Расправа о предлозима законима из области унутрашњих послова и правосуђа

Седница Скупштине Србије, на којој се у појединостина расправља о предлозима 17 закона није одмакла од прве тачке дневног реда, јер посланици углавном воде полемику о другим темама, стално рекламирајући "повреде пословника".

Ватрогасно спасилачке јединице ће до половине септембра следеће године добити још 46 специјализованих возила, чија испорука је уговорена и почеће од јануара, најавио је министар унутрашњих послова Небојша Стефановић. 

Стефановић је, на седници Скупштине Србије, током расправе о Предлогу закона о смањењу ризика од катастрофа и управљању ванредним ситуацијама, рекао да ће се, поред тих, расписати и нове набавке за та возила, тако де ће ВСЈ "сигурно имати 70-80 нових возила у овој и следећој години".

Стефановић је подсетио да је пре неколико недеља ВСЈ додељено 14 нових "навалних возила".

Додао је и да ће се МУП трудити да, поред нових ватрогасних возила, набавља и остале делове специјализоване опреме и специјална одела за ВСЈ.

Објаснио је да у неким општинама у Србији по 20-30 година нису добијена нова ватрогасна возила и да ће се, при расподели нових, водити рачуна о томе, да дођу у све делове Србије.

Она стара возила која су још употребљива ће се, најавио је Стефановић, додељивати добровољним ватрогасним друштвима, која ће бити и помоћ ВСЈ, а биће и "самостално на услузи грађанима".

Радикали поново о Љајићу, министар понавља сазнања

Посланици СРС-а поново су затражили одговор у Скупштини на питање да ли се потпредседник Владе Србије и лидер СДПС-а Расим Љајић налази на челу нарко-картела у Новом Пазару, а министар Небојша Стефановић поновио да МУП нема никаква сазнања да је Љајић део или организатор криминалне групе.

"Упорно избегавате да дате одговор на кључно питање да ли је потпредседник Владе Србије Расим Љајић на челу нарко картела", рекао је посланик СРС Милорад Мирчић обраћајући се Стефановићу.

Мирчић није био задовољан одговором министра претходних дана и оценио је да је Стефановић дао своје лично мишљење и затражио му да децидно као Влада каже да МУП нема никакве податке.

"Тачно јесте, јер ми располажемо са доказним материјалом", тврди Мирчић.

Стефановић му је одогворио да он није изнео никакво лично мишљење или запажање већ је навео оно што стоји у подацима МУП-а.

"Не постоје било каква сазнања да је Расим Љајић део, члан или организатор било какве криминалне групе, нити да је икада осумњичен за то, нити је икада вођена истрага против њега, нити је икад осуђен за то. То је оно што је чињеница", поновио је Стефановић.

Потпредседник Народне скупштине и члан Љајићеве СДПС-а Владимир Маринковић оценио је да "једна посланичка група покушава да се иживљава".

"Апсолутно сматрам да нема потребе за оваквом врстом препуцавања и поготово оваквим оптужбама које је министар полиције Небојша Стефановић демантовао. Ево, ја нисам бројао, али ово је већ десети пут да он демантује", рекао је Маринковић.

Посланица СРС-ае Вјерица Радета рекла је Стефановићу да дугује информације везао за акцију из 2011. године када је у Новом Пазару заплењено 125 килограма хероина. Она је изнела тврдњу да је један од осумњичених бежећи од полиције "изашао из аута са оружјем и рекао полицији да зову Расима Љајића".

Стефановић је рекао да су лица ухапшена у тој акцији због трговине наркотика осуђена на затворске казне и да се против њих водио јавни судски поступак у тренутку када СНС није била на власти, и да на суђењу ни један сведок није споменуо Љајићево име, нити било ко други у било ком облику.

"Дакле нити полиција, нити њихова одбрана, нити тужилаштво, нити било ко трећи у целом тужилачком или судском поступку", рекао је Стефановић.

Љајићеви посланици и радикали су потом полемисали ко је "садака партија", односно партија којој је неко нешто уделио из милости.

Полемика Чомићеве и Мартиновић

Током расправе о амандманима, полемисали су посланица Демократске странке (ДС) Гордана Чомић и шеф посланичке групе СНС-а Александар Мартиновић.

Чомићева је упитала како ће се људи са криминалним досијеима, затворским казнама и онима који од затвора беже попут Рамуша Харадинаја који је, како она тврди, у коалицији са Српском листом где су "исти такви" да се изборе са ванредним ситуацијама које су могуће.

"Ако имамо и једно лице са криминалним досијеом, ако имамо председника владе у Приштини са криминалним досијеом, а сви овде сматрамо да је Косово неотуђиви део Србије, онда сматрам да треба да поделимо информације, како ти криминалци имају намеру да у ванредним ситуацијама и катастрофама раде", рекла је Чомићева.

Додала је да је брине небрига у скупштинској сали и то што никога не занима шта ће бити на том делу земље у случају елементарних непогода.

"Како ће се они и којим кредибилитетом изборити са ванредним ситуацијама. Не спорим кредибилитет представника МУП-а, али с обзиром на вести у јавности итекако спорим кредибилитет људи који су час у влади, час нису у влади, час јесу за затвор, час неће да иду у затвор, час јесу организовани криминал, час нису, по потреби, као што спорим да се тај део територије уопште не спомиње", упитала је Чомићева.

Мартиновић је одговорио да се не чуди изјавама Руже Томашић и којекавих других "усташа" на рачун Србије када овакве речи чује у српском парламенту.

"Шта ми да очекујемо од Хрвата, од Сулејмана Угљанина који каже за Србију да је фашистичка држава, да Санџак не припада ни Србији, ни Црној Гори него треба да буде независна република, ако једна жена која је наводно српскиња каже да су представници Српске листе на КиМ сви до једног криминалци, да Србија не чини ништа за КИМ...", одговорио је Мартиновић.

Наводи да је Чомићева "заборавила" да су они који су долазили на власт пре 18 година рекли да је питање КиМ демократско и да је Слободан Милошевић изазвао рат, јер није умео да разговара са Албанцима, те да ће ДОС умети и да ће да реши то питање на миран начин.

"Како су га решили, то смо видели. КиМ је 2008. године прогласило независност, а Борис Тадић је тада побегао у Румунију на један дан", рекао је шеф посланика напредњака.

Чомићева, према оцени Мартиновића, у духу једне невиђене србофобије спочитава зашто Српска листа учествује у влади у Пришитни.

"Па да сачувамо оно што се спасти може од вас који сте на КиМ уништили све трагове српске државности и институција. То сте урадили ви из ДС-а, Борис Тадић, Вук Јеремић, Душан Петровић, сви ви којима је сада лидер Ђилас. И то бисте урадили поново", рекао је Мартиновић.

Позвао је Чомићеву да слободно изнесе све досијее на које се позива.

Мартиновић је још додао да српски народ није имао гору власт од оне која га је, како каже, задесила 5. октобра 2000. године, наводећи да све оно што се дешава на КиМ и данас је последица онога што је та власт чинила.

"И ако је неко највећи и искрени савезник Рамуша Харадинаја, то сте ви из Савеза за Србију. Ви сте тим бандитима и криминалцима омогућили да прогласе независност Косова и ћутали сте све време, јер вам је од тога била важнија победа Бориса Тадића у другом кругу председничких избора", рекао је Мартиновић.

Чомићева је поручила напредњацима да сада имају на управљању Србију и да "жути нису препрека".

"Ви имате вашу политику и само напред на челу са Ђиласом, Обрадовићем, Јеремићем. Само напред, па шта вам Бог да", одговарио је Мартиновић.

На предлог закона о смањењу ризика од катастрофе и управљању ванредним ситуацијама који је први на дневнм реду седнице поднето је 523 амандмана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво