ЦСГС: Вучић посвећен борби против транснационалног криминала

Америчка невладина организација "Крајм Стоперс Глобал Солушнс" са седиштем у Вашингтону, упутила је писмо председнику Србије Александру Вучића у коме истиче његову посвећеност борби против транснационалног криминала.

Вучићево руководство по овом питању на Балкану довело је до стратешке одлуке ЦСГС-а да се ангажује у региону и покрене своју Балканску иницијативу у Србији, саопштила је та невладина организација.

"Ви предводите друге балканске земље у борби против транснационалног криминала, и захвални смо што настављамо дијалог са вашом владом о сарадњи и партнерству са насом организацијом", навео је суоснивач и потпредседник ЦСГС Џим Фуда, у писму упућеном Вучићу.

Фуда је објаснио да српска влада разматра како би ЦСГС програм могао помоћи у напретку и постизању српске дрзавне мисије и циљева у борби против транснационалног криминала.

Фуда је обавестио Вучића да је, с обзиром на повећање, интензитет и утицај озбиљног транснационалног криминала на Балкан, ЦСГС донео стратешку одлуку да се фокусира и укључи у овај регион.

Напомиње се да "Балканска рута" представља главну капију и транзитни пут за транснационални криминал и повезана је са терористичким организацијама и њиховим операцијама.

Доневши одлуку да се ангажује на Балкану, Фуда је Вучићу објаснио да су "били упознати са растућом забринутошћу због тога што је регион Балкана главни извор озбиљног транснационалног криминала и тероризма са њиховим тешким претњама и штетним утицајима".

Потпредседник ЦСГС је, наводи се у саопштењу, похвалио председника Србије због његове чврсте обавезе, снажног вођства и енергичних напора у борби против озбиљног транснационалног криминала и тероризма.

"То су били значајни фактори који су утицали на нашу одлуку да се покренемо у Србији и размотримо партнерство са вама, вашом владом и невладиним организацијама", навео је Фуда у писму Вучићу.

У саопштењу се каже да је дијалог између Владе Србије и ЦСГС у току и да су се, поред састанака са званичницима Владе, директори ЦСГС-а састали и са неколико невладиних организација у Београду.

"Задовољни смо што смо због наших састанака и разговора остварили сарадњу са две НВО у Србији", рекао је Фуда у писму председнику Србије, наводећи да су у партнерство са ЦСГС ступили "Астра", организација за борбу против трговине људима, а потом Институт за међународну безбедност.

"Дубоко смо захвални Марији Анђелковић, генералном директору Астре и Орхану Драгашу, директору Међународног института за безбедност, на њиховом руковођењу и сарадњи. Поносни смо на ове партнере и поздрављамо посвећеност и снаге које доносе програму", рекао је Фуда и напоменуо да је ЦСГС у озбиљним разговорима с другим евладиним организацијама у Србији.

У саопштењу се каже да је намера ЦСГС да покрене програм са својим локалним партнерима из Србије у 2019. години, а да организација мора прво да изврши значајно планирање, развој програма, обуку, логистику, инсталацију система и тестирање, координацију и друге критичне захтеве пре него је програм у потпуности оперативан.

"Охрабрени смо и захвални на интересовању за наш програм које смо добили од Владе председника Вучића и наших нових српских партнера. Такође смо узбуђени због одлуке да покренемо Балканску Иницијативу у Србији ", рекао је Фуда.

У закључку писма председнику Вучићу, суоснивач и потпредседник ЦСГС је напоменуо:

"Радујемо се развоју јаког и ефикасног програма у Србији и блиској сарадњи са вама и вашом владом, као и са нашим посвећеним српским партнерима, у борби против озбиљног транснационалног криминала који угрожава ваше грађана а и друге земље широм света".

У саопштењу се наводи да је ЦСГС невладина организација основана и са седиштем у САД, чија је глобална мисија проактивна и агресивна борба против озбиљног транснационалног криминала, попут трговине људима, тероризма, недозвољене трговине, илегалног трговања оружјем, кријумчарења наркотика, корупције и кибернетичког криминала.

Како се додаје, та организација пружа смернице и ресурсе владама, полицијским агенцијама од поверења, грађанима, цивилним организацијама, и медијима како на локалном тако и на глобалном нивоу ради спречавања, заштите и потере озбиљних транснационалних криминалних активности.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво