Министарство тражи поништавање концесије

Министарство економије и регионалног развоја затражиће од нове Владе дозволу за одустајање од склапања Уговора о концесији за изградњу аутопута Хоргош-Пожега јер конзорцијум "Алпина - Пор" није испунио услове у прописаном року.

Додатни рок од три месеца, који је Влада Србије поставила концесионару "Алпина - Пор", истиче данас, до када је тај конзорцијум био дужан да достави банкарске гаранције за градњу аутопута.

Конзорцијум "Алпина - Пор" затражио је продужење рока концесије са 25 на 30 година и гаранцију државе Србије о минималном протоку возила на деоници пута на којој би концесионар требало да наплаћује путарину.

Министар економије Млађан Динкић је прошле недеље упозорио да уколико до краја јуна концесионар не докаже да је обезбедио финансијску конструкцију у складу са уговором, биће предложен раскид тог уговора и најавио да би се у том случају изградња аутпута Хоргош-Пожега финансирала из буџета Србије.

Уговор о концесији за изградњу потписан је у априлу прошле године са конзорцијумом фирми "Алпина" и "Пор", са роком трајања од 25 година.

Пројекат изградње аутопута Хоргош-Пожега вредан је око 1,5 милијарду евра.

Динкић најавио нови тендер за РТБ Бор

У разговору сa новинарима министар за економију и регионални развој Млађан Динкић такође је најавио је да ће у наредне две недеље бити објављен претквалификациони тендер за стратешког партнера за Рударско-топионичарски басен Бор.

"После два неуспела тендера за продају РТБ-а мења се стратегија продаје тог комбината, како би се обезбедио стратешки партнер", рекао је он, намера је да се прелиминарним тендером дође до листе потенцијалних кандидата, великих рударских компанија, за стратешко партнерство са државом у РТБ-у.

"Постоји могућност да се са компанијом која понуди најбоље услове склопи уговор о заједничком улагању, као у случају крагујевацке Заставе", рекао је Динкић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво