Четворица ухапшених данас пред судијом, Кризни штаб поново заседао

После упада косовских специјалаца, хапшења четворице Срба и протеста због такса Приштине од 100 одсто, мирно јутро на северу Косова и Метохије. Ухапшени Срби налазе се у полицијској станици у Приштини и током дана ће бити изведени пред судију у том граду. Завршена седница Кризног штаба четири српске општине, са које је послата порука да Срби остану прибрани.

На северу Косовске Митровице протекла је мирно, али су мештани узнемирени због хапшења Срба и упада јединица РОСУ на север Космета.

Дејан Васић, адвокат једног од ухапшених Драгише Марковића, каже за РТС да су ухапшени Срби тренутно смештени у станици у Приштини.

Додаје да ће они данас бити изведени пред судију у том граду, а у оквиру истраге због, како наводи косовска полиција, убиства Оливера Ивановића.

"Мени је то чудно јер се убиство догодило у Митровици. Мислим да би у требало да се саслушају у Митровици", рекао је Васић додајући да још нема информацију за шта су они тачно осумњичени.

Према његовим речима, Драгиша Марковић већ је био саслушан у фебруару у оквиру истраге о убиству Ивановића.

"Већ су довољно истражене сумње. Неразумно је да му се поново ограничава кретање", истиче адвокат Васић.

Притвор је косовско тужилаштво затражило за Марка Рошића, Недељка Спасојевића и Драгишу Марковића, који се сумњиче да имају везе са убиством Ивановића.

За четвртог јуче ухапшеног Александра Ћурића притвор није тражен, јер се он терети за ометање полиције у обављању службене дужности, па се очекује да до сутра буде пуштен да се брани са слободе.  

Ћурић ће бити приведен суду у Косовској Митровици. 

Трећа седница Кризног штаба 

У Косовској Митровици одржана је трећа седница Кризног штаба четири општине на северу КиМ. Са седнице су послате поруке да српско становништво треба да остане мирно и прибрано и да не наседа на провокације.

Такође, на седници је затражена помоћ државе Србије.

Потпедседник Српске листе Игор Симић рекао је након ванредне седнице Кризног штаба да Приштина још увек не одговара на захтеве политичких представника Срба на северу КиМ да српски лекарски тим из Косовске Митровице посети и прегледа четворицу ухапшених Срба.

Симић је указао да се не зна у каквом су здравственом стању ухапшени и подсетио да су једном од њих, Александру Ћурићу, припадници РОСУ нанели тешке телесне повреде.

Како је рекао, изненађујуће је што су четворица Срба у притвору у Приштини, иако су ухапшени у Косовској Митровици где, како каже, такође постоји притворска јединица.

Према његовим речима, Приштина ће увек наћи начин да оправдава своје акције под изговором некаквих закона, али оно што не сме да се дешава је, истиче он, да део међународне заједнице подржава такве акције.

Симић је након састанка Кризног штаба рекао и да се због уведене блокаде Приштине на српске производе смањују залихе лекова у здравственим центрима у Косовској Митровици и Грачаници, а да су у Студентском центру залихе хране довољне за шест дана, по редукованој исхрани.

Додао је да су политички представници Срба на северу КиМ у сталним консулатцијама са Београдом и да ће Кризни штаб заседати 24 сата дневно.

Симић је навео да ће, уколико Приштина не повуче одлуку о повећању такси, у уторак бити настављени мирни протести и поновио да се мора наћи начин да се омогући да Срби на КиМ имају живот достојан човека у 21. веку.

Јово Поповић, директор Студентског центра Косовска Митровица, који је присуствовао седници наводи да је један од закључака да морају Срби да се мотивишу да остану истрајни.

Наводи да се у Студентском центру дневно храни 1.500 студената и додаје да се не зна за колико дана ће још бити залиха.

И данас је било провокација албанских мештана. Четворица мушкараца из џипа косовских регистрација добацивало је групи новинара српских медија који су испред зграде владине Канцеларије за КиМ у северном делу Косовске Митровице чекали крај састанка ванредног заседања Кризног штаба.

Игор Симић је поручио грађанима на северу КиМ, али и представницима медија, да не наседају на провокације Албанаца.

"На њихове провокације одговарамо спруженом руком мира. Ми се боримо за своје парче хлеба, а не за освајање било чега. Издржали смо 19 година под мецима и рафалима, издржаћемо и ово, али народ мора да буде сталожен и миран", поручио је Симић.

Ситуација са намирницама за сада стабилна 

Треће јутро на Косово и Метохију није стигла српска штампа, а на рафовима продавница све је мање српске робе.

Здравствена ситуација за сада је стабилна. Директор Клиничнког центра у Митровици Милан Ивановић указује да кисеоника и лекова има за седам дана, те да ће свим пацијентима бити указана здравствена заштитита.

Ако блокада не престане, може да дође до несташице појединих лекова.

Специјалне јединице косовске полиције РОСУ упале су јуче рано ујутру на север Косова и ухапсила четворицу Срба.

Ухапшени су Драгиша Марковић, Александар Ћурић, Марко Рошић и Недељко Спасојевић.

Марковић и Спасојевић иначе су припадници косовске полиције.

Широм Космета Срби су јуче одржали мирне протесте због увођења такси од 100 одсто. Поручили су да желе укидање такси али да неће напустити своја огњишта.

Поводом актуелне ситуације на Косову, председник Србије Александар Вучић синоћ је имао ванредни састанак са свим министрима из Владе, а пре тога и са службама безбедности.

Поручио је да Београд мора да се припреми на дуготрајну помоћ и подршку српском народу на Космету која, каже, неће бити ни лака ни једноставна ни јефтина.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи