Таксе због којих трпе сви

Дешавања на Косову и Метохији била су неизбежна тема на Трећој међународној конференцији Београдски стратешки дијалог, под називом "Иницијатива појас и пут на Балкану". Оно што се дешава на Косову упозорава колико могу бити погубне последице трговинских и других блокада, предочила је присутнима премијерка Ана Брнабић.

Мере Приштине на Косову и Метохији довеле су тамошње Србе на ивицу хуманитарне катастрофе, изјавила је српска премијерка Ана Брнабић.

"Пример онога што се дешава на КиМ упозорава нас колико могу бити погубне последице трговинских и других блокада. Таксе на производе из централне Србије и БиХ довео је Србе у нашој јужној покрајини на ивицу хуманитарне катастрофе, а последице услед раста цена производе трпе и Албанци на КиМ", рекла је Брнабићева на Трећој међународној конференцији Београдски стратешки дијалог, под називом "Иницијатива појас и пут на Балкану".

Власти у Приштини увеле су таксе од 100 одсто на робу из Србије и Босне и Херцеговине, а најавиле су и нове мере против Србије.

Ана Брнабић оценила је и да је секундарна и озбиљнија последица политичка и безбедносна дестабилизација настала "услед низа тих непромишљених и антицивилизацијиских потеза Приштине, супротних разуму у поретку ствари којих су многи мудри људи у Кини били свесни још пре два и по миленијума".

Подсетила је да је још кинески мислилац Лао Це рекао да ограничења и забране у свету доводе да људи живе сиромашније.

Српска премијерка истакла је да је Србија искрено опредељена за потпуно слободну трговину и економску сарадњу, поручивши да Србија не верује да изолација може водити ка проспритету и напретку.

Ђурић: Нико не треба да се игра са будућношћу Срба

Директор Канцеларија за КиМ Марко Ђурић рекао је да је све што је Србија радила у претходном периоду имало за циљ да нормализује стање на Космету.

"Нове мере Приштине биле би управо таква једна варница а то је сада тренутак за апел на разум и у међународној заједници и међу Албанцима на КиМ, а нашим људима на КиМ бих поручио да ће држава Србија увек наћи начина да буде уз њих, да ћемо омогућити да остану и опстану на КиМ и да нико не треба да се игра са њиховом будућношћу и безбедношћу", рекао је Ђурић.

Сматра да тим мерама Приштина неће постићи свој циљ, већ контра ефекат. 

Петрич: Београд и Приштина морају да се врате дијалогу

Аустријски дипломата Волфганг Петрич изјавио је да шефица европске дипломатије Федерика Могерини мора да уложи одлучан напор да би се Београд и Приштина вратиле конструктивном дијалогу.

Оценио је да је дијалог Београда и Приштине тренутно у круцијалној, али опасној ситуацији због ствари које су се десиле у претходном периоду, попут подизања царинских такси на производе из центрралне Србије, као и негативног гласања о пријему Косова у Интерпол.

"Мислим да нам сада треба одлучан напор европске шефице дипломатије Федерике Могерини да се две стране врате још констуктивнијем дијалогу", рекао је Петрич новинарима у Београду, где учествује на конференцији"Иницијатива појас и пут на Балкану".

Упитан о новим мерама које Приштина најављује, подсетио је да је Европска унија јасно изразила своје противљење увођењу такси, што је јасна порука, те да су Приштини рекли да их повуче.

"Верујем да свака земља ЕУ сматра да је то неопходно. Не можемо у Европи, у којој желимо укидање такси, сада да подижемо такве баријере", рекао је Петрич.

Упитан како ЕУ то може да уради, рекао је да ЕУ нема своју војску, већ да мора да преговара и да убеђује партнере у Приштини да повуче мере.

"Убеђен сам да претње нису оно што је потребно дијалогу. Дијалог треба да буде отворен и треба да зближава људе, а не да их одваја", рекао је Петрич.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво