Бивши амбасадор Србије у УН о политичком маневру Ники Хејли 

Мисија УН је значајан елемент стабилности и канал утицаја међународних фактора на локалну ситуацију на Косову и Метохији и њен одлазак би свакако имао последице, указао је бивши амбасадор Србије при УН Павле Јевремовић.

Све последице евентуалног одласка УНМИК-а са КиМ, како је то предложила сад већ одлазећа амбасадорка САД при УН Ники Хејли, тренутно је тешко проценити, али би их било, сматра  бивши амбасадор при УН Павле Јевремовић.

Он сматра да засад нема никаквог изгледа да ће се то догодити.

"Мисија УНМИК-а успостављена је на основу одлуке Савета безбедности УН и одговарајуће резолуције и за њено гашење била би потребна сагласност већине у том телу УН, где би извесно наишла на вето Русије и могуће противљење Кине", рекао је Јевремовић за Танјуг.

Јевремовић, међутим, каже да је свакако занимљиво што је писмо изашло у јавност и оцењује да то може да буде назнака једног од могућих ставова САД о мисији УНМИК-а за убудуће. 

"Тешко је закључити да ли то значи промену америчког става и да ли представља неки облик притиска на УНМИК", каже Јевремовић, али додаје да је очигледно да постоји нека врста засићености мисијом УН, јер је статус кво на Косову, што се тиче третмана у Савету безбедности, већ дуго година непромењен. 

"Можда тумачим ту одлуку као поруку да би требало да се ревитализира процес на Косову, некакво тражење решења на позицијама америчке политике. То решење свакако нама не би одговарало", каже Јевремовић. 

Јевремовић писмо америчке амбасадорке, као уосталом и ранију одлуку Велике Британије да не уврсти редовну расправу о Косову на дневни ред, види као политичке маневре ипак без већег значаја и последица. 

Додаје, такође, да је очигледно да постоји притисак разних актера да се ситуација на Косову и Метохији на неки начин разјасни, али да је нејасно како и на којим линијама. 

"Све је то део једног политичког косовског лонца", закључује Јевремовић. 

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић рекао је раније да Србија сматра да је усвајање ове иницијативе "шамар мировним напорима" и повратак политици притисака и да ће се тој иницијативи супротставити свим правним и политичким аргументима.

Америчка амбасадорка при УН Ники Хејли послала је писмо генералном секретару УН Антонију Гутересу у коме тражи да се УНМИК повуче са Косова 9. октобра, истог дана када је објавила да се повлачи са места амбасадора САД у УН. 

Навела је да је УНМИК остао непромењен упркос напретку и сталном понављању ставова већине чланица Савета безбедности УН да је испунио свој мандат.

Како је рекла, без редовне ревизије мандата и мисије УНМИК-а, "спољне политике и странке штетних интереса" наставиће да као таоце држе време и важне ресурсе УН, због чега захтева од Генералног секретеријата да искористи утицај својим ауторитетом и иницира да се направи излазна стратегија за УНМИК. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи