Утврђен дневни ред, сутра расправа о законима

Посланици Скупштине Србије утврдили су дневни ред нове седнице која ће бити настављена сутра у десет сати.

На седници ће бити разматрано више законских решења, међу којима су измене и допуне Закона о спречавању насиља и недоличног понашања на спортским приредбама које треба да подигну степен безбедности на њима.

Како се наводи у образложењу закона, усвајање тих решења омогућиће првенствено МУП-у и правосудним органима да ефикасније предузимају мере и радње у циљу сузбијања насиља и недоличног понашања на спортским приредбама, а правим навијачима и љубитељима спорта омогућити да се осећају безбедно и да уживају у спорту.

Анализа је показала да су припадници навијачких група користили поједине недостаке досадашњег закона и насиље и недолично понашање преносили на непосредну околину, на улице, долазне правце према спортским објектима...

Као последица мањкавости закона јављала се потреба за ангажовањем великог броја полицајаца.

Просечно је за спортске приредбе повећаног ризика, као што је дерби, било ангажовано око 2.500 и 3.000 полицајаца, јер је МУП био у обавези да сваки могући инцидент на који укаже безбедносна процена предупреди додатним ангажовањем полицијских службеника.

Међу новинама у закону је, између осталог, обавеза организатора да улазе отвори најкасније два сата пре почетка припредбе повећаног ризика, односно сат времена код осталих приредби.

Под насиљем и недоличним понашањем на спортским приредбама сматра се нарочито покушај уношења или уношење у спортски објекат или истицање обележја којима се вређају национална, расна, верска или друга осећања или се на други начин изазива мржња или нетрпељивост која може да доведе до физичког сукоба.

Исто ће се третирати и поседовање пиротхеничких средстава и предмета који могу да угрозе безбедност, као и маскирање лица ради прикривања идентитета у случају вршења насиља било ког облика.

Организатор приредбе је, како прописује Предлог закона, дужан да за обављање послова редарске службе ангажује правно лице или предузетника за вршење послова приватног обезбеђења, као и да води евиденцију о продатим улазницама која садржи име и презиме, јмбг.

Једном лицу се не може продати више од четири улазнице независно од начина продаје.

Такође, забрањена је продаја или конзумирање алкохолних пића у спортском објекту или на удаљености од једног километра од средишње тачке спортског терена у – Београду, Крагујевцу, Новом Саду и Нишу, а у осталим местима до 300 метара за време одржавања спортске приредбе (ваздушном линијом).

"О смањењу ризика од катастрофа, полицији, обележавању оружја..." 

На дневном реду су и измене Закона о смањењу ризика од катастрофа и управљању ванредним ситуацијама којима се стварају услови за ефикасније спровођење заштите од елементарних и других непогода, што ће, како се очекује, допринети повећању степена безбедности грађана.

Решења су углавном ослоњена на постојећа, с тим што је из њих отклоњено оно што се у пракси показало као нефункционално.

Систем реаговања у ванредним ситуацијама нашао се пред огромним изазовима током катастрофалних мајских поплава 2014. године. Поплавама су били угрожени животи, здравље и имовина више од 1,6 милиона људи у 119 општина централне и западне Србије, а укупна штета од поплава износила је 1,7 милијарди евра, што чини више од четири одсто БДП-а.

Посланици ће расправљати о изменама и допунама Закона о полицији, о безбедности саобраћаја на путевима, о детективској делатности, о приватном обезбеђењу, о заштити од пожара, као и о критичној инфраструктури.

Пред посланицима је Предлог закона о испитивању, жигосању и обележавању оружја, направа и муниције, о добровољном ватрогаству, затим измене и допуне Закона о уређењу судова, о парничном поступку.

Такође, на дневном реду је Предлог закона о заштити података о личности.

Скупштина ће расправљати и о изменама и допунама Закона о извршењу ванзаводских санкција и мера, Предлогу закона о бесплатној правној помоћи, Предлогу закона о лобирању, Предлогу закона о оверевању потписа, рукописа и преписа...

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво