Приштина доставила земљама Квинте нацрт споразума с Београдом

Косовска влада доставила је амбасадама Квинте у Приштини нацрт споразума о нормализацији односа са Београдом у коме се као предуслов напретка у дијалогу наводе међусобно признање и поштовање постојећих граница, пише "Коха диторе".

Нацрт споразума са 18 поглавља биће ове недеље достављен и посланицима косовске скупштине.

Како се наводи, у нацрту су дата решења за остваривања свих досадашњих споразума који су постигнути у оквиру дијалога у Бриселу, а који још нису реализовани.

Остваривање споразума би гарантовале САД, Велика Британија, Немачка, Француска, Италија и Европска унија, путем посебног тела које би нагледало његову реализацију.

Председник Владе Косова Рамуш Харадинај претходно се писмом, како пише Кохазахвалио званичницима ЕУ на предлогу за решење питања такси које је Приштина увела за робу из Србије, напомињући да се положај Косова у вези са таксама неће променити.

"Оно што нам је потребно сада је нова иницијатива за подизање дијалога на ниво где ће питања попут пореза бити укључена у шири Свеобухватни предлог споразума између Републике Косова и Републике Србије, који је представљен специјалном представнику ЕУ Наталији Апостоловој у четвртак", навео је Харадинај.

Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини, комесар за трговину Сесилија Малмстром и комесар за проширење и суседску политику Јоханес Хан понудили су у заједничком писму да се одредница "Унмик" у Цефта споразуму замени одредницом "Косово*" (Косово са звездицом), а заузврат да приштинске власти, у знак добре воље, привремено суспендују примену одлуке о таксама на робу из централне Србије и Босне и Херцеговине, подсећа Коха.

 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара