Велика перспектива за развој односа Србије и Кине

Србија и Кина имају до сада највише пројеката које ће реализовати у оквиру глобалне кинеске иницијативе "Појас и пут", изјавио је амбасадор Кине Ли Манчанг и додао да су само у августу потписане инвестиције вредне три милијарде долара. Премијерка Ана Брнабић поручила је да грађани Србије већ виде резултате инцијативе "Појас и пут".

Ли Манчанг је на Трећој међународној конференцији Београдски стратешки дијалог под називом "Иницијатива појас и пут на Балкану", која се одржава у Палати "Србија", захвалио садашњем и бившем председнику Србије Александру Вучићу и Томиславу Николићу што су на време препознали значај иницијативе "Појас и пут".

Подсетио је да кинеска компанија планира само у РТБ-у Бор инвестицију од две милијарде долара, а друга компанија милијарду долара у изградњу фабрике аутомобилских гума у Зрењанину.

"Заједно са том компанијом су још два кинеска партнера и сваки од њих инвестира 100 милиона долара у Зрењанину", рекао је Ли.

Нагласио је и да Влада Србије даје велику подршку свим инвеститорима.

"Постоји велики потенцијал са сарадњу Кине и Србије", указао је Ли и навео да су то свакако пољопривреда и индустријски паркови који ће се градити у Борчи код Пупиновог моста и у Смедереву.

Како је рекао, за прву фазу српско-кинеског индустријског парка у Борчи је само у првој фази планирана површина од 300 хектара, док ће у парку у Смедереву моћи да се запосли више од 10.000 људи.

"Ту морамо да убрзамо, о том индустријском парку причамо већ три године, напредујемо, али морамо да убрзамо", рекао је кинески амбасадор.

Указао је да се кинеске инвестиције могу поделити у две фазе – прву која је предвиђала улагања у инфраструктуру уз кредите Кине и другу коју чине велике поменуте инвестиције вредне три милијарде долара.

"Већ припремамо посету Вучића у априлу, када ће бити одржан други самит председника држава 16 плус 1 (Кине и централноевропских земаља). Већ разговарамо о важним пројектима које ћемо потписати", навео је Ли и поручио да постоји постоји велика перспектива за развој односа Србије и Кине.

"Српски народ скоро да нема никакве мане, има отворену душу и хоће да се дружи са свима. Србија као земља има одлучујућу улогу када је реч о очувању мира и стабиности у региону, где даје свој допринос", додао је Ли.

"Суштина иницијативе 'Појас и пут' у повезивању људи"

Истакао је да је, према његовом мишљењу, суштина иницијативе "Појас и пут" у повезивању људи у целом свету без обзира из које су земље и које су расе.

"Треба један другог да разумемо и помажемо, подржавамо, да заједно радимо за наш будући и бољи живот. Кина хоће на тај начин да подели искуство с другима који су спремни да заједно раде с Кином. Срећан сам човек што сам као студент научио српски језик, од тог момента моја судбина је повезана са Србијом и Београдом, као студент сам дошао и сада као амбасадор идем у пензију – дао ми је све", нагласио је Ли.

Навео је да је кинсеки успех у последњих 40 година заснован на стабилној политичкој ситуацији, која је предуслов за све.

"Кина даје све да сачува политичку стабилност и на основу тога имамо услове да се отварамо према свету и спроводимо реформу. Отварање према свету значи да доведемо модерне организације, фабрике, компаније из целог света, да дођу у Кину и да се развијају. Онда се и Кина развија и то даље позитивно утиче на кинску стабилну политичку ситуацију. То је основа успеха", рекао је Ли.

Према његовоим речима, Кина има најјачу политичку организацију у свету – Комунистичку партију, са 90 милиона чланова.

"Имамо и петогодишње и десетогодишње планове, и ви сте имали те планове, а ми смо још на том путу. Ко дође на место садашњег председника Кине, наследиће оно што је пре њега било, и то је предност Кине", навео је амбасадор.

"Кина гради свој социјалистички систем са кинеском бојом. Увек учимо од других све што је најбоље. Ја сам срећан човек као амбасадор у Србији, која је пријатељска земља Кине. Увек наиђем на добродошлицу и пуно се захваљујем Вучићу и премијерки Ани Брнабић, а посебно српском народу, што даје подршку свом руководству да развија сарадњу са Кином", навео је Ли.

"Грађани Србије већ виде резултате иницијативе Појас и пут"

Премијерка Ана Брнабић je поручила да грађани Србије већ виде резултате кинеске инцијативе "Појас и пут" кроз нове путеве, мостове, реконструкцију и модернизацију железнице, енергетске пројекте, заштиту животне средине и привредну сарадњу са кинеским компанијама.

Навела је да су кинеске компаније само у Смедереву сачувале 5.000 радних места, те да ће у РТБ "Бору", где је изабран стратешки партнер из Кине, сачувати још 5.000 места директно и 25.000 индиретно.

"Радујемо се наставку сарадње на бројним другим пројектима, укључујући и образовање, које је високо на листи Владе Србије", рекла је Брнабићева.

Подсетила је да је 29. новембра у Пекингу отворен српски културни центар "Иво Андрић", после Париза други у свету, и додала да с нестрпљењем очекује и отварање кинеског културног центра у Београду.

Премијерка је истакла да ће сарадња у образовању и култури додатно допринети повезаности две земље и народа и њиховом "челичном пријатељству".

Додала је да у тренутку када се у свету све више промовише неповерење, задовољство бити на конференцији која промовише отворени дијалог, те да је част што Србија у таквој врсти дијалога може да се укључи на равноправним основама са Кином.

"Доследна политика пружене руке и немешања у унутрашње ствари других држава направила је од Кине великог пријатеља и искреног партнера свих који деле исту врсту добронамерног односа према свету", рекла је Ана Брнабић.

Навела је да су захваљујући марљивом раду и изванредним односима председника Александра Вучића и Си Ђинпинга српско-кинески односи данас на историјском врхунцу.

"Ујединимо наше снаге како то пријатељи чине на задовољство једних и других", рекла је Ана Брнабић и истакла да ће влада наставити да подржава заједничке пројекте.

Петрич: Западни Балкан веза Брисела и Пекинга

Аустријски дипломата Волфганг Петрич изразио је уверење да Западни Балкан може да има одлучујућу улогу у будућој сарадњи између Брисела и Пекинга, али и за бољу перцепцију Кине у Европи.

Петрич је на Трећој међународној конференцији Београдског стратешког дијалога "Иницијатива појас и пут на Балкану" навео да се та иницијатива одвија у контексту великих глобалних немира, у тренутку када САД губе на важности, а Кина нуди своју алтернативну визију светског поретка, с другачијим вредносним и друштвеним системом.

"Иницијатива 'Појас и пут' нуди ново тржиште, различите инвестиције у инфраструктуру и ширење политичког и културног утицаја", наводи Петрич. 

Оценио је да је Југоисточна Европа пример како изгледају глобалне промене у моћи, будући да су после Хладног рата и распада Југославије само два спољна актера задржала утицај у региону, а то су САД и ЕУ.

Међутим, 20 година након конфликта појављују се нови спољни актери у региону који се намећу за моћ, а то су Русија, која има значајан утицај у енергетском сектору, Турска, која због тренутних економских проблема и војне умешаности у Сирији мање усредсређена на Балкан, те арапске земље, које промовишу своју верзију ислама и траже прилику за инвестиције.

Кина је, међутим, истиче Петрич, поред САД и ЕУ, најутицајнији спољни актер у Југоисточној Европи. 

Према његовим речима, регион је значајан за Пекинг, јер је транзитна зона између западне и централне Европе и да зато улаже доста у оквиру иницијативе "Појас и пут", што се поклапа и са механизмом "16 плус 1" (Кина и 16 централноевропских земаља). 

Петрич је, међутим, подсетио да је, иако су инвестиције у регион Балкана као и трговинска размена у последње време импресивне, ЕУ ипак најважнији економски партнер у региону и на Западном Балкану, без обзира да ли се говори о трговини или инвестицијама.

"ЕУ је одговорна за 67 процената увоза и 84 процената извоза из земаља Западног Балкана за 2017. годину", навео је Петрич.

Додао је такође да су, иако су кинеске инвестиције, нарочито у инфраструктуру, веома важне за Западни Балкан, веома важна и правила и начин инвестирања за одрживи развој и раст у региону, те да су заједнички договорена правила зимеђу Кине и ЕУ од пресудног значаја, како би се избегли потенцијални сукоби интереса и паралелни пројекти.

"Ако нема координације и изградње поверења, последице ће бити на штету свих оних који се појављују у региону", поручио је Петрич.

Ге: Желимо да Србија буде бисер на новом Путу свиле

Кина би волела да Србија буде "бисер" на новом Путу свиле, изјавио је професор Нанкаи универзитета Ге Сунци на Трећој међународној конференцији Београдски стратешки дијалог, под називом "Иницијатива појас и пут на Балкану".

Ге је рекао да иницијатива "Појас и пут" жели да се успоставе што чвршће везе између земаља на новом Путу свиле, реализацијом инвестиција од које ће сви имати користи.

"Сматрамо да иницијатива утиче на економску ситуацију у целом свету", рекао је Ге.

Објашњава да је иницијатива "Појас и пут" процес у оквиру којег ће бити идентификоване најважније тачке односно земље и градови за остварење те иницијативе.

Рекао је да постоји тренутно више од 900.000 различитих пројеката у оквиру иницијативе "Појас и пут", чија се вредност мери милијардама долара и да ће у оквиру њих бити упослено око 40 милиона људи.

Каже да би само наредне године у Србију могло да буде инвестирано у оквиру тих пројеката 300 милона долара.

"У Србији смо задовољни порјектима који су остварени у оквиру иницијативе 'Појас и пут' и имамо пуно планова за будућност и позивамо искусне инвеститоре из Кине да дођу и инвестирају у Србију", поручио је Ге и додао да би у том смислу требало формирати економске зоне за сваку од предвиђених области за сарадњу.

Ге истиче да је трговина Кине и ЕУ порасла за 15,5 одсто.

"Видимо простор за ширење иницијативе у Евопи, али не само у централној и источној, већ и у западној, на земље као што су Немачка, Француска и Велика Британија", каже професор Ге.

Додао је да механизам сарадње "16 плус 1" представља и политички оквир за сарадњу Кине и Европе, али да економска сардња не мора да иде, како неки мисле, заједно са "политичком пенетрацијом".

Индустријски парк донеће 2,6 милијарди долара директних инвестиција

Изградња кинеског индустријског парка у Београду требало би да почне средином следеће године, а први ефекти рада видеће се већ крајем 2019. године, речено је на конференцији "Иницијатива Појас и пут на Балкану" у Београду. 

Индустријски парк ће само у првој фази Србији донети око 2,6 милијарди долара директних инвестиција, рекао је на конференцији Цоу Цеси из кинеске корпорације ЦРБЦ (China Road and Bridge Corporation).

Идеја је да индустријски парк привуче 70 предузећа из Кине, рекао је Цоу и додао да ће у њему радити компаније које се баве производњом хране, намештаја...

Навео је да би Кина желела да привуче и друге европске и међународне компаније у индустријски парк, истичући да ће у њему радити и српске компаније.

"Рад индустријског парка ће бити усклађен са регулативом ЕУ", истакао је Цоу.

Према његовим речима, тај индустријски парк биће први такав пројекат у Европи и модел како ће изгледати индустријски паркови у другим земљама. 

Цоу наводи да ће се први ефекти рада индустријског парка осетити већ крајем следеће године, будући да ће изградња почети средином следеће године. 

У првој фази, већина предузећа биће произвођачка, посебно у области прераде хране, али ће ту бити и логистичке компаније, док ће у другој и трећој фази ту бити и компаније које се баве другим економским гранама. 

"Морамо да размишљамо о предностима Србије, као што је производња и прерада хране. Србија има добру пољопривредну основу и нама су ти производи потребни", рекао је кинески амбасадор у Београду Ли Манчанг. 

Додао је да Кина сваке године увози много пољопривредних производа и најавио да ће почети и увоз у Кину из Србије, од чега ће Србија имати велику корист.

"Тако ће јаз у смислу дефицита између Кине и Србије бити превазиђен, то је врло битно за Србију", рекао је Ли. 

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво