Стефановић: Циљ Приштине – протеривање Срба са севера Косова

Потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић оцењује да су нове мере које најављују приштинске институције усмерене првенствено против Срба на Косову и Метохији, али да оне неће свакако донети ништа добро, не само Србима, већ ни Албанцима, али ни целом региону.

Приштина наставља са испољавањем етнички мотивисане агресије чији је једини циљ протеривање Срба са севера Косова и Метохије и довршавање њиховог етничког чишћења, рекао је министар Небојша Стефановић Танјугу.

"Након скандалозних економских мера, које представљају најгрубље кршење Цефта споразума, они сада најављују нове које прерастају у јасно кршење Резолуције 1244 СБ УН, али и свих других међународних прописа", истакао је Стефановић.

Наводи да читав низ потеза, које приштинске институције предузимају, данас прети да прерасте у један потпуно нови хибридни рат који воде против српског народа који живи на Косову и Метохији.

"Већ имамо читаву медијску кампању измишљотина, полуинформација и дезинформација, које се пласирају тенденциозно и смишљено против српског народа, иако су приштинске институције те које су прекршиле све међународне прописе, иако су они брутално прекршили Цефту, иако су они ти који покушавају да ураде оно што никоме другоме у региону не би пало на памет", каже Стефановић.

Напомиње да приштинске институције, опседнуте својом намером да понизе Србе, не виде да ће ово нанети штету и Албанцима.

"У оваквој ситуацији, Србија не сме дозволити да Срби буду понижавани. Не смемо да дозволимо да они буду малтретирани и морамо да нађемо начин да на миран и достојанствен начин заштитимо интересе нашег народа", истиче Стефановић.

Наш посао је, додаје Стефановић, да укажемо целом свету да ово јесте етнички мотивисан сукоб од стране Албанаца и да они просто покушавају да етнички очисте део простора Косова и Метохије, водећи економски, политички и медијски рат против Срба са намером да покажу да могу да учине било шта, а да ће Европа и свет ћутати на то.

Упозорава да недостатак хране, недостатак лекова и стална претња да ће косовске јединице запосести север Косова стварају атмосферу у којој не може да се нормално и слободно живи у Европи 21. века.

Стефановић подсећа да су се да су се приштинске институције показале као неспособне да обезбеде просперитет чак и за Албанце који живе на Косову и Метохији, а камоли за друге народе.

"Ми очекујемо да ЕУ и читава међународна заједница реагују и заштите пре свега људска права на Косову и Метохији, зауставе ово ненормално понашање приштинских власти и обезбеде поштовање свега што прописују резолуције СБ и међународно право", закључује Стефановић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво