Посланци питали о Косову и Метохији и НАТО-у

Скупштина Србије наставила је расправу по амандманима на сет закона из области грађевинарства, а претходно су посланици постављали питања члановима Владе, председнику, као и Тужилаштву, што им је омогућено сваког уторка и четвртка.

Посланик СРС-а Александар Шешељ каже да је невиђени скандал изјава генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга на Филолошком факултету у вези са разлозима бомбрадовања Србије, у смислу да је то било за наше добро и да је тада било потребно да се уведе демократија.

"Занима ме шта ће министар просвете Младен Шарчевић да предузме према декану Филолошког факултета Љиљани Марковић. Очекујем да се она смени", рекао је Шешељ.

Шешељ је указао и на изјаву комесара за суседску политику Јоханеса Хана да решавање питања КиМ није једини услов за улазак у Европску унију и питао хоће ли председник Србије сада да објасни шта ће бити даље или ће одустати од европских интеграција, јер, како каже, очигледно је да без признавања Косова Србији нема перспективе у ЕУ. 

Упитао је и да ли је Србија спремна да се учлани у НАТО како би омогућила европску перспективу, а што би, по његовом мишљењу, било највеће понижење.

Шефица посланичке групе Нова Србија–Покрет за спас Србије Санда Рашковић Ивић имала је питање за председника Александра Вучића о томе каква је његова политика у вези са Косовом и Метохијом, а имајући у виду да је недавно рекао да је "његова политика поражена".

"Шта је он то нудио и на основу чега је видео да народ не жели оно што он нуди. Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић је недавно предложио размену територија. Зашто се истовремено врши лобирање да се повлаче признања независности Косова, а са друге стране се пласира идеја о размени територије када знамо да то подразумева државност", питала је Рашковић Ивићева.

Посланица ДС-а Александра Јерков каже да је 19. октобра "јавност потресла информација" Виолете Цветковић, која је видео-снимком указала на чињеницу да су њено болесно дете лекари одбили да прегледају. 

"Након тога уследио је рат информацијама између лекара Дома здравља и Виолете Цветковић. Сутрадан се у таболиду Информер појавио здравствени картон ове жене, па је питање за тужилаштво докле се стигло са истрагом о томе да ли су ти подаци тачни, јер ако јесу, неко је починио кривично дело", рекла је Јерков и питала и Министарство здравља шта је урадило по том питању.

Јерков је осим тога позвала и председника Србије да заврши реченицу коју је упутио турском инвеститору пре два дана, како би жене ДС-а знале како да реагују.

Како је објаснила, Вучић је приликом обиласка фабрике изговорио: "Па ти си све жене узео да раде. Па зато си ти срећан, мислиш да ћеш...", те је позвала Вучића да заврши ту реченицу и каже шта је тачно мислио.

"Нека каже шта мисли да послодавац очекује од својих радница. Молим вас да му проследите питање, замолите га да заврши реченицу", истакла је Јерков.

Михајловићева одговара Јерков

Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић позвала је да се осуди понашање оних који критикују председника Србије због тога што је отворена компанија у којој ће посао добити пре свега жене које теже долазе до посла, а он захвалио инвеститору на томе. 

"Прво нисам веровала, а друго, стварно мислим да је то 'шизофрено' од оних који то раде. Такво понашање је за сваку осуду. То говори пре свега о онима који тако причају и тако пишу и то нису никакаве критике, већ ружне речи против оних који доносе посао", рекла је Михајловићева у парламенту.

Додала је да такво понашање и говор мржње треба да осуде сви, па и странке које иза таквих речи стоје. 

Истовремено, шеф посланичке групе СНС-а Алекандар Мартиновић објаснио је да је Вучић захвалио турском инвеститору што ће запослити жене од 40 и 50 година, које често не могу да нађу посао, а да је после тога уследила салва увреда на рачун председника Србије.

"Он је захвалио турском инвеститору што ће да запосли не само младе жене него и оне које теже налазе посао. Вучић се није, како је рекла једна колегиница полумангупски и шеретски обратио председнику Управног одбора турске компаније, него је истакао оно што цела Србија зна, да је данас тешко наћи посао за жену или мушкарца ако имају између 40 и 50 година", рекао је Мартиновић.

Указао је да је турски инвеститор преузео обавезу да запосли жене у том добу на чему му је председник захвалио.

"У недостатку других аргумената уследила је салва најгорих могућих увреда на рачун Вучића и СНС-а. Те је битанга, те је човек који мрзи жене, те је сишао са навијачке шипке, те је пуштен из кавеза, шта све нису написали за човека који је омогућио да у Краљево дође једна инвестиција од 35 милиона евра и да се запосли 2.500 људи", рекао је Мартиновић.

Додао је да они који вређају једино то и умеју да раде, као и да се богате док су на власти, а људе остављају без радних места.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво