Велики простор за унапређење економске сарадње Србије и Казахстана

Председник Србије Александар Вучић позвао је на Пословном форуму Казахстан-Србија у Астани, казахстанске бизнисмене да дођу и улажу у Србију, те указао да постоји још много простора за сарадњу у области трговине.

Александар Вучић је рекао да се тренутно заједно са Казахстаном ради на мањем кориговању нашег споразума са Евроазијском унијом, како би омогућили бесцарински извоз више производа, између осталих сира, живинског меса, цигарета.

"Разговарали смо и о мањој квоти извоза аутомобила", додао је Вучић и изразио уверење да ћемо у будућности наћи још више простора за сарадњу, пре свега у области пољопривреде, као и војне и војно-техничке сарадње.

Председник Вучић је указао на сајбер безбедност и космичку технологију, где је Казахстан испред нас, али где Србија може да да свој допринос.

Указао је да већ овог месеца треба у Казахстану да буду обављена прва важна испитивања, која треба да покажу да смо поуздан и сигуран партнер, јер ће то бити добра референца за будућност.

Позвао је казахстанске инвеститоре да дођу и улажу у Србију, подсећајући да је Србија на "Дуинг бизнис листи" Светске банке одмах иза Казахстана, и да је у протекле три године напредовала за 50 места.

Такође је пренео да Србија данас има уређене јавне финансије, суфицит у буџету три године за редом.

"Мало је европских земаља које имају три године заредом суфицит у буџету. Успели смо и да будемо трећи у Европи по стопи раста, а по броју страних директних инвестиција убедљиво смо најзначајнија дестинација на Западном Балкану", објаснио је Вучић.

Рекао је да су сви, који су заинтересовани, добродошли да улажу у Србију, те позвао да посебно размотре могућности у туризму, угоститељству, услугама, али и свим другим областима.

"Даћемо боље услове од свих у региону, а када о томе говорим говорим и о субвенцијама", нагласио је председник Србије.

Изразио је уверење да у области модерних технологија можемо да сарађујемо.

Позвао је и на заједничка улагања јер би то омогућило компанијама из Казахстана да продају своје производе у западној Европи, а Србији да извози на тржишта које покрива Казахстан.

Осврнуо се и на хотел "Риц Карлтон" у којем се одржава Пословни форум, истакавши да овакве хотеле казахстански бизнисмени имају у Бечу, Паризу, а да је време да дођу и у Србију.

Вучић је нагласио да је поносан на чињеницу што је у посету Казахстан дошао огроман број пословних људи из Србије, што показује да желе да прошире нове видике, склопе нова познанства и послове.

"Уверен сам се да ћемо имати многе могућности за унапређење наше сарадње. Радимо на јачању сарадње у свим областима. Казахстан је изразито пријатељска земља за Србију, а и свако из Казахстана ко посети Србију може да се осети као код куће у нашој земљи", поручио је Вучић.

Сагинтајев: Односи две земље снажни

Председник Владе Казахстана Бакиџан Сагинтајев, у свом обраћању, изразио је посебно задовољство присуством толиког броја пословних људи из Србије.

Истакао је да су односи две земље снажни, а основа тога, како је рекао, су добри лични односи председника Александра Вучића и његовог казахстанског колеге Нурсултана Назарбајева.

"Трговинско-економска сарадња прошле године није у новцу јако велика, али смо управо размотрили правце за повећање те сарадње. Постоје могућнсоти, разумевање и финансирање којима се могу покрити трошкови такве сарадње", објаснио је Сагинтајев.

Подсетио је да је Казахстан у последње четири године спровео 52 царинске и пореске реформе, као и унапредио подршку предузетништву.

"Данас сам имао велику част да положим капсулу првог великог бизнис пројекат бизнисмена из Србије у Астани, једног стамбеног комплекса, где постоји потенцијал за изградњу пратећих објеката, што је могућност за даље ангажовање српских фирми", рекао је казахтенски премијер.

Сагинтајев истиче да постоје бројни пројекти у Србији у којима би пословни људи из Србије могли да учествују.

"Овај форум проказује заинтересованост две земље за даљи развој сарадње. Позивам српске пословне људе да наставе да раде на нашем тржишту и организују нове облике сарадње. Ми се обавезујемо да ћемо организовати најбоље услове за ту сарадњу", закључио је Сагинтајев своје обраћање.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво