Палмер: Решење за Косово мора бити добитничко за обе стране

Заменик помоћника америчког државног секретара Метју Палмер позвао је Београд и Приштину да искористе историјску прилику и постигну споразум који би био трајан и који би био "вин-вин", где обе стране добијају. Упозорава да замрзнути конфликт може да има последице по стабилност региона.

Сада је време за компромис и за флексибилност, поручио је Метју Палмер.

Наглашава да решење мора бити добитничко ("вин-вин"), јер, истакао је, ако то буде однос добитник-губитник онда неће бити споразума.

"Не подржавамо ниједну специфичну формулу, нити има бланко чека кад је реч о подршци САД. Апелујем на Београд и Приштину да искористе ту пресудну прилику, да изнесу идеје и компромисе који ће осигурати да споразум буде вин-вин, јер ако то буде однос победник-губитник неће бити споразума и стварни добитници ће бити они споља који желе да регион буде слаб и подељен", рекао је званичник Стејт департмента на Београдском безбедносном форуму. 

Решење мора бити трајно, а то значи да не може бити наметнуто од међународне заједнице, али САД су спремне да слушају и помогну, поручио је Палмер.

"САД снажно подржавају дијалог Београда и Приштине који се одвија под окриљем ЕУ. И Србија и Косово имају европску будућност али тај циљ не могу постићи сами. Поздрављамо интензивирање напора у последњих неколико месеци као би се дошло до споразума", рекао је Палмер.

Додао је да две стране то не могу потпуно саме, да је међународна заједница ту да помогне, али да он не може бити наметнут споља.

САД снажно подржавају стабилан, просперитетан регион интегрисан у евроатлантске организације, закључио је Палмер.

"И замрзнути конфликт може да има последице"

Навео је да разуме забринутост дела међународне заједнице да би евентуална размена територија као део споразума Београда и Приштине имала последице по регион али и шире, али да брине и могућност да споразума уопште не буде, јер и замрзнути конфликт такође може да има лоше поседице по стабилност региона.

"Питање је како избалансирати те ризике", рекао је Палмер.

На питање из публике како ће САД превазићи "евроатлантски процеп", имајући у виду да се Немачка снажно противи идејама о корекцији граница јер сматра да би то имало далекосежне последице не само на регион већ знатно шире, он каже:

"Важно је рећи да САД не дају предност ниједном исходу, не пропагирамо неко конкретно решење, нисмо део преговора и не гурамо идеје. Али, покушавамо да охрабримо обе стране да нађу пут напред и дођу до решење које би било трајно, одрживо и које може да буде прихваћено у јавности обе стране. Када је реч о евентуалним специфичностима споразума - нисмо још видели план, све док нема конкретног споразума тешко је причати апстрактно."

Додаје да је свестан забринутости због могућих последица "прилагођавања граница" по регион и шире, али, како је истакао, постоји и друга врста забринутости - шта ако не буде постигнут споразум.

"Желимо да видимо како споразум изгледа, а потом бисмо размотрили све специфичности и ризике и са партнерима како би споразум могле да подрже саме стране, за који бисмо могли да се заложимо и иза којег би други могли да стану", поручио је Палмер.

"Будућност региона у ЕУ и НАТО, изазови заједнички"

Палмер каже да САД желе снажан, просперитетан регион, интегрисан у западне иституције, указавши, међутим, да се све земље региона суочавају са сличним изазовима, а то су пре свега владавина права, корупција, слобода медија...

"Снажнији Балкан значи снажнију Европу и снажије евроатлантско партнерство", рекао је Палмер.

Навео је да је у Београду био први пут 1993. године у јеку рата у БиХ и констатовао да је регион од тада прешао велики пут.

"Остао је још велики део пута да бисмо дошли до наше заједничке визије, а то је регион у потпуности интегрисан у европску породицу народа и НАТО оних земаља које имају ту амбицију. САД конзистентно деценијама подржавају аспирације земаља Балкана за чланство у ЕУ. Проширење је кључни покретач за безбедност, стабилност, демократију и просперитет у региону", рекао је Палмер на Београдском безбедносном форуму.

За то чланство неопходно је спровођење реформи.

Као и ЕУ и НАТО је организација заснована на стандардима, а политичка воља и напоран рад аспирантима отварају врата, додао је Палмер.

Како је навео, НАТО је већ позвао Северну Македонију у своје чланство, а ЕУ сигнализирала спремност за отварање преговора наредног јуна.

"Да будемо јасни, та европска будућност захтева да Споразум из Преспе прихвате обе земље и у потпуности примене. Нема алтернативног одговора. Нема 'плана Б', не постоји Преспа плус", каже Палмер додајући да они који тврде другачије македонску јавност доводе у заблуду.

У Македонији сви треба да виде ту историјску прилику, каже Палмер, који је позвао лидере ВМРО-ДПМНЕ, која се противи споразуму, да омогуће својим посланицима да гласају за споразум, без одмазде.

Према његовим речима, БиХ представља велику забринутост за САД.

"Видимо корумпиране политичаре који се служе националистичком реториком да задрже поделе између три конститутивна народа. Млади напуштају земљу, јер не виде за себе будућност", рекао је Палмер нагласивши да је кључно решити проблем корупције.

САД, како каже, сарађују са локалним партнерима на јачању владавине права, судства и капацитета да би се искоренила култура некажњивости.

"САД су спремне за сарадњу са новим руководством у превазилажењу ових изазова. Надамо се да ће следећа влада бити формирана брзо и да ће се фокусирати на економске реформе, владавину права, борбу против корупције. Имајући у виду примедбе на регуларности на изборима кључно је да нова влада обезбеди кредибилније и транспарентније изборе", рекао је Палмер.

Као гарант Дејтонског споразума, САД снажно подржавају суверенитет и територијални интегритет БиХ, истакао је Пламер и нагласио да ће се борити против сваког ко буде поткопавао рад дејтонских институција.

Осврнуо се и на Албанију, рекавши да је и та земља прешла велики пут и додао да, имајући у виду спремност Брисела да отвори преговоре, кључно за владу остаје спровођење реформи, јачање судства и борба против корупције.

Албанска влада мора да покаже и Бриселу и грађанима да је спремна за процес трансформације како би се осигурала ЕУ будућност.

Говорећи о Црној Гори, истакао је да та земља да буде поносна на то што је постала чланица НАТО-а.

Да би осигурала напредак на путу ка ЕУ, Подгорица ће морати да удвостручи напоре у спровођењу кључних реформи које ће ојачати владавину права, борбу против организованог криминала и допринети јачању економије.

Апеловао је на Црну Гору и да заштити слободу медија.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво