"ЕУ мора да се реформише, задржати Србију на европском путу"

Европска унија мора да развије нову визију у време када се суочава са бројним изазовима, те би у будућности требало више да укључује грађане у доношење одлука и задржи Србију на европском путу, сагласна је већина учесника панела "Поновно осмишљавање Уније", одржаног у оквиру Београдског безбедносног форума. 

Бивши изасланик при Европском савету Гијом Клоса указао је да се ЕУ суочава са низом изазова, истичући да у овом периоду, европски грађани желе да буду део промене ЕУ. 

"У прилици смо да заједно дефинишемо нашу будућност", рекао је Клоса напомињући да се популизам не везује специфично за Европу, већ да је присутан свуда у свету, односно да је то "нормалност периода у којем живимо".

Клоса је напоменуо и да ако се размишља о будућности ЕУ, Србија и Балкан имају кључну улогу. 

"Не може Европи да буде добро, ако не буде добро Балкану", рекао је Клоса.

Наглашава да специфичну улогу за будућност Европе има Србија, истичући и да Србија представља мост између ЕУ и Русије. 

Каже да није само реч о томе како да Србија буде део ЕУ, већ како она може да допринесе Унији, али и обрнуто. 

Бибер: Процес проширења не може да реши све проблеме неких земаља

Професор студија Југоисточне Европе на Универзитету у Грацу Флоријан Бибер истакао је да спада у два одсто грађана који се првенствено идентификују као грађани ЕУ, а не као грађани одређених земаља. 

Наводећи да је ниво поверења у ЕУ највиши у последњих 20 година, да само Велика Британија мисли да је боље бити ван тог блока, као и да многи гледају на слободу кретања као на највеће достигнуће Уније, Бибер је нагласио да није реч о кризи ЕУ, него о кризи поверења у пројекат који је популаран.

Упитан како се Балкан уклапа у пројекат ЕУ, Бибер је рекао да грађани Балкана морају да мисле као да су део ЕУ, а не само да копирају шта то значи, као што су неке вредности, начин облачења...

"ЕУ неће решити проблеме Балкана, може да му помогне", нагласио је Бибер.

Упозорио је, међутим, да ЕУ не сме да понови грешке претходних проширења, као у време када су се блоку прикључиле Бугарска и Румунија, она мора да избегне да дође до кризе владавине права.

Бибер је напоменуо да, насупрот широко распрострањеном мишљењу, процес проширења не може да реши све проблеме неких земаља.

Флоријан Бибер наводи да се неки проблеми појаве и након година чланства у ЕУ, као што је Мађарска, коју је навео као једну "од далеко функционишућих демократија". 

Бибер сматра да је циљ обезбедити да ЕУ очува своје вредности и владавину права, али и да мора да укључи опцију да се избаце земље које не поштују владавину права.

"Када кажем да сам Европејац, то укључује Западни Балкан", додала је заменица министра у Министарству спољниих послова и међународне сарадње Италије Емануела Клаудија Дел Ре напомињући да је Европа део њеног бића и идентитета.

Дел Ре је нагласила да је популизам чињеница, а да је његова појава последица и његове приступачности јер се грађани осећају искљученим из процеса доношења одлука у ЕУ. 

"ЕУ треба да узме у озбир ту нову политику и то је нова вредност. Треба дозволити популацији да више учествује у процесу", напоменула је. 

На панелу су учествовали и помоћник заменика министра спољних послова Чешке и Давид Конецки и шефица Центра за међународне студије на Дипломатској академији Украјине Надија Ковал.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво