Брнабић: Наш фокус су образовање и школе, не пушке и војска

Председница владе Ана Брнабић истиче да ни јуче нити икада раније није позивала на рат, како су то интерпретирали поједини страни медији, већ је позивала на мир и стабилност.

Ана Брнабић је новинарима у Београду рекла да јој је веома жао због начина на који су поједини светски медији интерпретирали њену јучерашњу изјаву, јер је "испало" да Србија прети нечим.

"Они су у мом говору у коме сам десет пута позвала на мир и разум извукли пола моје реченице. Испало је да Србија прети нечим, жао ми је због тога, али то је дубоко укорењена перцепција о нама против које морамо да се боримо", рекла је Брнабићева.

Додаје да још нигде у страним медијама није прочитала ништа о 15 дана колико Срби на Космету немају штампу на сопственом језику, а говоримо о Европи у 21. веку.

Како каже, нико не пише ни о томе да ли ће Срби на КиМ дочекати Божић не знајући да ли ће имати грејање или лекове, те да Ројтерс ни АП нису пренели да ли Срби на КиМ имају основна људска права.

"Апелујем сада да се информишу људи у иностранству о томе што је основна цивилизацијска норма, без обзира да ли више волите Београд или Приштину, Србе или Албанце, и још једном апелујем на мир и разум", рекла је премијерка.

Наводи да жели да прича о школама и младима који треба да остану у региону и да имају перспективу јер без тога, како каже, нема будућности за све нас.

"Не пушке и војска, већ образовање и школа, сутра ће стићи 2020. година, да ли ико заиста жели да ратује и да ли ништа нисмо научили из прошлости", навела је Брнабићева.

"Интерес Србије мир и стабилност, компромис и разум"

Додаје и да је послала поруку генералном секретару НАТО-а Јенсу Столтенбергу у којој му је захвалила на директној и недвосмисленој изјави у којој позива на мир и разум.

Како каже, његова порука није важна само за Србију и Србе већ и за Албанце и Приштину и цео регион.

"Неизмерно му хвала на томе, то је неопходно за регион, како бисмо се вратили на пут дијалога", рекла је премијерка.

Упитана која је корист од тога што обе стране "звецкају оружјем" и шта је компромисно решење за Србију, Брнабићева је рекла да се не слаже да обе стране звецкају оружјем и да је једини интерес Србије мир и стабилност, компромис и разум.

"Мене плаши када Приштина каже да је не занима шта каже НАТО, Бриселски споразум ни њихов устав, већ да иде на војску. Чему то, када постоји њихова полиција, Кфор, НАТО", упитала је премијерка.

Истиче да се нада да Србија никада, ни сада ни у будућности, неће морати да употреби своју војску.

"Доста је било тога, хајде да ратујемо са иновацијама, са науком. Али шта ако неко жели да изврши етничко чишћење, шта би рекао било који премијер у Европи", поручила је Брнабићева.

"Далеко смо од компромиса"

Истиче да компромисно решење косовског питања за Србију значи искључење признања независности.

"Али да би се говорило о компромису мора да постоји саговорник са друге стране, рекла је Брнабићева.

Додаје да се компромис налази између два пола, где је на једној страни – "Косово је део Србије и тачка", а на другој "Косово је независно и тачка".

"Између те две тачке је компромис. И мењање граница је компромис, али ко је за то данас? У Србији нико није за то, разговарала сам и са представницима цивилног друштва, желела да чујем и њихово мишљње, али нисмо дошли до решења", рекла је премијерка новинарима након обиласка Српско-корејског информатичко-приступног центра.

Наводи да ништа није на столу и да циљ јесте компромис, али да за то мора да постоји и саговорник са друге стране.

"Морате да размишљате иновативно, да будете конструктивни, да се решење тражи, како се то каже, 'outside of the box', рекла је Брнабићева и додала да ће једино решење косовског питања омогућити да се нешто другачије остави следећим генерацијама и да је за њу управо то сврха комприса.

Истиче је то њено мишљење, али да је она само једна од много људи који одлучују, наводећи да ће се о том питању изјаснити и грађани на референдуму.

"Далеко смо од компромиса", закључила је премијерка.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво