Заседање Генералне скупштине Интерпола на ивици скандала

У Дубаију је почела Генерална скупштина Интерпола. И поред противљења већег броја држава чланица да се питање пријема такозваног Косова уопште нађе на дневном реду, донета је одлука да ова тачка остане и да се о њој гласа, каже министар Небојша Стефановић. Први дан заседања су, како РТС незванично сазнаје, обележила бројна кршења процедура и провокације. У једном тренутку је, како сазнајемо, члан приштинске делегације, који се представио као новинар, насрнуо на једног члана тима МУП-а Србије.

На заседању, према информацијама организатора, учествује готово 1.000 званичних представника из 173 земље. Међу учесницима је и министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић, као и 85 шефова полиција и 40 министара.

Небојша Стефановић је након почетка заседања поручио да ће Србија наставити да се бори до самог гласања у уторак, како би показала да "пријем такозваног Косова у Интерпол представља политизацију ове полицијске организације" што је, како је нагласио, "штетно не само за међународно право, већ и за све будуће полицијске операције".

Министар Стефановић, који предводи нашу делегацију у Дубаију, рекао је да је сам почетак седнице Генералне скупштине обележило непринципијелно понашање Генералног секретаријата Интерпола.

"И поред противљења већег броја држава чланица и наравно Републике Србије да се питање пријема такозваног 'Косова‘ уопште нађе на дневном реду, донета је одлука да ова тачка остане и да се о њој гласа. Нажалост, иако смо више пута упозоравали да је тиме угрожено међународно право, оваква одлука показује да Корелова резолуција коју је усвојила Генерална скупштина претходне године у Пекингу остаје само мртво слово на папиру", нагласио је Стефановић, преноси МУП у саопштењу.

Приштина верује да ће постати члан Интерпола јер би то, тврде, користило свим чланицама организације, а да би највећи губитник био транснационални злочин.

Косово је према међународним извештајима регион организованог криминала, стога мало ко од Срба очекује да би се власти у Приштини ухватиле с тим укоштац, већ да би настојали да пажњу пребаце на спискове и расписивање потерница за Србима.

Став Генералног секретаријата јачи од међународног права

Министар Стефановић је истакао да је Генерални секретаријат и један део чланица Интерпола одлучио да њихово становиште буде изнад међународног права и изнад одлука које је донела и сама Генерална скупштина.

"Република Србија наставља да, заједно са својим партнерима, лобира и да ради на томе да одлука о евентуалном пријему тзв. Косова не прође на самом гласању у уторак. Не предајемо се и борићемо се свим силама до краја. Надам се да ћемо, заједно са земљама које помажу Србији, успети да покажемо да гласање за пријем такозваног Косова у Интерпол представља потпуну политизацију ове полицијске организације што је потпуно штетно, не само за међународно право, већ и све будуће полицијске операције", нагласио је министар Стефановић.

Слободан Зечевић из Института за европске студије каже за РТС да постоје добре шансе да Косово не уђе у Интерпол и да би пријем Косова у ту међународну организацију био преседан.

На четвородневној конференцији биће разматрани и захтеви Кирибатија и Вануатуа, које су чланице УН, за пријем у чланство Интерпола. Тема овогодишње 87. Генералне скупштине је улога полиције у ери информатике.

На конференцији ће бити разматрано како ће технологија променити претње у будућности и како је службе безбедности могу користити да одговоре на те изазове.

Провокације и кршење процедура

Како РТС незванично сазнаје, данашње заседање Генералне скупштине Интерпола обележиле су провокације приштинске делегације на рачун представника МУП-а Србије.

У једном тренутку је, како сазнајемо, члан приштинске делегације, који се представио као новинар, насрнуо на једног члана тима МУП-а Србије.

Уз то је први дан заседања Генералне скупштине Интерпола имао, у најмању руку, неуобичајен ток.

Наиме, мимо уобичајене процедура Генерални секретаријат Интерпола преузео је председавање 87. заседању Генералне скупштине, а генерални секретар Јирген Шток је у свом уводном обраћању највише пажње посветио оставци доскорашњег председника Интерпола Менг Хонгвеја.

Јужнокорејац Ким Џонг Јанг, чији је задатак био да води седницу Генералне скупштине, реч је предао саветници за правна питања Американки Мери Родригез "која је на своју руку тумачила приговоре земаља, укључујући и приговоре Србије, које су изнеле примедбе на програм рада овогодишње Генералне скупштине".

Извор РТС-а наводи да је Родригезова прекршила правила и процедуре Интерпола, не уважавајући примедбе које јасно указују на кршење међународног права.

Генерални секретар Јирген Шток је, у излагању неуобичајено дугом за овакве догађаје, много времена посветио случају Менга и до детаља описивао своје виђење његовог нестанка, као и шта је све његова супруга говорила у медијима.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи