Љајић: Или укидање таксе или излазак Косова из Цефте

Београд очекује да Европска комисија изврши притисак на приштинске институције како би укинуле таксу од десет одсто на српску робу, изјавио је Расим Љајић. Алтернатива томе је да Косово изађе из Цефта споразума, додао је министар.

Потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић поручио је да се не може седети за столом где важе једна правила за све остале партнере, а за њих важе нека посебна правила.

Чак и земље које су у рату међусобно не прибегавају оваквим драстичним, драконским мерама, указао је Љајић одговарајући на питање новинара.

"Уколико Европска комисија хитно не реагује, мислим да читав Цефта споразум, и све оно што смо радили на формирању зеједничког економског простора напросто пада у воду", поручио је Љајић.

Навео је да то неће бити неуспех Србије, него пре свега неуспех Европске уније, која је кроз Берлински процес промовисала као један од главних циљева формирање заједничког економског простора на Западном Балкану.

Београд, каже, не може да уводи никакве контрамере јер врло мало робе купује на Косову.

"Било би бесмислено да прибегавамо таквим мерама, а осим тога, та роба се мање-више купује од српских привредника који на Косову живе", рекао је Љајић.

Упитан о наводима да је преполовљен пласман српске робе на КиМ, Љајић каже да се још прикупљају подаци, пре свега од наших главних произвођача, трговаца и извозника, и у сарадњи са Привредном комором Србије и нашом царином.

"Нажалост, ти подаци су приближно тачни. Дакле, ради се о томе да је готово преполовљен наш пласман робе на тржиште Косова због ових невероватних, необјашњивих мера које немају никакву економску логику", поручује Љајић.

Једино што, истиче, у овом тренутку можемо да урадимо је константан притисак који ће Београд вршити на све европске институције. "Ми се нећемо помирити са овом мером и одлуком", додаје Љајић.

"Мотиви су мали политички или велики економски интереси"

Поводом спекулација да косовско удружење позива на бојкот српске робе, Љајић је навео да се иза тога, ако су тачни ти наводи, крију или мали политички интереси или велики економски интереси.

"Мислим да трећи разлог и мотив за доношење оваквих мера не постоји", додаје министар.

Индикативно је, каже, да се такви позиви дешавају баш сада, наводећи да ни првих година после рата нисмо имали, осим спорадиничних изјава, позива на бојкот и трговина се одвијала готово несметано, са мањим или већим потешкоћама.

Навео је да се никада до сада није дешавало да се уведе такса на сву робу.

"Обично су то били поједини производи на које су се односиле посебне акцизе или таксе, као што су били грађевински блокови и брашно, а сада је генерализовано то све на сву робу која се пласира из Србије", рекао је Љајић.

Уз све то, постоје и позиви удружења потрошача иза којих, додаје, вероватно стоје неке косовске институције.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво