Брисел тражи од Приштине: Укинути тарифе и формирати ЗСО

ЕУ је данас поново инсистирала на укидању једностраних тарифа уведених на робу из Србије и БиХ и позвала приштинске власти да наставе примену Споразума о стабилизацији и придруживању, али и да формирају Заједницу српских општина.

Поводом трећег састанка Савета за стабилизацију и придруживање између ЕУ и Косова у Европском савету напомињу да је ССП у основи односа ЕУ и Косова и да Приштини нуди "могућност одрживог напретка и приближавања Унији у складу са европском перспективом региона и ствара могућност за трговину и инвестиције".

"ЕУ наглашава важност наставка и ефикасне примене ССП-а, као и других уговорних обавеза укључујући области трговине и царина. ЕУ дубоко жали због једностране одлуке власти да повећа тарифе на увоз из Србије и БиХ као и на успостављању нецаринских баријера и инсистира на њиховом хитном укидању", наводи се у саопштењу Савета ЕУ.

У Савету ЕУ наглашавају да увођење тарифа штети економским интересима Косова и његових грађана као и да смањује проток трговине и привлачности Косова као места за пословање и инвестиције.

"Све препреке у области трговине морају бити решаване у оквирима одговарајућих форума и механизама, уз конструктивно учешће свих заинтересованих страна и у духу регионалне сарадње и добросуседских односа", наводе у Савету.

"Без одлагања применити све договоре" 

ЕУ у свом саопштењу наком трећег Савета за примену Споразума о стаблизацији и придруживању са Косовом одржаног у Бриселу подвлачи важност континуираног залагања Косова у оквиру дијалога Београда и Приштине и убрзања и интензивирања рада на правно обавезујућем споразуму у циљу свеобухватне нормализације између Београда и Приштине.

"Сви договори из дијалога морају у потпуности бити примењени без даљих одлагања, поготово споразум из 2015. године о формирању Заједнице српских општина", стоји у саопштењу Савета.

У Савету ЕУ наводе да се током састанка са приштинским званичницима разговарало и о реформским приоритетима у области владавине права, поштовања основних права, реформе јавне администрације, економском развоју као и о образовању и запошљавању.

На састанку је препознат напредак у примени европске реформске агенде, а Приштина позвана на брзу примену ванредних мера.

Када је визна либерализација у питању, наводи се да је на Савету ЕУ и Европском парламенту да размотре извештај Европске комисије о испуњености преосталих услова за то.

Претходно је отказана заједничка конференција за медија високе представнице ЕУ Федерике Могерини и косовског премијера Рамуша Харадинаја, иако је била предвиђена, а из ЕУ су навели да ће издати саопштење о састанку.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи