Харадинај одбио предлог о таксама, отказана конференција са Могеринијевом и Ханом

Премијер привремених приштинских институција Рамуш Харадинај и формално је одбио предлог Брисела да привремено укине увећане таксе, а да се у Цефти, заузврат, уместо Унмика води Косово са звездицом. Отказана је конференција за новинаре Харадинаја, представнице ЕУ Федерике Могерини и комесара за преговоре о приступању Јоханеса Хана, која је била предвиђена после састанка Савета за споровођење Споразума о стабилизацији.

"Висока представница Могерини и премијер Харадинај одлучили су да не одрже заједничку конференцију за новинаре. ЕУ ће, са своје стране, објавити саопштење после састанка", изјавила је портпаролка ЕУ Маја Коцијанчич.

Танјуг у Савету сазнаје да Харадинај, излазећи са састанка, није потврдио да је конференција отказана на "заједничку иницијативу".

Навео је да је током разговора са званичницима ЕУ у Бриселу поново покренуо питање визне либерализације за Косово, као и да је поново одбио европски предлог о укидању тарифа за робу из Србије и БиХ.

Харадинај је истакао да се Приштина залаже за постизање само свеобухватног решења у дијалогу са Београдом.

Након састанка у Бриселу поручио је да је косовска влада припремила "нацрт потенцијалог споразума" између Београда и Приштине, а косовски парламент је одредио чланове делегације за преговоре.

"Немамо више времена за половична решења. Исто важи и за тарифе које се не могу решавати одвојено. Ми тражимо решење које ће укључивати међусобно признање и столицу у УН", закључио је Харадинај након састанка са шефицом европске дипломатије Федериком Могерини и комесаром за преговоре о придруживању Јоханесом Ханом.

Замерке званичницима у Бриселу

Харадинај је, у свом обраћању званичницима ЕУ, замерио Бриселу због занемаривања европске перспективе Косова и неодобравања визне либерализације за Косово, за које је рекао да је динамично младо друштво, пренела је приштинска Газета експрес на свом сајту.

"Они не уживају у слободама које су нормалне за вас. Не могу слободно путовати, не могу слободно да тргују, не могу слободно да се такмиче и не могу бити пуноправни учесници у заједници слободних народа", навео је Харадинај и додао да се то догађа иако је, како тврди, Приштина испунила свих 95 унапред утврђених критеријума, што је Комисија потврдила у мају.

Одговор, који добијамо од ЕУ је за Приштину "безвредан и безнадежан", рекао је Харадинај представницима ЕУ и позвао их да убрзају интеграциони процес придруживања Косова.

Идеју о корекцији граница и размене територија назвао је "фаталном" и оценио да расправа покренута на ту тему подрива све постигнуто током протеклих седам година.

"Да поновим, ја као премијер и влада, оштро се противимо и одбацујемо ту идеју која може само донети рат и нове трагедије на Балкану. Ко год говори о границама, територијама или корекцијама на мојој земљи је наш непријатељ", рекао је Харадинај.

"Прошло време условљавања"

Непосредно уочи састанка косовског премијера са бриселским званичницима Газета експрес је објавила писмо којим је Харадинај одговорио на јучерашњи предлог Брисела за решавање тарифног проблема.

"Прошло је време када су таква питања могла бити решена условљавањем", пише Харадинај шефици европске дипломатије Федерики Могерини.

"Двадесет година након рата на Косову, десет година након проглашења независности републике Косово и пет година након Бриселског споразума, истина је да је напредак у нормализацији односа између Косова и Србије минималан и заправо је у потпуности заустављен", наводи у писму Харадинај. 

Између осталог, истиче да нема смисла жалити због актуелне ситуације и да Брисел треба да буде свестан реалности.

"Оно што нам је потребно сада је нова иницијатива за подизање дијалога на ниво на којем ће оваква питања бити укључена у шири споразум", навео је Харадинај.

"Приштина већ објавила нацрт свеобухватног споразума"

С тим у вези, Харадинај подсећа да је Приштина већ објавила нацрт свеобухватног споразума између, како наводи, "републике Косова и Републике Србије", који је представљен и специјалном представнику ЕУ Наталији Апостоловој у четвртак.

Објаснио је да је циљ тог документа да се обједине питања о којима је до сада постигнут договор са онима која су, како каже, још на столу, а која ће бити основ правно обавезујућег споразума између "две земље".

Харадинај наводи и да верује да је у интересу "Косова, Србије и ЕУ, као и шире међународне заједнице да ова прилика буде искоришћена за унапређење ставова и амбиција".

Уз уверење да је решење могуће, уз посвећеност ЕУ, Харадинај наводи и да је улога Брисела од виталног значаја за постизање коначног споразума.

Могеринијева, комесарка за трговину Сесилија Малмстром и комесар Јоханес Хан у заједничком писму Харадинају понудили су могућност решавања тарифног проблема са Србијом, а пре данашње седнице Савета безбедности о Косову.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво