Гренада девета земља која је повукла признање Косова

Министри спољних послова Србије и Гренаде Ивица Дачић и Петер Дејвид саопштили су да је Гренада повукла признање независности Косова. Влада Гренаде сматра да је од највеће важности подршка решењу будућег статуса Косова до кога се дође путем дијалога између Београда и Приштине, наведено је у ноти.

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић рекао је Танјугу након сусрета са министром спољних послова Гренаде, острвске државе у Средњој Америци, да је "Гренада девета земља која је поништила све претходне одлуке у вези са статусом Косова, а то значи признање Косова као независне државе".

Влада Гренаде је у ноти коју је упутила Србији навела да је донела одлуку да преиспита свој став о статусу Косова.

"Након опширног истраживања и разматрања, Влада Гренаде сматра да је од највеће важности подршка решењу будућег статуса Косова до кога се дође путем дијалога између Београда и Приштине, као и да је то жељени механизам за постизање праведног, трајног и одрживог решења", наведено је ноти.

Такође, у ноти пише – када две стране постигну договор, Влада Гренаде ће чврсто подржати став око кога се две стране сагласе.

"У међувремену Влада Гренаде укида све претходне одлуке или изјаве у вези са статусом Косова. Министарство спољних послова Гренаде користи ову прилику да Министарству спољних послова Србје понови изразе највишег уважавања". 

Пре Гренаде признавање косовске независности повукли су – Комонвелт Доминика, Суринам, Либерија, Сао Томе и Принципе, Гвинеја Бисао, Бурунди, Папуа Нова Гвинеја и Лесото.

Дачић је рекао да је то још један велики резултат, не само у оспоравању косовске независности, већ велики резултат у схватању тог проблема.

"Схватању, да се тај проблем може решити само дијалогом и ово је један подстицај да се дијалогом дође до решења, а не само, како то Косово сматра, да је ствар већ решена. Види се да та ствар није решена и тек ће се касније видети, као и приликом гласања за Интерпол, да је то лажна бројка о толиком броју држава које признају Косово. Пошто наводно имају толики број држава, онда је за очекивати да ће бити примљени у Интерпол, а ја могу да гарантујем да се то неће десити", поручио је Дачић.

Министар спољних послова Гренаде је рекао да је сарадња са Србијом заснована на дубоком међусобном уважавању суверенитета и немешања у унутрашње ствари.

Гренада је острвска држава у Средњој Америци, налази се на југоистоку Карипског мора северно од Тринидада и Тобага. Главни град је Сент Џорџиз.

Oва држава Комонвелта има 103.328 становника (подаци из 2011. године), а око 80 одсто становништва су потомци афричких робова које су довели Европљани. Остатак чини аутохтоно карипско становништво.

број коментара 19 Пошаљи коментар
(понедељак, 05. нов 2018, 07:06) - anonymous [нерегистровани]

Budimo realni

Niti jedna ozbiljna zemlja ne moze sebi dozvoliti da jedan dan priznaje da neko postoji a drugi dan ne. Bas ce Prag ili Budimpesta reci, Kosovo vise ne vidimo kao drzavu i ukidamo vasu ambasadu kod nas jer eto mi se predomislili. Tako medjunarodni odnosi ne funkcionisu. Pa Ceska koja je preuzela sve od Cehoslovacke, ima nadstandardne odnose sa Izraelom, ali bas zbog kontinuiteta i standarda ima i palestinsku ambasadu i priznaje Palestinu kao drzavu (zamrznuti odnosi ali priznanje stoji)

(понедељак, 05. нов 2018, 07:04) - anonymna GR [нерегистровани]

Srbija

GRkinja sam i srecna sto svevisezemlje priznaju nepravdu. Kosovo je teritorija Srbije a niko ne moze sam da odluci da formira drzavu bez dozvole vlasnika.

(недеља, 04. нов 2018, 21:58) - Louie [нерегистровани]

Madjarska nece povuci priznanje kosova

Jer madjarska manjina u Rumuniji hoce da se odvoji. Tako da bi priznanjem Kosova podrzali rumune

(недеља, 04. нов 2018, 20:34) - anonymous [нерегистровани]

Bravo

Bravo, samo napred gospodine Dačiću. Jedna po jedna zemlja.

(недеља, 04. нов 2018, 18:22) - anonymous [нерегистровани]

Nista se ne menjs,

Ovim se nista bitno ne menjs.Amerika i evropske zemlje koje su to sve i inicirale nikada nece povuci priznanje.

(недеља, 04. нов 2018, 17:20) - anonymous [нерегистровани]

Postovani, prije

ce Madjarska povuci pirznanje, no sto ga povuce Crna Gora. Mile je njihov sunarodnjak, pa kako ce izdati bracu.

(недеља, 04. нов 2018, 16:25) - anonymous [нерегистровани]

Kom

Ne osporavam ogroman uspeh naše diplomatije, ali ne razumem uvažene komentatore ovde , uveren sam: dobronamerne sunarodnike, koji se nadaju povlačenju priznanja od strane Madjarske, Crne gore, Turske (?!?), Bugarske...

(недеља, 04. нов 2018, 16:09) - milan lala [нерегистровани]

Madjarska / povucite priznaje "kosove "

Srbija bi trebala da se vise angazuje kod Madjara da Budimpesta povuce priznaje. Srbija danas ima izuzetno dobre odnose sa Madjarskom koja je zadovljna polozajem Madjara u Srbiji, tu bi gospodin Pastor i zajednica Madjara u Srbiji mogla mnogo pomoci oko ubedjivanja Budimpeste. Povacenje priznanja dok se ne nadje kompromisno resenje prihvatljivo za obe strane. Cin povlacenja ima cilj da se Albanci privole na dogovor. Bio bi to veliki uspeh i otvorio bi vrata drugima u EU i svetu da isto ucine naprimer Ceska a mozda i Bugarska .

(недеља, 04. нов 2018, 12:58) - Mrđan Nesretnjiković [нерегистровани]

Svi u napad

Sad diplomatska ofanziva na Crnu Goru, Makedonija, Mađarsku, Bugarsku i Češku, za početak. Mora da dođe do ohrabrivanja tih zemalja da povuku priznanje. To bi posle bila lančana reakcija. A trebalo je tursku usloviti da povuče priznanje za slobodno investira je u Srbiji. A ne date im privilegije a oni među prvima priznali kvazi državu kosovo

(недеља, 04. нов 2018, 12:57) - anonymous [нерегистровани]

Dosadno

Velike i uticajne zemlje NIKADA nece povuci svoje priznanje, ne zato sto mrze nas a vole Kosovo kako se to zeli prikazati, nego zato sto bi to bilo jako komplikovano i riskantno za te zemlje, a u tom slucaju su one same sebi draze i vaznije, nego mi i nase puste zelje. Lep pozdrav i hvala na objavi.