Дијалог у Бриселу, Могеринијева са Вучићем и Тачијем

Одржан је трилатерални састанак Александра Вучића, Хашима Тачија и Федерике Могерини у Бриселу. Овом састанку претходили су одвојени сусрети председника Србије и косовског председника са шефицом европске дипломатије, која посредује у дијалогу Београда и Приштине.

Дијалог у Бриселу започео је одвојеним сусретима Александра Вучића и Хашима Тачија са шефицом европске дипломатије Федериком Могерини. Након тога одржан је трилатерални састанак.

Тачи је након билатералног састанка са Могеринијевом навео на Фејсбуку да је договорена динамика дијалога и да се говорило о постизању правно обавезујућег споразума између Београда и Приштине.

Уочи састанка обе стране су најавиле тешке разговоре. У Бриселу се очекује да председници потврде спремност да интензивирају рад на правно обавезујућем споразуму о нормализацији, што је одлучујуће, како је речено, за њихов европски пут.

Коментаришући изјаву Хашима Тачија да би пре преговарао са ђаволом него са њим, председник Србије је данас рекао да је његов задатак да се понаша одговорно и озбиљно, одговорније и озбиљније од свих других да би сачувао мир и стабилност.

На претходном састанку, почетком септембра председник Вучић није се ни састао са делегацијом Приштине због њиховог одбијања да се сложе са посетом председника језеру Газиводе.

Још једна проблематична ситуација у позадини разговора је одлука Приштине да уведе царине од десет одсто на увоз робе из Србије, што је ЕУ осудила као кршење споразума ЦЕФТА о слободној трговини.

У Бриселу кажу да се од разговора може очекивати да утврди ритам будућих састанака како би се до коначног споразума дошло у наредних неколико месеци, а најављује се да би разговори на експертском нивоу у овој фази могли да буду интензивирани.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво