Дачић у СБ УН: Ништа позитивно од последње седнице

Савет безбедности је после шест месеци разматрао извештај Антонија Гутереса о Косову и Метохији. Србију је представљао шеф дипломатије Ивица Дачић, који је истакао да се ништа позитивно није догодило у периоду од последње седнице, а да су се десиле нове провокације и нови инциденти.

19.45 – Седница Савета безбедности завршена је после три и по сата расправе о КиМ и Сомалији.

17.40 – Дачић је истакао да се ништа суштински позитивно није догодило од последње седнице – да ЗСО није формирана већ 2.000 дана, нису створени услови за повратак више од 200.000 интерно расељених лица, није почео са радом специјални суд, као и да није пронађен починилац убиства Оливера Ивановића, а да је било нових инцидената.

17.17 – Почела друга тачка дневног реда – пред амбасадорима УН извештај Антонија Гутереса. Шеф Унмика Захир Танин рекао је да су се у протеклом периоду Београд и Приштина залагали за свеобухватни договор, укључујући размену територија.

16.00 – Почела седница Савета безбедности. Прва тачка дневног реда је ситуација у Сомалији. Након тога, амбасадори при УН ће разматрати извештај Антонија Гутереса о Косову и Метохији.

Кина је вратила питање Космета на дневни ред најмоћнијег тела светске организације, после шестомесечне паузе, која је резултат противљења САД, Британије и Француске да се о том питању расправља на свака три месеца, каква је била пракса у претходних 19 година.

Министар спољних послова Ивица Дачић поручио је да је конфликт на Косову далеко иза нас, али смо далеко од стабилне и безбедне ситуације и зато Косово треба и даље да буде високо на агенди СБ УН.

У време када Србија настоји да дође до трајног решења за КиМ, другачији приступ био би контрапродуктиван, оценио је Дачић.

Подсетио да је чланство у овом телу привилегија, али и одговорност у циљу превенције конфликата.

"Важно је да питање КиМ остане високо на агенди СБ УН"

Захвалио је Кини, председавајућој СБ УН, на томе што је ставила питање Косова и Метохије на дневни ред, након што је Велика Британија одлучила да то питање током њеног председавања у августу не буде разматрано.

"У августу није било седнице и не могу а да не изразим незадовољство због одлуке Велике Британије, што је тако одлучила уз објашњење да је ситуација мирна и да се на терену ништа не дешава", рекао је Дачић и указао ће објаснити зашто је то погрешан приступ и зашто је важно да ова тема и даље остане високо на агенди СБ УН.

Због неуспеха у договарању о дневном реду, створена је, како каже, лоша атмосфера између Београда и Приштине, али и међу чланицама СБ УН, а постојала је опасност да се програм рада СБ УН доведе у питање, што није добро.

"Сматрам да о томе треба да постигну договор све чланице СБ УН и да то није техничка ствар", поручио је Дачић.

Kонстатовао je да се ништа суштински позитивно није догодило у периоду од последње седнице СБ.

"Ништа од тога се није десило. А тешко је рећи било шта позитивно и о ономе што се догодило, а то су груба кршења резолуције овог уваженог тела, нове провокације и нови инциденти", рекао је Дачић.

"Ситуација далеко од стабилне" 

Дачић је указао и на све инциденте који су се догодили у претходном периоду и додао да је нејасно како неко овакву ситуацију може да окарактерише као стабилну.

"Или можда 'стабилна ситуација' подразумева да су напади на Србе допуштени и сасвим нормална ствар, да их је било, да ће их бити, те да је то нешто што не захтева пажњу и реаговање", навео је министар.

Навео је и да многе државе своју одлуку о признању Косова преиспитују и да је десет држава до сада променило одлуку, јер су схватиле да нису биле довољно упознате са ситуацијом и да је неопходно дати шансу дијалогу.

"Ускоро би овај број могао значајно да порасте, а да се број држава које су признале једнострано проглашену независност Косова спусти испод половине чланица УН. Одлуке о повлачењу признања се од стране Приштине и појединих држава осуђују, а лобирање Србије квалификује као провокација. С друге стране, за њих је лобирање Приштине за нова признања легално и не представља провокацију", приметио је Дачић и додао да нешто у том резоновању није у реду.

Дачић је говорио и о додатном порезу који је Приштина увела на робу из Србије.

"Приштина је у маниру очајника прошле недеље увела додатни порез од десет одсто на производе из Србије као казну за наше спољнополитичке активности, кршећи при томе најгрубље павила Цефте, којој тренутно председава", навео је Дачић.

Додао је да су то најоштрије осудили сви међународни актери, укључујући ЕУ, и указао да је оно што је занимљиво да се са том одлуком не слаже ни косовски председник Хашим Тачи.

"Па није јасно каква је у ствари политика, имамо добре и лоше полицајце на Косову", поручио је Дачић и додао да, уместо да се усредсреди на дијалог, Приштина је фокусирана на покушаје да оствари чланство у међународним организацијама.

Нагласио је да Приштина као разлог захтева за чланство у Интерполу наводи да не може да сарађује са Интерполом, јер није њихов члан, као и да је то неосновано јер се и у извештају генералног секретара наводи да је Унмик наставио да обезбеђује комуникацију између институција у Приштини и Интерпола.

Чланство Косова у Интерполу није питање борбе против криминала

Навео је да постоји кампања Приштине и појединих земаља које отворено учествују у лобирању, пропагирању и позивању других држава да признају незвисност Косова и да гласају за Косово у међународним организацијама.

"Та кампања покушава да питање чланства Косова у Интерполу прикаже као питање безбедности и борбе против криминала, то је апсолутно неосновано. Јасно је да је реч о искључиво политичким аспирацијама. Неће Приштина у Интерпол да би се борила против криминала, већ да би се представила као независна држава", нагласио је Дачић.

Дачић је навео да се Србија изричито противи унилатералним актима Приштине, пре свега трансформацији КБС у оружане снаге и затражио да чланице СБ УН то осуде, као и да не подрже захтев Приштине за чланство у Интерполу и другим међународним организацијама.

Дачић је подсетио да је косовска скупштина усвојила законе којима ће практично бити омогућена трансформација КБС у оружане снаге.

"Упркос упозорењима и сталном позивању међународне заједнице на опрез, а уз потпуно игнорисање интереса и ставова српске заједнице на Косову и Метохији, власти у Приштини не одустају од стварања оружаних снага", рекао је шеф српске дипломатије на седници СБ УН у Њујорку.

Додао је да се Србија изричито противи оваквим унилатералним актима, јер је јасно да је реч о снагама које би имале све атрибуте и надлежности војске, без обзира на њихов назив.

"Подсећам да је, према Резолуцији 1244 СБ УН и Војнотехничком споразуму, Кфор једина легална војна формација на КиМ, која је уједно важан гарант спровођења Бриселског споразума и практично једини гарант безбедности и опстанка Срба, њихове имовине, верске и културне баштине", каже Дачић.

Неприхватљиво је да у тренуцима док се води дијалог о проналажењу решења, истовремено доносе тако радикалне и далекосежне једностране одлуке, каже Дачић и додаје да очекује од чланица Савета безбедности да ову самовољну одлуку Приштине осуде.

Истакао је да је Србија најискреније заинтересована за постизање компромиса за питање Косова и Метохије.

"Ми смо опредељени за проналажење обострано прихватљивог решења. Таквог решења не може бити без договора Београда и Приштине, али ни без ваше подршке. У том смислу, ја поново апелујем на све вас да помогнете овај процес, да искористимо моментум и покушамо да направимо искорак", поручио је Дачић.

Каже да даље поделе у СБ око овог питања и расправе на тему треба ли нам Унмик или не свакако не доприносе томе.

"Одговор на питање да ли су нам потребни састанци СБ и да ли је потребан Унмик биће дато оног тренутка кад пронађемо обострано прихватљиво решење. А до тада нам остаје Резолуција 1244 коју је ово цењено тело донело и коју смо сви дужни да поштујемо. Србија ће, са своје стране, уложити максимални напор да се настави дијалог и да се дође до трајног решења које уважава интересе и српског и албанског народа", закључио је Дачић.

Танин: Једнострани потези додатно повећавају тензије

Шеф Унмика Захир Танин изјавио је да су одлука приштинских власти да уведе порез на робу из централне Србије и усвајање три нацрта закона о снагама безбедности Косова додатно повећали тензије између Београда и Приштине.

"Недавно усвајање три нацрта закона о снагама безбедности Косова у косовском парламенту које би требало да унапреде њихову снагу и зону одговорности изазвало је нове тензије. То питање се мора пажљиво регулисати како би кораци који ће се предузети бити резултат политичког процеса у којем учествују сви уз поштовање одговарајућих законских регулатива", рекао је Танин.

Навео је да су прошле недеље председник Србије Александар Вучић и косовски председник Хашим Тачи потврдили узајамне намере да наставе дијалог и рад на налажењу решења, у оквиру процеса уз посредовање ЕУ. 

Политички разговори у Бриселу су, рекао је Танин, одржани упркос ситуацији у којој и даље преовлађују честа штетна деловања на терену, од којих многа носе стварне последице по становништво. 

"Многе од тих акција носе последице по становништво, акције и поступке који покушавају да предупреде споразум и не иду у прилог политичком споразуму и компромису. Било о великим или малим питањима, једнострани поступци носе стални потенцијал да утичу на ситуацију на терену, а под тиме мислим на разне области – инфраструктуру, економију", рекао је Танин.

Поступци којим се покушава прејудицирање договора не доприносе постизању политичког компромиса, било да се ради о битнијим или мањим питањима, једнострани поступци носе стални потенцијал да запале стање на терену.

Додао да је најава косовске владе да ће бити уведен порез на производе из Србије и БиХ "додатно повећала тензије између Приштине и Београда и створила нестабилност за фирме и грађане".

Танин је указао да су централне ставке Бриселског споразума важне укључујући и успостављање Заједнице српских општина, истичући да су остварење и њихова пуна примена круцијални за напредак на терену.

Читаку затражила подршку за чланство Косова у Интерполу

Косовска амбасадорка у САД Вљора Читаку позвала је међународну заједницу да подржи чланство Косова у Интерполу тврдећи да они који опструирају пријем Приштине индиректно помажу организованом криминалу.

"Не може се очекивати да се Косово ефикасно бори против међународног криминала ако није члан Интерпола, Косово не може и не треба да буде црна рупа у Европи", рекла је Читаку на седници Савета безбедности УН о ситуацији на Косову.

"Очигледно је да од држања Косова ван Интерпола корист имају само криминалци, нарко-картели и терористи. Запитајте се да ли желите да будете на тој листи", рекла је Читаку.

Исти принцип, додала је, важи и за успостављање косовских оружаних снага. Косово, тврди, не прави војску да би претило или напало некога, већ мења мандат безбедносних снага да би, како каже, "оне могле да дају допринос регионалној и глобалној безбедности у пуном обиму".

"Нико сем грађана Косова нема право вета на успостављање косовске војске. То је питање суверене одлуке коју ће Косово донети ускоро. То није нешто о чему ћемо икада разговарати са Србијом, и то није супротно Резолуцији 1244", рекла је Читаку.

Поновила је као и на ранијим седницама оптужбе на рачун Србије, а оптужила је и Београд за неиспуњавање својих обавеза из Бриселског споразума.

Према њеним речима, Србија крши Цефта споразум дампингом својих производа, због чега је, наводи, увођење десет процената пореза од стране Приштине било неизбежно, економски и политичка разумна мера.

Додала је да је дијалог са Београдом једини пут напред, али да он није о праву Косова на постојање, већ искључиво о "помирењу и узајамном признању".

Она је, такође, позвала Савет безбедности да прореди седнице наводећи да ресурси УН могу боље да се искористе.

Различити ставови амбасадора

Кина поштује територијални интегритет и суверенитет Србије, поручио је амбасадор те земље, која овог месеца председава СБ УН.

Указао је да Пекинг поздравља посвећеност Београда и Приштине нормализацији дијалога и позива на примену постигнутих споразума.

Амбасадорка Велике Британије у УН Карен Пирс рекла је да та земља препознаје важност Унмика у стабилизацији и помирењу у постконфликтном периоду, али сматра да се ситуација на КиМ драстично променила у односу на пре 20 година, због чега се поново заложила за смањење учесталости седница о раду Унмика, наводећи да би дискусије у СБ УН требало да одражавају реалност на терену.

Додала је да је Велика Британија "јасно ставила до знања да ће одржати састанак о Косову у СБ УН ако се постигне напредак у процесу нормализације".

Нагласила је да Велика Британија охрабрује Београд и Приштину да постигну напредак у долажењу до одрживог решења у дијалогу, којем посредује ЕУ.

"Подсетила бих чланове да су ЕУ и друге организације укључене у решавање питања Косова. Улога ЕУ је пресудна да се осигурају мир и стабилност на терену", навела је Пирсова.

Представник САД у УН рекао је да је "сада време за обе стране да буду флексибилне да постигну компромис".

Додао је да ће САД подржати разговоре на сваки могући начин, као и да ће та земља "озбиљно размотрити" сваки договор који је трајан и примењив "у обе земље" и подстиче стабилност.

"Узајамно признање и нормализација односа између Косова и Србије су будућност. Све стране ће имати корист од признавања те реалности и њеног прихватања", тврди представник САД.

Говорећи о будућности рада Унмика, представник САД сматра да је он испунио своју сврху и да би требало смањити ту мисију.

Додао је и да САД подржавају постепену и транспарентну трансформацију косовских безбедносних снага у мултиетничку војску, која ће бити део НАТО-а.

"Снажно подржавамо чланство Косова у свим релевантним међународним организацијама, укључујући УН и Интерпол", рекао је представник САД у УН.

Представник Холандије је подржао дијалог који се води у Бриселу, али је истакао да је време да се призна напредак који је Косово начинило.

Сматра да је тренутна ситуација на Косову таква да омогућава да се прореде седнице на два пута годишње, а такође и извештаји генералног секретара, као и Мисија на Косову.

Представница Пољске је рекла да њена земља прати ситуацију на Косову и оценила да је ситуација мирна, тако да нема разлога за овакву учесталост седница СБ УН.

Представник Обале Слоноваче сматра да је неопходно формирање ЗСО и наставак дијалога под окриљем ЕУ, како би се начинио суштински напредак с циљем постизања решења косовског питања и помирења друштава.

Представница Француске поздравља напоре које је уложио Унмик, али се мора рефокусирати имајући у виду ситуацију на терену. Нормализација односа зависи од дијалога два лидера под окриљем ЕУ, додала је она.

Екваторијална Гвинеја апелује на две стране да наставе дијалог и истиче да евентуални споразум мора бити у складу са међународним правом, а решење прихватљиво за обе стране.

Додатни порез на робу из Србије који је увела Приштина поткопава регионалну сарадњу и поверење, сматра представница те земље.

Дипломатски представник Шведске оценио је да су предузети важни кораци у нормализацији односа Београда и Приштине, нагласивши да је за стабилност целог региона важно што пре постићи обавезујући споразум.

Шведска, истакао је, подржава чланство Косова у међународним организацијама.

Амбасадорка Етиопије истакла је да та земља подржава суверенитет и територијални интегритет Србије. Поздравила је дијалог Београда и Приштине уз посредовање ЕУ, истичући да Етиопија охрабрује обе стране да пронађе узајамно прихватљиво решење. 

Изразила је забринутост због "слабог напретка" када је реч о успостављању ЗСО и примени других договора и позвала обе стране да се уздрже од потеза који изазивају тензије. 

Амбасадори Боливије и Перуа при Уједињеним нацијама позвали су на поштовање Резолуције 1244 УН на седници Савета безбедноси УН посвећеној ситуацији на Косову.

Представник Боливије Шаша Љоренти затражио је од приштинских власти да поштују оно што је договорено и допусте оснивање Заједнице српских општина у складу са Бриселским споразумом.

Љоренти је рекао и да је формирање војске Косова супротно Резолуцији 1244 и међународном праву.

Представник Перуа Густаво Меса Куадра позвао је на поштовање Бриселског споразума и поручио да се недавни правни споразуми о војсци Косова морају темељно испитати и са становишта шта би њено формирање значило по мир на Балкану.

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутерес упозорио је у извештају да је, упркос миру који је у протекла три месеца владао на Косову, забележено неколико инцидената који су производ међунационалних тензија.

Гутерес је, такође, поздравио решеност Београда и Приштине да дијалогом дођу до нормализације односа. За претходна три месеца, на Косово су се вратиле 53 особе, од чега 29 Срба, наводи шеф УН.

Гутерес је навео и да су изјаве српских и косовских лидера о разграничењу изазвале бригу код косовских Срба, као и неспоразуме између Београда и лидера Српске православне цркве на Косову.

Те изјаве су, такође, изазвале реакције у региону и међународној заједници, које су варирале од позива за преиспитивање свих могућности које би могле водити ка решењу, до израза озбиљне забринутости због могућих последица које би територијалне корекције могле имати по стабилност у региону, навео је Гутерес у извештају.

Последња седница Савета безбедности о Косову одржана је 18. маја, када се шест западних чланица тог тела заложило за промену формата посвећених Косову, чему су се још једном жестоко успротивили Русија, Кина и Србија. САД су, такође, навеле и да је буџет Унмика од 38 милиона долара претеран.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво