Вучић: Аустрија истински пријатељ, о Косову различити ставови и позиције

Председник Александар Вучић рекао је да Србија и Аустрија имају добре односе, али да се њихови ставови о Косову разликују. Аустријски председник Александер ван дер Белен напомиње да су две земље пријатељске, те да ће Аустрија са благонаклоношћу посматрати мирно решење Београда и Приштине.

Председник Србије је на заједничкој конференцији за медије са Ван дер Беленом рекао да је са аустријским председником разговарао и о односима Београда и Приштине или "како би наши гости рекли – Србије и Косова".

"По том питању имамо другачије ставове и позиције. Обавестио сам наше пријатеље да смо спремни да разговарамо, али да је потребно да дође до компромисног решења, а не да Срби добију све и немају ништа. Ако је решење, мора да буде компромисно, за то ћемо се борити", истакао је Вучић.

Напоменуо је да Аустрију доживљавамо као истинског пријатеља са којим имамо добре односе.

"Аустрија је једна од земаља која увек подржава Србију на њеном европском путу. Ми смо Ван дер Белену увек захвални, Аустрија је једна од земаља за коју можемо да кажемо да је у врху најзначајнијих инвеститора, око 20.000 људи запошљавају. Од великог значаја је чињеница да је 80 одсто аустријских компанија реинвестирало у Србију", рекао је председник Србије.

Према његовим речима, трговинска размена Србије и Аустрије драстично је увећана у 2017, а у 2018. ће прећи милијарду евра.

"Наш извоз није мали, али је увоз и даље већи, имамо дефицит. Верујем да ће се са даљим доласком компанија и то питање решавати", напоменуо је Вучић.

Додао је да у Аустрији има много Срба те да је Беч пети или шести српски град по величини.

"Имамо много људи који живе у различитим деловима Аустрије. Они су мост између наших двеју земаља", истакао је Вучић.

Председник је рекао да му је аустријски председник пренео да ЕУ већ има проблеме те да не могу да увозе нове.

Зато је услов за улазак Србије у ЕУ да Београд и Приштина реше проблеме, додаје председник.

Такође, са аустријским председником је разговарао и о мигрантима и додао да ће Србија помоћи по том питању.

Вучић: Бар два проблема ако Косово уђе у Интерпол

Председник Србије замолио је председника Аустрије да званични Беч буде уздржанији и покуша да сачека евентуалне могућности за компромисни договор о Косову и Метохији, пре свега по питању евентуалног пријема Косова у Интерпол, јер би то значило отварање најмање два значајна проблема.

"Први је што Албанци више неће хтети ни о чему да разговарају, већ ће само чекати следећи корак, а то су ОЕБС и УН. Биће на политичким крилима и неће желети компромисно решење. Србија неће подлећи том притиску и доћи ћемо у ћорсокак без излаза", подвукао је Вучић.

Такође, указао је, улазак Косова у Интерпол довео би и до повећања броја потерница, то јест потерница против 5.000 Срба, учесника у сукобу 1999.

Ти људи, како је рекао, неће знати да ли могу да путују, и ствараће се тензије на дневном нивоу и додатни сукоби.

"Нисам баш разумео домаће политичаре који подржавају улазак Косова у Интерпол. Не видим ниједну добру последицу тога", нагласио је председник.

Вучић је указао да неке друге земље прате своју политичку агенду, које су признале Косово и с тим у вези се понашају.

"Морамо да разумемо да постоје различити ставови и у складу с тим да изналазимо различита решења", поручио је председник.

Подсетио је да Аустрија и Србија имају различита виђења, да се другачије односимо према независности Косова.

"Ти ставови су различити већ десет година. Ништа се у разликама није променило. Морамо то да разумемо. То су ствари око којих ћемо морати да доносимо неке одлуке уколико будемо имали било шта или о било чему да одлучујемо. Буде ли постојала могућност постизања компромисног решења", указао је Вучић.

Ван дер Белен: Потребно мирно решење између Београда и Приштине

Александер ван дер Белен напоменуо је да су Србија и Аустрија пријатељске државе, те да су односи две земље дубоки и добри.

Рекао је да односи између Аустрије и Србије, нарочито између Беча и Београда, јесу веома блиски због велике српске мањине која има држављанство Аустрије.

"Очигледно је да Аустрија подржава пут Србије у ЕУ, свим срцем", нагласио је Ван дер Белен.

Каже да је стекао утисак у разговорима са Федериком Могерини да и она подржава да, ако постоји договор две стране, ЕУ, САД и сви који су директно и индиректно укључени у решавање овог питања треба благонаклоно да приђу разматрању солуције.

"Што се тиче размене територије, свестан сам да постоје различити ставови стручњака. Став Аустрије је да, ако постоји мирно и сагласно решење које су постигли Београд и Приштина, оно мора бити размотрено са великом благонаклоношћу. Нагласак је на мирном договору две стране", закључио је аустријски председник.

Ван дер Белен је подвукао да ЕУ не жели да више прима нове чланице са нерешеним билатералним, односно граничним проблемима.

"Молим за разумевање да се отворена билатерална питања морају решити пре чланства. То не треба схватити тако да ЕУ има посебну уздржаност према Србији. ЕУ је имала два пута лоша искуства које не жели и трећи пут да понови. Прво је био Кипар, а друго спор између Словеније и Хрватске", објаснио је Ван дер Белен.

Подвукао је да преовлађује став да отворена гранична питања морају да се реше пре приступања.

Ван дер Белен: Аустрија са завишћу гледа на економске резултате Србије

Аустријски председник напомиње да његова земља са завишћу гледа на економске резултате Србије и примећује да Србија, на пример, има већу стопу раста од Аустрије.

"Радује ме и није тајна да са поштовањем гледамо на напоре које су председник Александар Вучић и Влада Србије предузели посебно у спровођењу економских реформи. Ми у Аустрији са завишћу гледамо на те успехе. Србија има већу стопу раста од нас, и брже је успела да смањи јавни дуг", рекао је Ван дер Белен.

Оценио је да се Србија, укупно гледано, међу кандидатима за чланство у ЕУ, налази у "пол позицији".

"Примерено би било да се ускоро, претпостављам на Самиту ЕУ у децембру, отворе даља поглавља у приступним преговорима Србије", подвукао је Ван дер Белен.

Ван дер Белен је указао да је са Вучићем имао прилику у фебруару да разговара у Бечу, и затим крајем августа у Алпбаху.

"Могу се са председником Вучићем сложити да су односи Аустрије и Србије изузетно дубоки, добри, да смо пријатељске државе. То се одржава не само у политици, већ и економији. Аустрија је већ годинама један од највећих инвеститора", подсетио је Ван дер Белен.

Такође је посебно указао на људске везе између две земље.

"Те везе постоје између наше две земље, посебно су тесне између Беча и Београда. Имамо велику српску мањину која је већ узела претежно аустријско држављанство, а која је пореклом из Србије", указао је аустријски председник.

Ван дер Белен је подсетио да Аустрија тренутно председава ЕУ и да му је било важно да током председавања дође у посету Србији и још једном подвуче добре односе две земље, те и подршку европском путу Србије.

Вучић: Србија конкурентнија, то носи инвестиције и раст

Председник је рекао да напредак Србије на ранг-листи Индекса глобалне конкурентности Светског економског форума значи и долазак нових инвестиција, што означава и нове фабрике, нова радна места, раст животног стандарда, БДП, градњу нових болница, путева...

"Говоримо о важним стварима", рекао је Вучић одговарајући на питања новинара.

Председник Србије је изразио уверење да ћемо даље да напредујемо и да је потребно да више радимо на иновативним технологијама.

Навео је да смо испред свих земаља бивше СФРЈ, сем Словеније, да смо испред Хрватске први пут, а да су остали значајно испод.

Истакао је да није било лако то постићи, да је било потребно спровести много тешких реформи.

Рекао је и да због свег тога, постигнутих резултата, могу и да се повећавају пензије, а да ће и плате бити повећане у распону од седам до 12 одсто.

Додао је да смо ми сиромашна земља, да је то недовољно, али да су те цифре незамисливе за развијене европске земље.

Указао је да све више најмоћнијих компанија ради код нас, запошљава високостручне кадрове који неће ићи напоље у друге европске земље.

Рекао је и да ће се запошљавати и друга радна снага на коју се није обраћала пажња и која је дефицитарна, кроз дуално образовање које радимо са Аустријом, Швајцарском и Немачком, те ћемо имати преко потребних занатлија.

"Зато ствари иду полако набоље, али свакако набоље и хвала што нам помажу наши пријатељи из Аустрије. Свакако Србија, ако постане члан ЕУ, неће бити најсиромашнија земља, а гледаћемо да не буде велика разлика између нас и многих других", поручио је Вучић.

Белен: Уједињена Европа има већу тежину на светској сцени

Председник Аустрије поручио је да, уколико одређене политичке партије у Италији и Француској стварно мисле да у неком тренутку расформирају Европску унију, не чине услугу својој земљи.

"Заједно, у оквиру ЕУ, у светској политици имамо већу тежину него свака земља понаособ", рекао је Ван дер Белен.

На питање који положај има национализам у модерној држави и модерној Европи, Ван дер Белен је рекао да сматра да су идеје национализма из 19. века и старе представе о националном суверенитету потпуно превазиђене, посебно за мале европске државе.

"Ако говоримо о патриотизму, да човек своју домовину у политичком, привредном, културном смислу брани, онда је то у мојим очима нешто сасвим нормално и у том смислу сам и ја аустријски патриота", рекао је Ван дер Белен.

Председник Вучић је, одговарајући на исто питање, рекао да се патриотизам за њега подразумева и да нема ништа лепше од љубави према земљи и народу, али да га помало плаши деценијски тренд "пуне и све снажније селфвиктимизације" већине других народа у региону, у којој су Срби главни кривци за све, али и додао да ће то тим народима донети проблеме у решавању проблема са сопственим грађанима.

"Ми, Срби, суочавамо се и са проблемом да сачувамо и одбранимо себе од свеколике кривице за све што се десило на простору бивше Југославије и тиме додатно подижемо зидове између нас и других. Ако тако размишљамо сви, претпостављам да ћу ја увек наћи више кривице код другог, а они нешто више кривице код нас", рекао је Вучић.

То доприноси даљем развоју нетрпељивости што у годинама пред нама може да доведе до негативних последица због чега је важно радити на очувању мира и стабилности, поручио је Вучић.

О европском путу Србије и економској сарадњи аустријски председник разговарао је и са премијерком Аном Брнабић

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво