Анастасијадис шаље писмо о Косову европским званичницима

Председник Србије Александар Вучић пренео је у Никозији да је кипарски председник Никос Анастасијадис прихватио његову молбу да се ангажује на међународном плану, те да ће упутити писмо свим европским лидерима у којем ће их упозорити на могуће катастрофалне последице свих потеза Приштине.

Никос Анастасијадис упутиће у понедељак писмо свим шефовима држава ЕУ, као и председнику Европског савета Доналду Туску и Евопске комисије Жан Клод Јункеру по питању Косова и Метохије, навео је председник Александар Вучић. 

Председник Вучић је замолио председника Кипра да европским колегама посебно укаже на катастрофалне последице најављеног формирања војске Косова.

"Важно је да то не изнесем само ја као председник Србије, него и други људи који имају углед и хвала му на томе", рекао је Вучић новинарима у Никозији, после састанка са Анастасијадисом.

Истакао је да кипарски председник има огроман углед свуда у Европи и свету и да је реч о човеку којег признаје цео свет, у шта се, каже, и лично уверио у Хелсинкију, на самиту Европске народне партије.

"Рекао ми је да ће упутити писмо свим лидерима. Захвалан сам, јер знам како се чује његов глас у свим европским метрополама", рекао је Вучић на заједничкој прес-конференцији са председником Кипра након састанка и седнице две владе.

Истакао је да Србија на Кипру има искрене пријатеље који нам помажу по свим питањима, од европског пута до очувања територијалног интегритета.

"Они показују љубав према нашој земљи и ми њима узвраћамо када можемо са оним снагама које имамо да помогнемо и у очувању интегритета њихове државе", рекао је председник Србије.

Вучић је указао да је имао прилику више пута да много тога научи од председника Кипра и да је и данас затражио савете због тешке ситуације у којој се Србија налази, у коју је дошла не својом кривицом, већ нама потпуно нејасном одлуком приштинских власти да уведе тарифе од 100 на робу која долази на КиМ.

"Цела Европа је то осудила и председник Кипра такође, али по том питању нема никаквих промена у понашању Приштине", указао је Вучић.

Рекао је да као председник Србије жели посебно и нарочито захвалност да изрази председнику Кипра на озбиљном и одговорном приступу решавању свих проблема који у Европи данас постоје, да захвали на искреној подршци коју пружа Србији на њеним европском путу, тако и очувању територијалног интегритета и суверенитета.

"Захвалио бих се и грађанима Кипра, који преко свог председника и владе подржавају српски народ и грађане Србије, јер су грађани Србије увек и на сваком месту били уз кипарски народ, руководство Кипра. Увек ћете моћи да рачунате на нашу подршку у свим организацијама широм света", указао је председник.

"Кипар искрено помаже Србији"

Вучић је подвукао да Кипар свуда искрено помаже Србији и не само да гласају за нас, већ се и боре са нама и у том смислу навео да је Кипар тражио јавно да се скине гласање о Косову са дневног реда Интерпола.

"Било је занимљиво када сам му рекао да је немачка влада, трудећи се да замери нешто и нама, а не само Албанцима, рекла да смо криви због Интерпола, па сам се запитао да ли су криве и земље ЕУ које су подржале Србију. А, није их било само пет, неке чланице Уније су биле и уздржане", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да је Србија посебно захвална и министру иностраних послова, председнику Кипра на подршци коју је та земља дала Србији у Интерполу.

"Кипар није само гласао за Србију, већ су се борили као што се борила наша делегација против захтева Приштине. Никада нећемо то заборавити. Умемо да памтимо", поручио је Вучић.

Такође, Србија је, према његовим речима, захвална Кипру не само на пријатељским односима, већ и што жели даље да унапређује односе са Србијом.

"Идуће године имаћемо трећи сусрет са Кипром у Србији, али бићемо и домаћини трилатераног сусрета Грчке, Кипра и Србије", пренео је председник.

Додао је да је на састанку са председником Кипра разговарао о техничкој сарадњи, али да не може да улази у детаље. 

"Разматрани различити видови сарадње"  

Вучић је указао да је са кипарским колегом разматрао све видове сарадње у различитим областима, од размене знања и сазнања у области просвете, културе.

Поновио је да ће Србија пружати подршку у свим телима и међународним организацијама. На крају је рекао да је са Кипром први пут установљена сарадњу у организовању дијаспоре.

"Кипар има бројну дијаспору, али Србија има бројнију. Кипарска дијаспора је одлично организована и хвала кипарским колегама што су део својих сазнања пренели шефу српске дипломатије Ивици Дачићу. Покушаћемо у будућности да прикажемо више пажње људима који живе у дијаспори. Наша је кривица, а не њихова што нисмо успели на добар начин да то урадимо до сада", рекао је Вучић.

Истакао је да је много тема покренуто, и да много можемо да урадимо и на развоју економских односа две земље.

"Задовољни смо оваквим састанцима. У свету сарадња независних, суверених земаља које држе до себе добија све више на значају. Поносан сам што је наша земља таква, а знам колико је поносан и овај народ. Увек ћете имати подршку српског народа, као и захвалност на подршци нашој земљи", рекао је Вучић.

Анастасијадис: Независност Косова незаконита

Никос Анастасијадис је на на заједничкој прес-конференцији у Никозији истакао да Кипар поштује суверенитет и територијални интегритет Србије, као и њен пут ка ЕУ.

"Поновио сам јасан и изричит став Кипра према којем, услед непостојања одговарајућег решења прихватљивог за обе стране о статусу, Кипар сматра да је једнострано проглашена независност Косова незаконита. У исто времено поновио сам јасан став кипарских власти о поштовању суверенитета и територијалног интегритета Србије", нагласио је кипарски председник.

Такође, подржао је европски пут Србије, истакавши значај који Кипар придаје томе и додао да његова земља сврстава Србију међу прве кандидате за приступање.

Најавио је и успостављање трилатералног формата сарадње са Грчком, по узору на формате који већ постоје у региону Балкана.

Тај механизам обухватиће све сфере сарадње где постоје заједнички интереси у циљу промовисања мира, стабилности на Балкану и Средоземљу, рекао је кипарски председник.

Како је рекао, заједничка седница влада две земље је била прилика да са Вучићем и министрима размене мишљења у вези са даљим учвршћивањем сарадње у већ постојећим секторима деловања, и проширивању те сарадње.

Према његовим речима, успостављена је и полазна тачка за приоритете, како на билатералном, тако и на мултилатералном нивоу.

Такође, договорено је одржавање српско-кипарског форума на Кипру у циљу јачања економских веза.

Што се тиче кипарских питања, говорио је са Вучићем о напорима да изнова почну преговори са другом страном (Турском), прекинути прошлог јула.

То је процес који, поред добре припреме, треба да се заснива на одговарајућим резолуцијама УН, европском праву, рекао је председник Кипра.

"Изразио сам захвалност владе и свих нас за сталну подршку Србије у решавању кипарског питања", рекао је Анастасијадис.

Кипарски председник изразио је захвалност за допринос који дају српски мировњаци у саставу мисија УН.

Вучић: Са Кипром и Грчком о гасу преко Бугарске

Председник Србије рекао је да ће следеће године на трилатералном сусрету Србија–Кипар–Грчка у Београду разговарати о томе на који начин би део гаса преко Бугарске могао да долази у Србију са трасе гасовода "Ист мед".

"Да видимо како и на који начин да користимо бар део гаса који би могао да дође до Србије преко Бугарске из 'Ист меда', иако смо ми највећим делом ослоњени на руски гас", рекао је Вучић након сусрета.

Иначе, у водама Кипра на Средоземном мору налазе се значајна светска налазишта природног гаса.

Прошле године су се Италија, Грчка, Кипар и Израел договорили да поставе цеви за тај гасовод.

"Ист мед" би требало да повеже израелску бушотину "Левијатан" и кипарску гасну бушотину "Афродита" са италијанским градом Бриндизијем.

Стручњаци процењују да би овај источномедитерански гасовод био најдужи на свету, а са 16 милијарди кубних метара гаса годишње био би еквивалент једном краку "Турског тока", којим би гас био транспортован из Русије у Европу.

Други део овог пројекта могао би да буде гасовод који би ишао са Кипра у Турску и овај гасовод би могао да буде јефтинији, јер је, према оцени стручњака, потребно само изградити цев од Кипра до Турске, а отуда би гас "Јужним гасним коридором" преко Балкана (и Србије) могао да стигне у Европу.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије