета за стабилизацију и придруживање пружио је правовремену прилику да размотри напредак Србије у њеним припремама за приступање ЕУ и приоритете за даљи рад у оквиру Споразума о стабилизацији и придруживању", стоји у тексту.

Поздрављајући укупан напредак Србије у приступним преговорима наводи се да је Србија отворила 16 приступних поглавља од којих су два привремено затворена.

"Савет ССП-а је охрабрио Србију да интензивира реформске напоре и да обезбеди убедљиве резултате посебно о демократском управљању и владавини права, укључујући правосуђе и ратне злочине, слободу изражавања и борбу против корупције и организованог криминала", наводи се у заједничком саопштењу.

Наглашава се и важност благовременог испуњавања обавеза које је Србија преузела у Акционим плановима за поглавља 23 и 24.

Савет ССП-а је подсетио и на важност унапређења рада парламента Србије у циљу његовог надзора над радом извршне власти у земљи.

Грађанско друштво кључна компонента 

Србија је позвана да примени препоруке ОЕБС-а које се односе на изборне процесе, а Савет подсетио да је јако, отпорно и разноврсно грађанско друштво кључна компонента било којег демократског система и да га српске институције требају признати и третирати као такве.

"Савет ССП-а очекује да Србија остане конструктивно ангажована на дијалогу између Београда и Приштине, којиме посредује ЕУ у циљу закључивања правнообавезујућег споразума о свеобухватној нормализацији. Сви споразуми о дијалогу који су већ договорени требају бити у потпуности спроведени без даљег одлагања", наводи се у документу објављеном после састанка у Бриселу.

Савет је поновио свој позив Србији да постепено у периоду приступања усклади своју политику према трећим земљама као и своје ставове у оквиру међународних организација са политиком и ставовима које је усвојила Унија и њене државе чланице.

"Савет ССП-а подсећа да су регионална сарадња и добросуседски односи неопходни делови политке проширења и процеса стабилизације и придруживања и да доприносе стабилности, помирењу и клими погодној за решавање отворених билатералних питања и заоставштина прошлости", стоји у тексту заједничког саопштења.

Савет ССП-а наглашава да очекује наредне кораке у преговорима о приступању Србије ЕУ.

Подсећа се да је напредак у области владавине закона и основних права као и нормализације односа Србије са Косовом од суштинског значаја и да ће наставити да утиче на темпо приступних преговора у целини.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво