Притвор Србима ухапшеним на северу КиМ, протести у српским местима

Специјалне снаге косовске полиције на северу Косовске Митровице ухапсиле јутрос четворицу Срба. Након саслушања у јужном делу Митровице, њима је одређен притвор од 48 сати. Полиција објашњава привођења истрагом о убиству Оливера Ивановића. Рано јутрос чули се пуцњи и сирене за опасност. Ситуација у Митровици тренутно је мирна, али напета. Одржани једночасовни протести Срба на Косову и Метохији због увођења такси на српску робу.

19.30 – У Косовској Митровици вечерас је мирно, јавља репортер РТС-а. 

18.55 – Амбасада САД у Приштини изражава забринутост због одлуке Приштине да драстично повећа таксе за српске производе.

18.20 – Срби ухапшени због наводне умешаности у убиство Оливера Ивановића саслушани су пред инспекторима косовске полиције, а сутра ће суд одлучивати о њиховом задржавању у притовру.

18.00 – Ванредна седница кризног штаба четири општине на северу КиМ биће одржана у 20 часова у Митровици. 

17.35 – Полиција на Јарињу већ сатима блокира пролазак аутобуса пуног људи који су кренули на славу у Дечане. Једној жени је позлило, сазнаје РТС. 

16.45 – Четворица Срба налазе се у притворном центру у Приштини. Тим адвоката посетиће их у наредних неколико сати. 

15.45 – Тужилаштво ће тражити притвор до 30 дана за тројицу ухапшених Срба, каже косовски тужилац Шаља Хоџа.

15.20 – Хапшење нема никакве везе са етничком или верском припадношћу, наводи косовски министар полиције. 

15.05 – Четворици ухапшених Срба, од којих су двојица припадници КПС-а, одређен притвор од 48 сати, објавила је косовска полиција.

14.40 – У акцији заплењена четири "калашњикова", ручне гранате, дрон, наркотици, саопштила косовска полиција.

14.15 – Мађарски припадници Кфора стационирали су се на Дудином кршу изнад Косовске Митровице, јавља репортер РТС-а. 

13.10 – У више српских средина на Косову и Метохији одржани су једночасовни мирни протести против "полицијског и политичког терора Приштине".

13.05 – Горан Ракић је потврдио да су припадници РОСУ јутрос покушали да ухапсе потпредседника Српске листе Милана Радоичића, у његовом стану у Косовској Митровици.

12.05 – Почели мирни протести Срба због увођења такси на српску робу. Грађани из Лепосавића и Лешка блокирали прилаз ка Јарињу.

11.50 – Специјални тужилац наложио да се четворица ухапшених Срба изведу пред Основни суд у Приштини, навео је портал Калико, јавља Танјуг.

11.45 – Кризни штаб четири општине на северу Косова и Метохије одржао састанак и саопштио главне закључке. Договорено и да се у подне одрже мирни, једносатни протести.

11.40 – Председник Вучић и премијерка Брнабић замолили су амбасадора Кине Ли Манчанга да пренесе кинеском руководству да Србија никад није била у тежој ситуацији.

10.35 – Косовско тужилаштво тврди да је током акције хапшења и претреса на више локација пронађено и оружје.

10.30 – Косовска полиција потврдила да је потпредседник Српске листе, Милан Радоичић, пета особа за којом се трага.

10.15 – У току је састанак кризног штаба четири општине на северу КиМ.

10.10 – Кфор је обавештен о хапшењу и прати ситуацију, која је тренутно мирна, изјавио је портпарол команданта Кфора Виченцо Грасо.

09.55 – Срби са севера најављују блокаде и у месту Рударе у општини Звечан, као и на административном прелазу Јариње, у општини Лепосавић. Одлука се очекује на седници кризног штаба четири општине.

09.45Руководство општине Зубин Поток одлучило да, поводом кризе, од 12 до 13 часова буду затворене све продавнице, блокиран прелаз Брњак, као и магистрални пут у селу Зупче.

09.40 – Председник Александар Вучић ће се у десет часова састати са амбасадорима Кине и Русије, а састанку ће присуствовати и премијерка Ана Брнабић.

09.30 – Косовска полиција трага за још једном особом у вези са истрагом убиства Оливера Ивановића.

09.20 – Седница кризног штаба четири општине на северу КиМ најављена за десет часова у канцеларији председника Српске листе Горана Ракића.

08.40 – Ситуација у Косовској Митровици мирна, а грађани који су се окупили на централном тргу разишли су се.

08.30 – Ухапшени Срби су пребачени у полицијску станицу у јужном делу Косовске Митровице.

08.05 – Председник Александар Вучић од јутрос има ванредне састанке са шефовима Војске и полиције, али и других безбедносних служби.

07.30 – Припадници РОСУ ухапсили четворицу Срба на северу Косовске Митровице.

07.15 Специјалне јединице косовске полиције извршиле рацију на четири локације на северу Косовске Митровице.

Неколико пуцњева и сирена чуло се јутрос око четири сата у северном делу Косовске Митровице.

Портпарол косовске полиције Даут Хоџај рекао је за РТС да су по налогу надлежног суда јединице косовке полиције извршиле рацију на четири локације и ухапсиле четири особе у оквиру истраге о убиству Оливера Ивановића.

Након саслушања у јужном делу Косовске Митровице њима је одређен притвор од 48 сати, објавила је косовска полиција.

Тужилаштво је затражило одређивање до 30 дана притвора за тројицу Срба, који се сумњиче да су умешани у убиство Ивановића, осим четвртог ухапшеног који се терети за ометање полиције у обављању службене дужности.

У Косовској Митровици ухапшен је Драгиша Марковић, припадник КПС-а који је радио на случају убиства Оливера Ивановића.

Припадници РОСУ су Марковића брутално претукли пред члановима породице, рекао је председник Српске листе Горан Ракић.

Ухапшени су и Александар Ћурић, Марко Рошић и Недељко Спасојевић, такође припадник КПС-а.

Они се налазе у притворном центру у Приштини, рекао је Симић и навео да ће их у наредних неколико сати посетити тим адвоката.

Симић је рекао да је, према незваничним информацијама, тешке телесне повреде приликом хапшења задобио Александар Ћурић.

"Очекујемо да се што пре обави лекарски преглед ухапшених, а адвокати ће захтевати да их посети тиим састављен од српских лекара", навео је Симић.

Ухапшени су саслушани и пред инспекторима косовске полиције а сутра ће се одлучивати о њиховом даљем задржавању.

Од четворице приведених само је Марко Рошић на саслушању имао изабраног браниоца, адвоката Милоша Делевића, док су осталима постављени адвокати по службеној дужности. 

Кризни штаб састављен од представника четири општине на северу КиМ поново ће заседати вечерас у 20 сати, како би анализирали ситуацију и предузели даље кораке.

Потпредседник Србије листе наводи да су припадници РОСУ имали дуге цеви, да су применили брутално насиље и тукли ухапшене рукама, ногама и кундацима пред члановима породице.

Симић је рекао да нису успели да успоставе контакт са ухапшенима.

Апеловао је на уздржаност и очување мира, али је напоменуо да Срби неће одустати од протеста. 

Покушај хапшења потпредседника Српске листе

Председник Српске листе Горан Ракић је потврдио да су припадници РОСУ јутрос покушали да ухапсе потпредседника Српске листе Милана Радоичића, у његовом стану у Косовској Митровици.

Ракић је рекао да су, према његовим информацијама, чланови РОСУ малтретирали чланове Радоичићеве породице које су затекли у стану.

"То је покушај Приштине да испровоцира реакцију Срба, како би имали легитимитет да нападну голоруки српски народ", рекао је Ракић новинарима након седнице кризног штаба.

Косовска полиција је потврдила да је Милан Радоичић пета особа за којом се трага у оквиру акције наставка истраге о убиству Оливера Ивановића, објавила је приштинска Газета експрес.

Директор истражног одељења Риза Шилова рекао је да је за М. Р. (1978) издата потерница те да ће га косовска полиција ухапсити.

Због осетљивости података из случаја и истраге, специјални тужилац Сила Хоџај није желео да открије да ли је Милан Радојичић иза иницијала М. Р.

И Горан Симић је јутрос навео да је било покушаја да се ухапсе високи функционери и чланови Српске листе.

Косовска полиција: Хапшење нема везе са етничком припадношћу

Косовски министар унутрашњих послова Екрем Мустафа указује да хапшење нема везе са етничком или верском припадношћу, већ само са чињеницама да су ухапшени извршили кривична дела.

Специјални тужилац Сила Хоџај наводи да је јутрошња акција резултат је исцрпљивања свих осталих мера да се дође до података у вези са убиство Оливера Ивановића.

Одбацује тврдње да акција полиције има било какве везе да таксама и додаје да је претрес кућа осумњичених учињен по налогу Основног суда од 21. новембра.

Било је потешкоћа у прикупљању доказа у вези са случајем убиства Ивановића, али имали смо велики број сведока, скоро 40 углавном из северног дела, рекао је Хоџај.

У међувремену је на косовским порталима освануло саопштење косовске полиције у ком се наводи да су током акције "пронађени и одузети неки релевантне доказе у вези са убиством Оливера Ивановића".

Заплењен је дрон, техничка и технолошка опрема, четири "калашњикова", оружје, наводи се у саопштењу косовске полиције.

Кфор: Није било незаконитих операција, КБС није на северу

Косовске безбедносне снаге или неке друге војне снаге нису распоређене на север Косова, саопштио је Кфор и навео да је оно што се догодило јутрос била само полицијска операција.

Није спроведена никаква незаконита операција или војна акција, и није било опасности по безбедност и сигурност грађана Косова, наведено је у саопштењу Кфора.

"Ситуација остаје стабилна и под контролом, иако је Кфор свестан да су повећане тензије на политичком нивоу, због неких међународних и економских дешавања", наводи се у саопштењу.

Додаје се и да због политичке осетљивости тренутка командант Кфора позива све стране да реше спор мирно и одговорно, без употребе силе или насиља.

"Кфор ће наставити да прати ситуацију и одржава своје присуство на терену, уз наду да неће бити потребе за интервенцијом", закључује мисија у саопштењу.

Портпарол команданта Кфора Виченцо Грасо је претходно рекао да су обавештени о хапшењу и да прати ситуацију која је тренутно мирна.

"Кфор не планира да интервенише, јер је ово била полицијска операција и била је повезана са истрагом о убиству Оливера Ивановића. Знамо шта се догодило и пратимо ситуацију. Безбедносна ситуација је мирна", рекао је Грасо за Танјуг.

У међувремену, одржан је састанак кризног штаба четири општине на северу КиМ у канцеларији Горана Ракића.

Присуствовали су представници општина Косовска Митровица, Лепосавић, Звечан и Зубин Поток.

Одржани су и једночасовни протести Срба у неколико српских средина на северу Косова.

Протести су прошли мирно, а одржани су у Рудару код крста у општини Звечан, на прелазу Јариње у општини Лепосавић, на прелазу Брњак, у Зупчу у општини Зубин Поток, Грачаници, Штрпцу.

Иначе, код Приштине се догодио још један инцидент. Сестри и брату пиштољем је претио непознати мушкарац.

Мирна ситуација у Косовској Митровици

Ситуација је у Косовској Митровици мирна, а грађани који су се јутрос окупили на Тргу цара Лазара су се разишли.

Горан Ракић је позвао Кфор да дође у северни део Косовске Митровице и да објасни народу то што су јуче рекли да све држе под контролом и да нема померања снага припадника РОСУ.

Велики број грађана који се раније окупио на Тргу цара Лазара, како је рекао Ракић, узнемирени су због јутрошњих дешавања. Ракић је позвао грађане на уздржаност.

"Срамна је медијска кампања појединих медија у Србији који су јуче напали председника Вучића јер је рекао да се снаге РОСУ спремају да упадну у северни део Косовске Митровице", истакао је Ракић. 

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво