Савет РЕМ-а о изјавама делова опозиције

Савет Регулаторног тела за електронске медије одговорио је на критике бившег председника Србије Бориса Тадића, истичући да он без икаквих ограда показује да му поштовање закона и немешање у рад независних регулаторних тела није била намера ни раније, нити је то сада.

Од тренутка када је основан, као независни регулатор, РЕМ је предмет дневно-политичких партијских препуцавања, али последњи наступ Бориса Тадића, бившег председника Србије, ипак превазилази и најлуђу машту, саопштио је Савет РЕМ-а након јучерашњег саопштења СДС-а.

Како се наводи у саопштењу, "човек, чија је некадашња функција требало да подразумева управо поштовање закона и немешање у рад независних регулаторних тела, без икаквих ограда је показао да му то, ни онда, ни сада, уопште није намера".

Уместо тога реаговао је на изјаву садашњег председника Републике и то на ону, како РЕМ истиче, којом се јасно поручује да не могу политичари да дају и одузимају фреквенције, и да новинари не морају да брину због суманутих идеја појединих актера српске политичке сцене.

"Уместо да то поздрави, Борис Тадић је 'обрнуо игрицу' и поштовање закона прогласио за непоштовање, а непоштовање закона за основну демократску тековину", указује Савет РЕМ-а.

"Због свега тога, РЕМ не може а да се не запита да ли је у време Тадића то било нормално и уобичајено? Да он и Драган Ђилас седну и одлуче ко може да има фреквенцију, а ко не? И ко сме да издаје новине, а ко не? И да ли су, у то време, њих двојица, ван институција и сваког закона, непослушне забрањивали и слали у затвор? И да ли су, да подрже такве своје активности, чак донели и онај накарадни Закон о информисању, којем је једина функција била да кажњавањем сваког супротног гласа подржи њихову самовласт? На крају – да ли њихова најава да ће на свом сутрашњем партијском скупу расправљати о националним фреквенцијама и раду РЕМ-а, значи да им је план да то време врате", наводи се у саопштењу.

Савет РЕМ-а пита и да ли онда треба да очекујемо не само одузимање фреквенција, него и укидање регулаторних тела и поновна хапшења свих који другачије мисле.

"Ми, захваљујући Тадићевом наступу, знамо одговор на ова питања. Зна и он, знају и сви они који њега и Драгана Ђиласа подржавају у најављеној политици укидања, забрана и затварања, али смо убеђени да је њихов број исти као и број Тадићевих бирача. Дакле, испод цензуса", истиче Савет РЕМ-а.

И док је тако, РЕМ ће, како је наглашено, наставити да ради по закону, да се залаже за његово побољшање, да реагује не унапред, него тек пошто се на телевизијама догоди нешто што је противзаконито, и да инсистира на својој независности и одбијању сваког покушаја да буде злоупотребљен у дневнополитичке сврхе и зарад "нечијих очигледно болесних амбиција".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи