"Било би добро да народњаци добију већину у Европском парламенту"

Председник Србије и лидер Српске напредне странке Александар Вучић истиче да би било добро за цео регион Западног Балкана да европски народњаци добију већину места у Европском парламенту на идућим изборима, јер онда и даље постоји предвидивост, нека врста сигурности и зна се шта нас чека у будућности. Ако буде било "чудних резултата", које не искључује, стрепи да би несигурност и нестабилност могле бити последица.

Александар Вучић је, после разговора са председником Европске народне партије (ЕПП) Жозефом Долом, указао да су на Самиту ЕПП у Хелсинкију била најважнија имена Европе, од председника Европског парламента, Европске комисије, Савета ЕУ, до више председника и премијера држава.

"То је нешто што више никада неће бити случај. То се само два пута у историји десило да је ЕПП имао све функције у својим рукама", објаснио је Вучић.

Пренео је да су највећа брига и даље односи Београда и Приштине, као посебно ситуација у БиХ.

"Имао сам дуг састанак са најмоћнијим партијским човеком у целој Европи. Синоћ смо имали дугу радну вечеру, на којој су сви говорили. Видео сам и научио много тога о ономе што следи у Европи", рекао је председник Србије.

Додаје да када је реч о изборима за Европски парламент, никада није била тежа утакмица за све политичке опције, па и ЕПП, као најмоћнију политичку опцију, којој припада СНС.

"Ми се надамо да ће, што би било добро за цео регион, ЕПП добити већину места у Европском парламенту, јер онда знате, имате и предвидивост, неку врсту сигурности, и знате шта вас чека у будућности, а ако буде било чудних резултата које не искључујем онда се плашим да би несигурност и нестабилност могла бити последица", указао је лидер СНС-а.

Додаје да је разговарао о Србији, региону, односима Београда и Приштине, и БиХ.

"То су наше теме. Не могу да говорим о томе какав је БДП у Данској и Немачкој, јер су далеко испред нас и не бих могао много да им помогнем. Оно о чему смо говорили је ситуација у нашем региону. Синоћ смо током пленарне сесије дуго времема посветили ситуацији у нашем региону. Ми смо испричали шта ми мислимо и чули шта мисли врх ЕПП", навео је председник

Додаје да ће се у наредном периоду наставити са радом на одговорном и озбиљном односу.

"Само уз велику одговорност и озбиљност можете сачувати стабилност и мир, који су предуслов за долазак више инвеститора и бољу економску ситуацију у нашој земљи", рекао је Вучић.

Наводи да види да многи људи говоре о паду на Дуинг бизнис листи, наводећи са то говоре они који заборављају да смо скочили за 50 места, и они који су нас држали на 95. месту.

"Очигледно је некима боље да смо на 95. него на 48. месту", констатовао је председник Србије.

Када је реч о похвалама које је добио на синоћњем састанку, на којем је и немачка канцеларка Ангела Меркел рекла да зна да се он свакодневно бори за стабилност, Вучић је одговорио да не треба правити причу, јер је уобичајено да шефица немачке владе приђе људима које види.

"Она је једна нормална жена, пристојна, скромна, са којом можете да разговарате. Њена снага је велика и она је у томе што је нормална и пристојна. Оно што је она рекла је да зна да се буквално на дневном нивоу боримо за очување стабилности. Сваког дана нешто искаче, има нови проблем, као са лудилом око такси, царина које су увеле власти у Приштини. То што може неодговорнима да падне на памет не може десет одговорних да покупи за њима", истакао је Вучић.

Додаје да, што се тиче економских резултата, сви имају боље економске резултате него раније, а наши су знатно бољи и то је разлика.

"Ми када критикујемо себе, ја када критикујем нашу владу, ја је критикујем јер знам и верујем да може бити много боље - 48. и 95. место на Дуинг бизнис листи нису за поређење, говорим само о пословном амбијенту. Раст од 4,5 и раст од минус 3,1 нису за поређење. Дуг до 75 и од 49 одсто БДП-а нису за поређење. То су ставри које представљају огромну разлику. Што се економије тиче сви то знају. Оно што сам видео јесте да је највећа брига и даље око односа Београда и Приштине, посебно ситуација у БиХ", објаснио је председник.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво