Вучић упозорио Хана на последице повећања такси

Председник Србије Александар Вучић упозорио је европског комесара Јоханеса Хана на могуће последице неодговорног потеза Приштине о повећању такси на српску робу, што може водити пуној дестабилизацији региона. Потврдио је спремност на наставак дијалога у Бриселу након што Приштина повуче своје потезе. Комесар Хан је написао на Твитеру да ће позвати саговорнике у Приштини да деблокирају регионалну сарадњу и трговину.

Вучић се састао са европским комесаром за суседску политику и преговоре о проширењу Јоханесом Ханом, са којим је разговарао о потезима Приштине, којима су уведене и повећане таксе на производе из Србије и БиХ, као и о регионалној стабилности.

Председник Вучић је упозорио на могуће последице неодговорног потеза Приштине о повећању такси на српску робу, чиме је додатно прекршен Цефта споразум, истакавши да мере Приштине воде ка пуној дестабилизацији целог региона и да могу довести и до дубље ескалације сукоба.

Захвалио је комесару Хану на разумевању ситуације и на његовој жељи да проблем реши, као и на његовој помоћи Србији на европском путу, нагласивши да је за даљи напредак региона кључно очување мира и стабилности, као и даље европске интеграције.

Истакао је да је Србија спремна да настави дијалог са Приштином, након што Приштина повуче неодговорне потезе.

"Србија неће узвраћати било каквим контрамерама, јер жели да остане поуздан партнер како у региону, тако и у Европи и свету", поновио је Вучић. Најављено је и да ће се председник обратити новинарима у 18.15.

Европски комесар за проширење Јоханес Хан изјавио је да дуготрајна стабилност захтева помирење и добросуседске односе и изразио пуну подршку напорима да се криза реши мирним путем, уз поштовање норми међународног јавног права, као и постигнутих регионалних споразума.

Хан се после састанка огласио и на Твитеру где је поручио да ће саговорнике у Приштини позвати да деблокирају регионалну сарадњу и трговину и указати да је потребно што пре се вратити дијалогу.

"Добар састанак са председником Србије у Београду, где смо разговарали о увођењу такси на робу из Србије и БиХ од стране Косова, што представља кршење Цефта и РЕА (регионална економска зона) и регионалне сарадње. Сложили смо се да је хитно потребна деескалација", написао је још Хан.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара