Мојсиловић: Војска Србије спремна да одговори свим изазовима и ризицима

Начелник Генералштаба Војске Србије, генерал-потпуковник Милан Мојсиловић каже за РТС да грађани немају разлога за бригу и да је Војска Србије спремна да одговори свим изазовима и ризицима, али да се нада да ће Кфор у свом капацитету и свом мандату обезбедити заштиту свих грађана на КиМ, са тежиштем на српској заједници.

Милан Мојсиловић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да је оперативна способност Војске Србије много боља у односу на претходни период, као и да је сигуран да ће она бити много већа.

"Грађани немају никакаву потребу да брину о томе да ли Војска Србија може на свој начин да одговори свим захтевима који се односе на изазове, ризике, па и претње", каже Мојсиловић.

На питање колико му тренутна ситуација на КиМ делује опасно, Мојсиловић каже да је стање непредвидиво у многим сферама.

"То је један од разлога зашто сам имао јуче у Нишу састанак са командантом Кфора где смо ми као војници усаглашавали све детаље везано за рад и активности на терену. Суштина целокупне приче је да је нама неопходно да имамо комуникацију и сарадњу и да једноставно сви радимо у правцу обезбеђења мира и безбедности", истиче Мојсиловић.

Напомиње да је Војска Србије спремна да одговори свим изазовима и ризицима.

"Војска Србије је спремна да одговори свим изазовима и ризицима, али се заиста надам да ће Кфор у свом капацитету и свом мандату, што ми је и потврдио командант Кфора, обезбедити заштиту свих грађана на КиМ, са тежиштем на српској заједници", додао је начелник Генералштаба.

Одговарајући на питање да ли верује да ће НАТО заштитити српски народ, Мојсиловић каже да се нада да ће они то урадити и да је добио таква уверавања.

"Ви знате да постоје одређени споразуми који су између Приштине и НАТО-а, односно између НАТО-а и Србије и односи се на то ко, где и како сме да присуствује и ја ценим да ће све то бити и морати да се спроведе у пракси", објашњава Мојсиловић.

"Будно пратимо комплетну ситуацију" 

Указао је да ће са пажњом будно пратити комплетну ситуацију.

"Морам да подсетим грађане да ми већ у копненој зони безбедности дуж читаве административне линије имамо један респектабилни капацитет који дефинитивно прати и усмерен је на стање безбедности", навео је начелник Генералштаба и додао да се нада да ће у наредном периоду све ово што се дешава на терену ући у контролисану сферу.

Подсетио је да је са председником и врховним командантом Војске Србије Александром Вучићем јуче обишао јединице војске.

"Председник Републике и наш врховни командант поред увида у стање оперативне способности, увида у спремност, припремљеност и борбену готовост јединица обратио се старишинском и војничком саставу. То је била права прилика да добијемо смернице и директиве за даљи рад, председник је одао признање војницима и старешинама на ономе што они и раде и како то чине и његово обраћање је било управо оно што и војска очекује од свог врховног команаданта", наводи Мојсиловић.

Указао је да је имао више разговора претходних дана, јер је, како каже, интезивна комуникација неопходна посебно са носиоцима одређених функција безбедности, не само у нашој земљи и региону, већ и у свету.

"Обавио сам разговоре са командантом савезничке команде за операције НАТО-а генералом Скапаротијем и наш разговор је био доминанатан у сфери безбедности и добио уверавања да ће безбедност и стабилност бити приоритет НАТО-а када говоримо о КиМ уз наравно пуну имплементацију садржаја који се односи на мандат мисије Кфора на терену", истакао је Мојсиловић.

Додао је да је разговарао и са директором међународног војног штаба из Брисела из НАТО-а и да су они свесни одрђених ризика.

"Суштина целокупне приче је да наши разговори, условно речено војнички, морају да се каналишу у циљу управљања и контроле у условима повећаних тензија на терену", закључио је Мојсиловић.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара