Дијалог у Бриселу, Могеринијева са Вучићем и Тачијем

Одржан је трилатерални састанак Александра Вучића, Хашима Тачија и Федерике Могерини у Бриселу. Овом састанку претходили су одвојени сусрети председника Србије и косовског председника са шефицом европске дипломатије, која посредује у дијалогу Београда и Приштине.

Дијалог у Бриселу започео је одвојеним сусретима Александра Вучића и Хашима Тачија са шефицом европске дипломатије Федериком Могерини. Након тога одржан је трилатерални састанак.

Тачи је након билатералног састанка са Могеринијевом навео на Фејсбуку да је договорена динамика дијалога и да се говорило о постизању правно обавезујућег споразума између Београда и Приштине.

Уочи састанка обе стране су најавиле тешке разговоре. У Бриселу се очекује да председници потврде спремност да интензивирају рад на правно обавезујућем споразуму о нормализацији, што је одлучујуће, како је речено, за њихов европски пут.

Коментаришући изјаву Хашима Тачија да би пре преговарао са ђаволом него са њим, председник Србије је данас рекао да је његов задатак да се понаша одговорно и озбиљно, одговорније и озбиљније од свих других да би сачувао мир и стабилност.

На претходном састанку, почетком септембра председник Вучић није се ни састао са делегацијом Приштине због њиховог одбијања да се сложе са посетом председника језеру Газиводе.

Још једна проблематична ситуација у позадини разговора је одлука Приштине да уведе царине од десет одсто на увоз робе из Србије, што је ЕУ осудила као кршење споразума ЦЕФТА о слободној трговини.

У Бриселу кажу да се од разговора може очекивати да утврди ритам будућих састанака како би се до коначног споразума дошло у наредних неколико месеци, а најављује се да би разговори на експертском нивоу у овој фази могли да буду интензивирани.

број коментара 3 пошаљи коментар
(четвртак, 08. нов 2018, 23:47)
spale [нерегистровани]

sustina

Istorija je pokazala da jedini saveznik koga imamo smo mi sami. Nece skoditi da izvrsimo prozivku za predstojece dogadjaje. Ocigledno je da zapad prepoznaje samo silu.

(четвртак, 08. нов 2018, 20:40)
Pele [нерегистровани]

Tači

Tači mora da ispuni ceo dogovor koji je potpisao u Briselu.

(четвртак, 08. нов 2018, 20:26)
Kole [нерегистровани]

Megerinijeva u Briselu sa Vucicem i Tacijem

Pre svega nastavak dijaloga itekako je znacajan za obe strane,ocekujemo lepe vesti.Spremnost za saradnju sa srpske strane postoji,ali to nije slucaj i sa Pristinom.