Вучић за РТС: Косовска војска на северу – то се неће догодити

Председник Србије Александар Вучић поручио је да ће дијалог у Бриселу бити настављен када Приштина повуче своје противправне одлуке. На претње Рамуша Харадинаја да ће довести војску на север КиМ одговара: Tо се неће догодити. Председник Србије упозорава да Европљани покушавају противправно да избаце Србију из енергетске мреже за север Косова.

Након трилатералног састанка у Бриселу председник Александар Вучић је рекао за РТС да ће Србија предузети све мере да заштити свој народ. Истиче да Србија не жели сукобе, већ мир са Албанцима, али да неће дозволити угрожавање слободе и мира свог народа.

Вучић је навео да Србија увек жели да се настави дијалог, али да ће се то десити када Приштина повуче своје противправне одлуке, о којима је говорио у интервјуу за РТС.

"Ми смо увек спремни да разговарамо о свему – будућности, компромису, упркос страховитим притисцима и из саме Србије, јер увек имате екстремисте и на једној и на другој страни. Али, нисмо спремни да разговарамо са онима који нас варају сваког дана", рекао је председник и додао да све што каже Могеринијевој, каже и Тачију.

Навео је и да не може Београд све да испуњава, а Приштина ништа. "Испуните макар нешто што сте потписали. Макар то што сте потписали пре 10 година, па онда то што сте потписали пре пет година, па ћемо онда да видимо шта ћемо даље да радимо", поручио је Вучић Приштини.

Вучић је рекао да су пред Србијом тешки дани у политичком смислу.

"Претходних дана добили смо одлуке приштинских власти у којима су противправно, супротно Цефта споразуму потписаном пре 10, 12 година, донели одлуку да повећају порез на робу из Србије за 10 одсто, што је осудила ЕУ, али се нико из Европе није нарочито узбудио. Нико осим саопштења ЕЕАС-а и Федерике Могерини, које је било коректно, није реаговао", рекао је Вучић.

Навео је и да су из ЕУ рекли да је јасно да је кривица само једне стране и да то не може да се толерише. Рекао је и да је то први пут да "нисмо слушали приче о две стране".

Председник је рекао и да је у Хелсинкију, код више шефова држава и влада видео да и они све знају.

Вучић је коментарисао и поруку Рамуша Харадинаја да ће војска Косова бити формирана овог месеца, а да ће један пук бити размештен према северном делу територије покрајине. Каже да би то било супротно Бриселском споразуму, али и споразуму с НАТО-ом.

"Они који мисле да ће довести своју војску на север Косова – то се неће догодити", поручио је Вучић.

Покушај да се Србија избаци из енергетске мреже за север КиМ 

Председник Србије упозорава да Европљани покушавају противправно да избаце Србију из енергетске мреже за север Косова.

"У нацрту енергетског споразума било је јасно да мора да се формира Заједница српских општина (ЗСО), која би основала две мешовите компаније на северу. Оне би биле преносник до албанског оператера из Приштине. Пошто није формирана ЗСО, кривицом Приштине, они нама хоће то да отму – да нам отму право да трансферујемо струју, да изгубимо један далековод према Македонији, два далековода према Албанији, три према Црној Гори", рекао је Вучић.

Север Косова 25 одсто струје, истиче, добија са Газивода, 25 одсто од Електросрбије Краљево и 25 одсто из Новог Пазара.

"То су све наши извори, наши далеководи. Покушавају да нас избаце, потпуно противправно, не желећи да чују наше аргументе. Сутра или у понедељак имаћемо ту одлуку. Јасно су изразиле свој став против нас Немачка, Француска, Италија, Швајцарска, Белгија, Луксембург, Холандија и Хрватска, која увек има потребу да гласа против Срба. На нашој страни су били Шпанија, Словачка, БиХ. Колико можемо боримо се, али су шансе мале", навео је Вучић.

Истиче да ће директорка ЕМС-а Јелена Матејић имати пуну његову подршку као председника, и да Србија неће спроводити њихове одлуке.

"Упозоравам их на противправност њихових одлука. Жалићемо се на свим местима. Тражићемо најпре привремене мере у року од 14 дана, и када донесу одлуку – ми је нећемо примењивати. Кад хоћете да правите такву врсту енергетског хаоса имаћете одговор Србије јер нећемо да згазите нашу земљу и наш народ као што сте замислили. Ни наш народ на северу Косова, ни наш народ у целини, ни нашу земљу", нагласио је Вучић.

Председник Србије је рекао и да ни пас с маслом не би прогутао оно што се чини како би се "друга тзв. албанска држава" убацила у Интерпол.

"То су такви притисци, такве претње, до тога да ће плаћати путовања у бизнис класи само да би неко стигао до Абу Дабија, Дубаија и гласао за њих. Рекли смо да разумемо шта ви из Европе који сте признали независност Косова радите против Србије. Борићемо се против вас", поручио је Вучић.

Број коментара 23

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво