Стање безбедности у Србији стабилно и поред ризика

Скупштински Одбор за контролу служби безбедности разматрао је и усвојио Извештај о раду Безбедносно-информативне агенције и Извештај о стању безбедности Србије. Директор БИА Братислав Гашић и припадници Агенције информисали су чланове Одбора о актуелном стању безбедности у Србији. У првој половини године 1.300 кривичних дела мање, показује извештај о раду МУП-а.

Председник Одбора за контролу служби безбедности Игор Бечић каже за Танјуг да је на седници оцењено да је стање безбедности у Србији стабилно и поред континуиране изложености наше државе различитим безбедносним изазовима, ризицима и претњама. 

"Посебно су сагледани ризици и претње глобалног и регионалног карактера значајни за безбедност Србије и њених грађана", рекао је Бечић.

Позитивно је, каже, оцењена интензивна сарадња са другим субјектима безбедносно-обавештајног система одговорним за националну безбедност, као и са осталим државним органима и институцијама на заштити националне безбедности и извршавању заједничких задатака.

Одбор је поздравио стално унапређење билатералне и мултилатералне сарадње са партнерским безбедносно-обавештајним службама, као и државним органима Србије које Агенција остварује у циљу правовременог и адекватног супротстављања ризицима и претњама по безбедност, као и ради остваривања интереса наше земље.

Бечић додаје да је Одбор позитивно оценио професионално поступање и рад припадника БИА и дао пуну подршку Агенцији у остваривању њених приоритетних задатака на заштити безбедносних и других интереса Србије и њених грађана.

"Чланови Одбора позитивно су оценили ангажовање припадника Агенције на реализацији тежишних задатака у обављању послова заштите Уставом утврђеног поретка и безбедности Републике, супротстављања организованом криминалу и делатностима усмереним ка вршењу кривичних дела са елементом иностраности, унутрашњег и међународног тероризма и најтежих облика кривичних дела против човечности и међународног права", наводи Бечић.

У првој половини године 1.300 кривичних дела мање

Укупан криминал је у првих шест месеци ове године смањен за око три одсто, односно почињено је око 1.300 кривичних дела мање у односу на исти период лане, изјавио је министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

Истакао је да је безбедносна ситуација стабилна у Србији, а све службе безбедности и МУП, као и до сада, раде на томе да се очува потпуни мир и безбедност грађана и да се не дозволи било које кривично дело из области тероризма.

Министар је навео и да се бележи мање пријављених кривичних дела за насиље у породици, и то за 7,5 одсто, што је, каже, први пут после низа година да пада стопа криминала у тој области, што даје наду да нови Закон о спречавању насиља у породици од прошле године, даје резултате.

"У јавности се примећује већи притисак да насиље није пожељно", додао је Стефановић.

Када је реч о безбедности у саобраћају, Стефановић је навео да је број саобраћајних несрећа остао приближно на прошлогодишњем нивоу, да је број погинулих смањен за десет одсто, а повређених за око два и по процента.

Ипак, указао је да је разлог за несреће и недовољна свест учесника о личној одговорности за безбедност у саобраћају, те додао да је, и поред мањег броја погинулих, то и даље велика цифра, јер људски живот ништа не може да надокнади.

Министар је посебно подвукао да у близини школа нема ниједног страдалог детета.

О запленама и кријумчарењу  

Стефановић је, представљајући извештај о раду МУП-а за прву половину године, рекао да је повећано откривање кривичних дела у вези са дрогом – за око 33 одсто у односу на прву половину 2017. године.

Изнео је податак да је од јануара до јуна ове године одузето око 1.350 килограма дроге, а заплењено више од 461.000 комада различитих наркотика.

Додао је да је до половине септембра количина заплењене дроге нешто више од три тоне.

Такође, за првих шест месеци ухапшено је 47 држављана Србије, у нашој земљи и у иностранству, као и већи број страних држављана, који су заједно кријумчарили и продавали дрогу у Србији и земљама ЕУ, а откривене су и лабораторије за узгајање марихуане у вештачким условима у више градова Србије.

Када је реч о сузбијању привредног криминала, Стефановић је рекао да је 12 особа ухапшено због фалсификовања 1.000 докумената Србије и земљама ЕУ, као и да је откривена организована нелегална производња и продаја алкохолних дестилата, којим је нанета штета буџету.

Такође, откривено је и кријумчарење и нелегална продаја више од 150.000 цигарета, чија је тржишна вредност била 263 милиона динара, а ухапшена група људи.

Ове године мање је и кривичних дела против имовине, и то за 12,3 одсто у односу на првих шест месеци прошле, а 36,8 процената у односу на 2014. годину.

У том смислу, поменуо је да је мањи број украдених возила, и то за 16,2 одсто.

Додао је да је јавни ред и мир очуван, те да су манифестације и протестна окупљања протекла мирно, а број прекршаја против јавног реда и мира смањен за 7,5 одсто.

"Број свих безбедносно интересантних догађаја у школском окружењу смањен је за 7,3 одсто, број кривичних дела за 21,7 одсто, а број прекршаја за 11,8 одсто", рекао је Стефановић.

Говорећи о Копненој зони безбедности и општинама на југу Србије, Стефановић је рекао да није било терористичких напада и провокација, али је навео да је безбедност на КиМ у претходном периоду била веома тешка и оптерећена константним претњама и нападима на српско становништво.

О МУП-у

Навео је да су за шест месеци ове године извршена 504 кривична дела над полицајцима приликом вршења службене дужности, што је скоро десет одсто више него у првом делу прошле године.

Истовремено, припадници Сектора унутрашње контроле поднели су пријаве против 253 службеника полиције због различитих кривичних дела.

Подсетио је да је донето и десет закона из надлежности МУП-а, као и да се очекује још један сет закона, међу којима и онај о добровољном ватрогаству, како би се додатно поправила ситуација у тој области.

Полемика Стефановића и Божовића

Иначе, на седници Одбора за одбрану и унутрашње послове, посланик ДС-а Балша Божовић затражио је да хитно буду сазване седнице неколико скупштинских одбора поводом тврдњи да је део опозиције безбедносна претња по Србију, а министар унутрашњих послова Небојша Стефановић рекао да ће о томе разговарати са шефом БИА, али је додао да углавном председника Александра Вучића његови политички противници називају издајником.

Божовић је рекао да би на седницама одбора за контролу служби безбедности и за одбрану и унутрашње послове, требало да се разговара да ли се неки људи из опозиције прате и прислушкују и на основу којих података се дошло до тога да се, како каже, тврди да су они део "стране агентуре".

Божовић је навео да је у јавности последњих дана предочена као највећа претња по безбедност Србије субверзивно деловање дела опозиције, невладиног сектора, појединих медија и синдиката.

"На једном од скупова о безбедности који је организовала 'Национална авангарда', учествовао је и један од начелника БИА Марко Парезановић и изговорио да најинтензивнија претња Србији представља прикривено деловање страног фактора који најчешће користи механизме специјалне службе и на тај начин се врше одређене злоупотребе и стављају у функцију појединци из опозиционих партија, појединих медија...", рекао је Божовић.

Навео је да је на том скупу била и премијерка Ана Брнабић, која је то прећутала.

Према његовим речима, то представља "отворени лов" за оне који гледају телевизијски програм на националној фреквенцији, "да могу да претпоставе да је можда херојски чин убити некога из опозиције на улици".

Додао је да је и Оливер Ивановић био један од лидера опозиције и у медијима проглашаван издајником.

"Колико још и коме глава треба да падне са рамена да би полиција или неко други озбиљније порадио на овоме", упитао је Божовић.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић одговорио је да углавном председника Србије Александра Вучића називају издајником.

"Углавном његово име провлачите и оптужујете га за све и свашта. И њега и чланове његове породице и све нас друге", рекао је Стефановић.

Додао је да је последњи пут када је неко убијен због политичког става то био Ранко Панић, којег је убила полиција.

"Убила га је ваша власт, неко ко је представљао власт на улици. Тада су у Србији убијани људи због другачијег политичког става. Увек заборављате и Милана Пантића, новинара убијеног 2001. године. Да ли боли то што је то било 2001?", упитао је Стефановић.

Како је рекао, због ширења мржње које види у медијима, на друштвеним мрежама, у изјавама, у Скупштини, и свега што је чуо о Вучићу и људима из СНС-а, могли бисмо легитимно да посумњамо да ће неко на улици можда њима да учини нешто.

Стефановић је додао је да му је човек долазио испред куће, у којој живи и његово дете, да каже да ће гађати зољом.

Истакао је да не жели да се прави разлика, да сви морају да поведу рачуна о ономе што изговарају, те да осуђује насиље у целини.

"Све што је у домену различитих изјава, не бих коментарисао. Неке ствари нису у домену МУП-а, видећемо до каквих ће се информација доћи у наредним недељама, не бих сада овде да било кога сатанизујемо. Разговараћемо, и са директором БИА Братиславом Гашићем ћу разговарати око свих чињеница", рекао је Стефановић.

Додао је да је сигуран да Парезановић није хтео да оптужи опозицију да је велика опасност по безбедност, већ да укаже на мешање страног фактора.

Безбедност на КиМ највећи изазов

Навео је и да је стање безбедности на КиМ тренутно највећи изазов за Србију, јер не можемо безбедносно да делујемо у сваком тренутку и зато што то на различите начине утиче на безбедност целе Србије, а посебно угрожава становништво на КиМ.

Божовић је затим затражио да, осим разговора са Гашићем, хитно буду сазване седнице два скупштинска одбора, јер је, каже, ово важно питање.

Шеф Одбора за контролу служби безбедности Игор Бечић узвратио је Божовићу да се нико из опозиције није појавио на седници тог одбора, јер нису присутни новинари.

"Ако сматрате да је та тема важна, зашто Радослав Милојичић (посланик ДС-а) није био на сендици Одбора где је био и Гашић, где су свели извештај за претходни период и разговарало се о ситуацији. Нисте, јер вас интересује да дођете на седницу Одбора где су пристуни новинари, да питате министра да говори о нечему о чему треба да говори БИА", рекао је Бечић.

Посланик СНС-а Александар Марковић приметио је да је Божовић "побркао" одборе и да је дошао по задатку "шефа који броји колико је пута споменут у Скупштини" да нападне министра унутрашњих послова на било који начин.

Марковић је оптужио Божовића да заправо он лови неистомишљенике, јер је, како каже, на друштвеним мрежама поставио фотографије посланика који нису гласали за допуну дневног реда тачкама које је он предложио, те да је именом и презименом поменуо тужиљу Вишег суда Наташу Кривокапић, уз опаску да то име треба запамтити.

"Ако ово није притисак и претња, онда не знам шта је", рекао је Марковић.

Посланик СДС-а Марко Ђуришић каже да се може говорити о надлежностима одбора, али да се и на седници Одбора за унутрашње послове може говорити о томе колико су грађани Србије безбедни, ко их угрожава, које су то агентуре које делују, који политичари или део медија, као што се говори.

Он је поставио питање и зашто нема резултата у истрази у вези са убиством Оливера Ивановића и да ли су у оквиру ње испитали ко је наручио и платио спотове против Ивановића који су се, каже, емитовали на националним телевизијама.

Оценио је да је Ивановићу на тај начин цртана мета и да су га у тим спотовима називали највећим издајником.

"Да ли ће и нама у кампањама цртати мету?", упитао је Ђуришић.

Стефановић му је одговорио да Еулекс не даје одговоре на питања у вези са истрагом о убиству Ивановића, те да Београд инсистира на откривању убица. Када је реч о спотовима, министар се присетио, како је рекао, најцрњих спотова против Томислава Николића 2012. године.

Додао је да су тада прозивали Николића и његову породицу, а да тада, како каже, "то није била мржња".

"Ми се трудимо да то посматрамо као жар политичке борбе. О нашој пристојности ће најбоље говорити грађани када за то дође време. Није у време владе СНС-а убијен ниједан новинар, нити је убијен неко због различитог политичког мишљења, али јесте у претходним временима", рекао је Стефановић.

На изјаву припадника БИА Марка Парезановића осврнуо се и посланик СНС-а Мирослав Лазански, који је рекао да је то чињеница и да нема државе која је имуна на тај проблем, те да треба читати Викиликс и видети како су ишле посете страним амбасадама у Београду.

Треба се, каже, присетити бившег министра Горана Свилановића, који је укинуо дипломатске шифре тврдећи да са западним земаљама не треба да имамо тајне.

"То је све одраз једног менталног склопа у то време. Ја бих волео да нема страних агената, али, нажалост, није живот тако идеалан. Страних агената има, а БИА процењује да ли ће изаћи са именима", рекао је Лазански.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво