Вучић: Мој посао је да браним Србију

Поводом става Светог архијерејског сабора Српске православне цркве о недељивости КиМ, председник Александар Вучић је рекао да му је чудно и помало жалосно то што неки од њих највише воле да се друже са онима који су "највише допринели стварању суверенитета неких других на Косову и Метохији".

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да се суверенитет Србије на Косово и Метохији ни по коју цену не може довести под знак питања и да се на сваки начин мора очувати, али је подсетио да Србија нема потпуни суверенитет над том својом покрајином "већ много година, десетинама година".

"Не знам шта више да кажем, а посебно ми је чудно и помало жалосно то што неки од њих, али то су само неки од њих, није то ни патријарх ни већина владика, највише воле да се друже са онима који су највише допринели стварању суверенитета неких других на Косову и Метохији", рекао је Вучић новинарима у Бриселу поводом става Светог архијерејског сабора Српске православне цркве о недељивости КиМ.

Вучић је рекао да је његово да говори истину, да брине о држави и народу.

"То је мој посао, а да се јуначим и да шаљем туђу децу у смрт, и да ми сви они који су послали своју децу у иностранство и обезбедим их лепо, а да нечија туђа деца гину зато што они мисле да то тако треба, ја у томе да учествујем нећу, а да браним Србију, да штитим њену слободу, то ћу увек да радим", рекао је Вучић.

Вучић: Да видимо прво шта Србија добија

Вучић је у разговору са албанским новинарима у Бриселу рекао да је Србија спремна да разговара о много тога, али да прво морамо да видимо шта ће Срби и Србија да добију па тек онда може да се разговара о свему другом.

На питање, а шта са тим када Србија лобира против чланства Косова у различитим организацијама и повлачењу признања Косова Вучић је рекао да се ми тиме дичимо и поносимо и да је то наш посао.

Додао је, на питање да ли је то у духу нормализације односа, да јесте и подвукао да Србија не признаје независност Косова.

"Где смо ми потписали да нећемо то да радимо у ком споразуму то пише", навео је Вучић.

На питање да ли ће у евентуалном споразуму Београда и Приштине бити и међусобно признање као што каже Тачи, и чланство у УН и отворен пут Косову ка ЕУ, председник Србије је рекао: "И шта је то што још треба да вам обезбедимо, а ми да ништа не добијемо - је л‘ има још нека жеља".

Како је рекао сви који учествују у разговору знају шта Србија тражи, а о размени територија никада није говорио.

Када нешто потпишете, онда то и спроводите

На питање шта би нормализација означавала Вучић је објаснио да је то под бројем један да се поштују споразуми који се потпишу.

"То је елементарни ред и то тако функционише у нормалним и цивилизованим народима. Знате - када нешто потпишете онда то спороводите у дело и тако би неко требало да се држи онога што је потписао", поручио је Вучић.

Према његовим речима Београд се држи онога што је потписао.

"Као што видите – не можете да ми пронађете папир којег се Србија не држи, а ја вама одмах пронађем два којег се Албанци не држе", рекао је Вучић албанским новинарима.

"У томе је разлика и то је оно што мора да се промени да би ми уопште наставили дијалог. А од било каквог споразума смо миљама, миљама удаљени", навео је Вучић.

На констатацију албанске новинарке да се Србија није извинила за почињене злочине на Косову, Вучић је узвратио да нико из Приштине није кажњен за злочине над Србима:

"Много је људи кажњено због почињених злочина, али ниједан из Приштине, а пуно је ратних злочинаца из Приштине. Маса њих који су убијали Србе, силовали Српкиње, вадили им и продавали органе, нико није био чак ни јавно критикован због тога. У Србији се бавимо нашим ратним злочинцима и то ћемо и даље радити, али друга страна, нажалост, никад ништа није урадила по том питању", закључио је Вучић.

"Нека људи виде јесам ли ја Хитлер или неко други"

Председник Србије је, коментаришући насловну страну сутрашњег Данаса на којој је на карикатури доведен у везу с нацистичким вођом Адолфом Хитлером, да то говори о степену слобода у Србији, али и да његове политичке противнике највише нервирају успеси Србије.

На питање новинара да покоментарише карикатуру на којој је повезан с Хитлером и да кроз уста шефа посланичког клуба Српске напредне странке у Скупштини Србије Александра Мартиновића он говори, Вучић је рекао:

"О чему је реч? А шта је рекао Мартиновић? А ја Хитлер? А мени хитлеровци побили целу фамилију. Али, добро, шта ћете, то је демократија у Србији. То је најважније да постоји, или што би они рекли - диктатура на нивоу у којој председника поредите са Хитлером".

Додао је да не мора ни да види насловну страну, али да то довољно јасно говори о стопама слобода у Србији.

"Пошто то сумњам да би то у некој другој земљи могло да се догоди. А ја сам на то поносан. Честитам им на томе. Чак не мислим ни да их тужим", рекао је Вучић.

"Хитлеровци су моју фамилију убили и увек сам се борио против фашиста, и против једноумља и наставићу да се борим против свих оних који мисле то, али речима, ставовима, бољом политиком и бољом Србијом, јер је то оно што њих највише нервира. Највише моје противнике нервирају успеси Србије", поручио је председник Србије.

Како каже, да их тужи вероватно би изгубио пошто су "постављали жуте судије свуда и на сваком месту".

"Ја то нећу да радим. Нека људи виде јесам ли ја Хитлер или неки други, па нека сами процењују, али ће и то остати запамћено као део слобода у Србији и поносан сам на те слободе у Србији", рекао је Вучић, додавши да не зна шта је Мартиновић говорио.

"Џабе им је и неће моћи да помогну онима који су стварни фашисти и који би хтели да руше Србију по сваку цену и који би хтели зарад својих приватних џепова да сруше и све компаније које макар имају удео у државном власништву и којима је само то важно, како да се дочепају државне касе. Научио сам ја на то. Научио сам да свако у Србији има право да узме мотку и да ме лупи по глави, да је свако паметнији и да свако зна боље", истиче Вучић.

"Још нисам чуо никог ко би рекао - нешто сте добро урадили, е, лепо си урадио ту железару, е, лепо си урадио Бор. (Зоран) Ђинђић и (Борис) Тадић су говорили да тамо треба да се сади кикирики, па се сад не сади кикирики него ће сада да се ради бакар у Бору, као што се увек и радило. Нека они раде свој посао, а ми ћемо своје", закључио је Вучић.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво