Таксе због којих трпе сви

Дешавања на Косову и Метохији била су неизбежна тема на Трећој међународној конференцији Београдски стратешки дијалог, под називом "Иницијатива појас и пут на Балкану". Оно што се дешава на Косову упозорава колико могу бити погубне последице трговинских и других блокада, предочила је присутнима премијерка Ана Брнабић.

Мере Приштине на Косову и Метохији довеле су тамошње Србе на ивицу хуманитарне катастрофе, изјавила је српска премијерка Ана Брнабић.

"Пример онога што се дешава на КиМ упозорава нас колико могу бити погубне последице трговинских и других блокада. Таксе на производе из централне Србије и БиХ довео је Србе у нашој јужној покрајини на ивицу хуманитарне катастрофе, а последице услед раста цена производе трпе и Албанци на КиМ", рекла је Брнабићева на Трећој међународној конференцији Београдски стратешки дијалог, под називом "Иницијатива појас и пут на Балкану".

Власти у Приштини увеле су таксе од 100 одсто на робу из Србије и Босне и Херцеговине, а најавиле су и нове мере против Србије.

Ана Брнабић оценила је и да је секундарна и озбиљнија последица политичка и безбедносна дестабилизација настала "услед низа тих непромишљених и антицивилизацијиских потеза Приштине, супротних разуму у поретку ствари којих су многи мудри људи у Кини били свесни још пре два и по миленијума".

Подсетила је да је још кинески мислилац Лао Це рекао да ограничења и забране у свету доводе да људи живе сиромашније.

Српска премијерка истакла је да је Србија искрено опредељена за потпуно слободну трговину и економску сарадњу, поручивши да Србија не верује да изолација може водити ка проспритету и напретку.

Ђурић: Нико не треба да се игра са будућношћу Срба

Директор Канцеларија за КиМ Марко Ђурић рекао је да је све што је Србија радила у претходном периоду имало за циљ да нормализује стање на Космету.

"Нове мере Приштине биле би управо таква једна варница а то је сада тренутак за апел на разум и у међународној заједници и међу Албанцима на КиМ, а нашим људима на КиМ бих поручио да ће држава Србија увек наћи начина да буде уз њих, да ћемо омогућити да остану и опстану на КиМ и да нико не треба да се игра са њиховом будућношћу и безбедношћу", рекао је Ђурић.

Сматра да тим мерама Приштина неће постићи свој циљ, већ контра ефекат. 

Петрич: Београд и Приштина морају да се врате дијалогу

Аустријски дипломата Волфганг Петрич изјавио је да шефица европске дипломатије Федерика Могерини мора да уложи одлучан напор да би се Београд и Приштина вратиле конструктивном дијалогу.

Оценио је да је дијалог Београда и Приштине тренутно у круцијалној, али опасној ситуацији због ствари које су се десиле у претходном периоду, попут подизања царинских такси на производе из центрралне Србије, као и негативног гласања о пријему Косова у Интерпол.

"Мислим да нам сада треба одлучан напор европске шефице дипломатије Федерике Могерини да се две стране врате још констуктивнијем дијалогу", рекао је Петрич новинарима у Београду, где учествује на конференцији"Иницијатива појас и пут на Балкану".

Упитан о новим мерама које Приштина најављује, подсетио је да је Европска унија јасно изразила своје противљење увођењу такси, што је јасна порука, те да су Приштини рекли да их повуче.

"Верујем да свака земља ЕУ сматра да је то неопходно. Не можемо у Европи, у којој желимо укидање такси, сада да подижемо такве баријере", рекао је Петрич.

Упитан како ЕУ то може да уради, рекао је да ЕУ нема своју војску, већ да мора да преговара и да убеђује партнере у Приштини да повуче мере.

"Убеђен сам да претње нису оно што је потребно дијалогу. Дијалог треба да буде отворен и треба да зближава људе, а не да их одваја", рекао је Петрич.

број коментара 9 пошаљи коментар
(понедељак, 10. дец 2018, 23:01)
anonymous [нерегистровани]

"Jana"

Pa Jano, ne primecujete da SAD, EU i citav drugi svet boluje od gluhoce, koja proizlazi iz pohlepe i mrznje. Ne cuju oni svaku.

(понедељак, 10. дец 2018, 21:44)
Mašnica [нерегистровани]

Podrska

Jedini koji imaju štetu od povećanja taksi su Srbi.

(понедељак, 10. дец 2018, 11:39)
Stefan [нерегистровани]

Tiranija Pristine

Obicna tiranija i izivljavanje Pristine nad srbima sa KIM.

(понедељак, 10. дец 2018, 11:00)
Milovan [нерегистровани]

Neshvatljivo

Pristina pokazuje da se sluzi svim merama kako bi oterala Srbe sa KiM.

(понедељак, 10. дец 2018, 10:33)
anonymous [нерегистровани]

Jana

Pa alarmirajte Evropu i svet.

(понедељак, 10. дец 2018, 10:22)
Jana [нерегистровани]

teror

Iskreno se nadam da ce se uskoro sve ovo resiti, jer ovaj teror nad nasim narodom je nepodnosljiv!!! 

(понедељак, 10. дец 2018, 10:15)
Dusan [нерегистровани]

komentar

Sve sto Pristina radi je potpuno nerazumno i stetno.

(понедељак, 10. дец 2018, 10:14)
Ana [нерегистровани]

Kosovo

Svi znaju i vide sve , niko nista ne preduzima.Jadan narod.

(понедељак, 10. дец 2018, 10:00)
Mila [нерегистровани]

STOP

I dok ceo svet gleda, apeluje, upozorava i porucuje Albancima koje boli uvo za sve to...nas narod strada i prolazi kroz pakao...Srbijo otvori oci