Ружић: Прилика да мањине афирмишу свој језик и традицију

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић очекује фер и коректну борбу на данашњим изборима за националне савете националних мањина. Ови избори се, каже Ружић, могу назвати "светковином демократије" јер око пола милиона људи на данашњи дан има прилику да на њима афирмише своју културу, језик и традицију.

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић рекао је гостујући у Јутарњем програму РТС-а да је на изборима за националне савете националних мањина јутрос у 7.00 сати отворено свих 926 бирачких места у 130 градова и општина.

"Очекујем да одзив буде добар а све имајући у виду кампању коју смо радили читаве ове године, законе које смо предложили а посланици усвојили у паралменту и користим прилику да се захвалим и РТС-у и и свим другим медијима који су ово пратили на коректан начин. Уверен сам да је интересовање грађана да афирмише своју традицију, образовање, културу и службену употребу језика и писма много више у сваком новом изборном циклусу а ово је трећи од 2010. године", рекао је Ружић.   

Министар државне управе је навео да се на непосредним изборима бира 18 националних савета, док четири националне мањине своје савете бира путем електорских скупштина. Ти резултати ће бити познати већ данас.

"Четири националне мањине – црногорска, македонска, хрватска и руска бирају се путем електорских скупштина. Електори су такође грађани припадници националних мањина уписани у посебан бирачки списак подржани у складу са законом у складу са припадницима и бројем националних мањина који су такође уписани у национални списак. Те резултате ћемо имати у току дана, избори за четири електорске скупштине биће одржани у исто време – у 12 сати", рекао је Ружић. 

За непосредне изборе Републичка изборна комисија има рок до 8. новембра у 20.00 часова да прогласи резултате. После објављивања у "Службеном гласнику" у року од 20 дана национални савети морају да конституишу своје органе.

"Очекујем фер и коректну атмосферу", рекао је Ружић и напоменуо да је све учињено како би се поштовала процедура и грађани изашли у што већем броју на изборе и дали легитимитет својим националним саветима који афирмишу службену употребу језика, писма и образовања.

Ружић је рекао и да су све релевантне међународне институције, ОЕБС и Савет Европе, дале позитивну оцену за све оно што је Србија урадила на овом пољу.

Ови избори се, каже Ружић, могу назвати "светковином демократије" јер око пола милиона људи на данашњи дан има прилику да на њима афирмише своју културу, језик и традицију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара