Скупштина усвојила буџет, посланици се изјаснили о више од 60 закона

Скупштина Србије усвојила је великом већином буџет за 2019. годину. Усвојено је и да такса за РТС и РТВ од 1. јануара буде 220 динара. Буџетом су планиране веће пензије и плате у јавном сектору. Повећање јавних инвестиција требало би да допринесе привредном развоју и већој запослености. Посланици су се изјашњавали о више од 60 законских предлога, прописа и споразума.

18.55 - Усвојено девет предлога закона из надлежности Министарства државне управе и локалне самоуправе који представљају наставак реформе јавне управе. 

16.10 – Усвојен нови Царински закон и Закон о царинској служби.

15.00 - Парламент је изгласио и сет пореских закона међу којима су измене и допуне Закона о порезу на имовину.

14.40 – Скупштина Србије усвојила је измене Закона о начину одређивања максималног броја запослених у јавном сектору којим се продужава забрана запошљавања до краја 2019. 

14.20 – Изгласан и Закон о накнадама за коришћење јавних добара чиме се унапређује транспарентност система јавних прихода и обезбеђује се предвидивост трошкова пословања привреди.

14.10 – Посланици усвојили предлог да се од 1. јануара 2019. таксе за РТС И РТВ повећају на 220, уместо досадашњих 150 динара.

12.50 – Великом већином гласова Скупштина усвојила Закон о буџету за 2019.

12.00 – Са 144 гласа за Усвојен Закон о централном регистру обавезног социјалног осигурања.

Као први међу више од 60 закона парламент је усвојио Закон о централном регистру обавезног социјалног осигурања, којим ће се ефикасније контролисати наплата доприноса за обавезно социјално осигурање, а поред тога смањиће се и трошкови администрације.

За закон је гласало 144 посланика од 151 присутних. Није било гласова "против", као ни уздржаних.

Закон ће обезбедити регулисање размене података у погледу уплате доприноса за обавезно социјално осигурање повезивањем Централног регистра и Пореске управе.

Водиће се регистар запослених, изабраних, именованих, постављених и ангажованих лица код корисника јавних средстава.

Парламент је у међувремену усвојио буџет за 2019. годину. За закон је гласао 141 од 149 присутних посланика, нико није гласао "против" нити је било уздржаних.

Сет пореских закона

Посланици су изгласали сет пореских закона међу којима су измене и допуне Закона о порезу на имовину које доносе уједначенију примену пореских прописа, јачање правне сигурности, адектавније опорезивање имовине сходно економској моћи, тежњу да се пореским мерама дестимулише градња без прописане дозволе, као и непоштовање рокова за изградњу.

Министар финансија Синиша Мали објаснио је раније да ће измене и допуне о порезу на имовину утицати и на повећање економичности поступка подношења пореских пријава.

Мали је навео да се изменама и допунама Закона о привременом уређивању основица за обрачун и исплату плата код поједних корисника јавних средстава основица умањује за пет одсто од 1. јануара 2019.године.

Када је реч о Предлогу закона о централном регистру обавезног социјалног осигурања, Мали је објаснио да се њиме обезбеђује законски основ за повезивање са другим регистрима и евиденцијама у Србији.

Предлог царинског закона је важан због отварања Поглавља 29 (царинска унија) у преговорима са Европском унијом, рекао је Мали и навео да је кључна зимена што ће се, како каже, комуникација између царине и приватног сектора убудуће обављати електронски.

И декларације ће се такође подносити електронски, рекао је Мали, наводећи да је план да то буде завршено до 2020. године.

Измене закона о републичким административним таксама за циљ имају усаглашавање са законом о девизном пословању, рекао је Мали.

Министар финансија је говорећи о изменама Закона о играма на срећу и Закона о пореском поступку и пореској администрацији најавио оснивање Управе за игре на срећу као органа у саставу тог министарства.

Такође је представио и Закон о враћању одузете имовине и обештећењу, рекавши да су њиме редефинисани рокови за утврђивање укупне основице која се може знати тек пошто се донесе већи број решења о праву на обештећење у поступку реституције.
Предлогу закона о изменама и допунама Закона о дувану има за циљ сузбијање нелегалне производње и промета дувана и дуванских производа, рекао је Мали и додао да је неопходно што пре успоставити ефикаснију контролу на тржишту дувана и дуванских производа.

Рекао је да се изменама Закона о порезу на добит правних лица пружа подршка развоју привреде.

Нови царински закон, смештај робе до 90 дана

Посланици су усвојили нови Царински закон, као и Закон о царинској служби.

Новим Царинским законом, кажу у Управи царина, постигнут је изузетно висок ниво усаглашености са новим Царинским законом ЕУ, што је, осењују, веома важно за преговарачко Поглавље 29 – Царинска унија.

Кључна измена, подсећају, односи се на комуникацију између царине и приватног сектора, која ће се убудуће обављати електронским путем.

Уведена је и нова подела царинских поступака на стављање робе у слободан промет, посебне поступке и извоз, а установљено је и обавезно обезбеђење за већину царинских поступака.

Рок у коме роба може да буде у привременом смештају је повећан са 20 на 90 дана, а прописан је и укупан рок од 10 година у којем роба може остати у поступку привременог увоза. 

Скупштина Србије усвојила је и Закон о накнадама за коришћење јавних добара чиме се унапређује транспарентност система јавних прихода и обезбеђује се предвидивост трошкова пословања привреди.

Закон отклања могућност наплате накнада више пута по истом основу. Укинуће се накнада за биогорива, за обавезне резерве природног гаса, за прекомерно коришћење јавног пута, као и за коришћење комерцијалних објеката којима је омогућен приступ са јавног пута.

С друге стране, уводи се накнада за унапређење енергетске ефикасности ради омогућавања извршења међународних обавеза у вези остваривања циљева прописаних законом којим се уређује ефикасно коришћење енергије. 

Продужена забрана запошљавања у јавном сектору

Скупштина Србије усвојила је измене Закона о начину одређивања максималног броја запослених у јавном сектору којим се продужава забрана запошљавања до краја 2019. године.

То је један од девет закона из области државне управе и локалне самоуправе који је данас усвојен у парламенту.

Ресорни министар Бранко Ружић рекао је, када је реч о законима који се тичу плата, да су рокови условљени потребом да се у предстојећем периоду спроведу додатне финансијске анализе преласка на нов систем плата, као и да се остави нови примерен временски период за прилагођавање послодаваца и запослених и то све до 1. јануара 2020. године.

Посланици дела опозиције провели су ноћ у Скупштини Србије, јер им како је синоћ рекао шеф посланика ДС-а Горан Ћирић, није омогућено да о амандамнима за буџет говоре у пленуму.

Они су критиковали владајућу коалицију због великог броја предложених "бесмислених" амандмана на Предлог закона о централном регистру обавезног социјалног осигурања због чега нису стигли да говоре о амандманима на предложени буџет.

Посланици дела опозиције јуче су добили и неколико опомена што је био један од повода да организују такозвани паралелни парламент и да током ноћи остану у Скупштини и говоре о својим решењима.

На конференцијама су говорили о буџету указујући да им то није било омогућено у пленуму. Заједничком конференцијом тај вид протеста је окончан.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара