"Даћемо све од себе да се настави дијалог Београда и Приштине"

Председник Александар Вучић изјавио је да ће Србија дати све од себе да се настави дијалог Београда и Приштине, да се очувају мир и безбедност у региону, као и да не задајемо главобољу ни великим силама, нити свом народу. Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио је да је регион Западног Балкана прешао дуг пут од деведесетих година, када је било сукоба, рата и патњи, те да данас има охрабрујућих знакова, пре свега у економском напретку. 

Александар Вучић је на скупу "Лидерство за безбедност региона", на коме са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом разговара о томе како ће се развијати односи Србије и НАТО-а, рекао да ће Србија дати све од себе да избегну грешке из прошлости, али и да обезбеди будућност свог народа и боље привредно окружење.

"То је потребно да бисмо могли да се развијамо и похвалимо економским растом и привлачењем страних улагања. Надамо се да ће бити још боље", поручио је Вучић.

Како је рекао, Србија ће дати све од себе да се настави дијалог са приштинским Албанцима, али и да успоставимо боље односе са новим босанским лидерима.

"Мислим да нема сумње да ћемо морати да имамо боље односе са Хрватском, онолико колико можемо ми да допринесемо", рекао је Вучић.

Додао је да је Столтенбергу пре неколико дана у приватном разговору гарантовао, а то, каже, гарантује и нашим грађанима и целој Европи и свету да ћемо дати све од себе као Србија, да ћемо уложити огромне напоре да очувамо мир и стабилност, "да знамо шта је нама урађено и да ми знамо шта смо урадили другима, али и да избегавамо грешке које смо правили у прошлости".

Сматра да је Столтенберг у праву када каже да се плаши глобалне ситуације, пошто "више нико никог не слуша у свету".

"Више нема поретка и хијерархије, сви раде све у складу са сопственим интересима", приметио је Вучић, те констатовао да је Столтенберг истински пријатељ Србије, као и да је научио пуно тога данас на вежби за реаговање у ванредним ситуацијама, пошто је пуно тога видео први пут.

Вучић, такође, каже да је наша економија превише мала да би могла значајније да утиче да глобалне промене, али да можемо као земља да дамо свој допринос, а посебно у регионалним оквирима.

"Слажем се са њим да је бављење неизвесношћу и нестабилности главни задатак великих сила и земаља широм света. Да немамо у региону сукобе и очувамо стабилност у региону, пошто је то предуслов за економски напредак, у супротном наши грађани ће бити све незадовољнији. Пред нама је пуно изазова у будућности", нагласио је Вучић.

"Очекујем мање напетости, важне поруке Столтенберга"

Председник Вучић је поновио да се договорио са генералним секретаром НАТО-а Столтенбергом да у случају било какве кризне ситуације на КиМ могу брзо да ступе у контакт и додао да се нада да се Срби на КиМ данас осећају мало безбедније него јуче, због позитивних порука које је Столтенберг изнео у Београду. 

Вучић је, на панелу "Лидерство за безбедност региона", рекао да је велики проблем између Београда и Приштине, као и да постоје различити ставови и гледања у погледу неколико инцидената који су се догодили на КиМ и да је о томе разговарао са Столтенбергом.

"Не можемо по сваком питању да се сложимо, јер смо на различитим положајима, али важно је да смо се сагласили да, ако буде било какве врсте изазова, инцидената, немира, хапшења, треба одмах да га контактирам, а он ће ми одговорити", рекао је Вучић.

Рекао је да је за њега важно да има коме да се обрати и додао да му је приликом недавног инцидента на Газиводама било лакше да позове Американце, него неке Европљане.

"Хвала Јенсу што се није крио, као многи, зато што нико неће да преузме одговорност и донесе одговорне одлуке када је већ заоштрена ситуација, а неко мора. У супротном можемо да изгубимо све и то за неколико тренутака", рекао је председник Србије.

Навео је, међутим, да не постоји нико на кога се можемо ослонити на КиМ.

"Јенс је рекао да је Кфор тамо да би штитио све заједнице, укључујући и српску, а Србима једино и треба заштита тамо. Разговарали смо о томе и договорили се како да комуницирамо убудуће", рекао је Вучић.

"Много је бољи осећај, јер ће ме људи у Србији увек оптуживати, рећи ће – ништа нисте урадили за народ на КиМ, нисте предузели ништа да заштитите Србе и њихову безбедност. Сад ми је боље, јер знам да ћу увек моћи да га позовем, да анализирамо ситуацију", додао је Вучић.

Изразио је наду да ће се смањити напетост на КиМ, посебно међу Србима после најновијих претњи са јужних делова КиМ. 

"Мислим да се данас осећају макар трунку боље него јуче. Важне су поруке Столтенберга", истакао је председник. 

Навео је да Србија подржава земље у региону и да се нада бољим односима са БиХ након избора иако се, каже, не зна шта будућност носи.

"Столтенбергу и грађанима КиМ гарантујем да ћемо се уздржати од глупих политичких и било каквих других потеза. То је главни предуслов за напредак региона", закључио је Вучић.

Столтенберг: Позивам на мир и да се не враћамо националистичкој реторици

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг истакао је да је Кфор на КиМ да би штитио све заједнице, и српску, и да има задатак да очува безбедну и мирну средину.

Брине га, каже, упркос напретку региона, тенденција да се националистичка реторика враћа на сцену, што мора да се избегне.

Поручио је да само људи из овог региона могу да реше проблеме, те да то не може да уради Брисел, који може само да помогне или дâ савет.

"Уздржан сам и позивам на мир и да се не враћамо националистичкој реторици", рекао је Столтенберг.

Испричао је и да су скандинавски народи у доба викинга вековима ратовали једни против других, а да су данас пријатељи.

"Има вицева, али ако су Швеђани, Норвежани и Данци постали пријатељи, могу и људи са Балкана да постану пријатељи. Наставите да напредујете и радите са суседима и бићете миран и просперитетан део Европе", рекао је Столтенберг.

Поручио је да је будућност тешко предвидети, те приметио да, иако је раније био запослен у заводу за статистику као економиста, често је и сам грешио у предвиђањима.

Тврди да је тешко направити неку стратегију за случај неизвесности и кризе, наводећи примере Арапског пролећа, "нелегалног припајања Крима", појаву ИД...

"Треба да се припремамо за оно непредвидиво и будемо спремни да брзо реагујемо. НАТО је повећао своју способност за муњевита реговања каква год да је претња у питању. Повећали смо борбену готовост, рад обавештајних служби, високотехнолошки аспект рада, хибридне претње", поручио је генерални секретар војне алијансе.

Напоменуо је да постоје велике претње у сајбер простору, те истакао да је у данашње време много теже разлучити мир од рата или сукоб од стабилности и да је та граница сада веома замагљена.

"Сада је тешко рећи када је почео рат против Исламске државе и када ће бити завршен", приметио је Столтенберг.

"Регион Западног Балкана највише напредовао у економији"

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг је изјавио да је регион Западног Балкана прешао дуг пут од деведесетих година, када је било сукоба, рата и патњи, те да данас има охрабрујућих знакова, пре свега, у економском напретку. 

"Не кажем да нема више тензија, проблема, изазова, али не тако давно ситуација је била много гора и опаснија, не само за људе из региона него и за остатак Европе, јер нестабилност у региону значи и безбедносни ризик за Европу, али и НАТО", рекао је Столтенберг.

Одао је признање за напредак и додао да има охрабрујућих знакова у привредном напретку, макар у делу региона, јер је, истиче, напредак у стабилности и безбедности и економском расту неравномеран.

У Србији смо сведоци снажнијег економског раста, важних и одлучних реформи и унапређеног фискалног баланса, што је важно јер без управљања дугом свака земља запада у невоље, подвукао је Столтенберг.

"Охрабрује напредак, одлучност и вођство Александра Вучића да се реформе доведу до краја, што је добро за Србију, а самим тим и за регион и Европу", подвукао је генерални секретар НАТО-а.

Поздравио је и идеју јединственог економског простора јер је интегрисање регионалног економског тржишта добро и за безбедност.

"Чврсто верујем да привредно-трговински односи стварају више поверења, међусобне зависности и повезаности, а самим тим то помаже теме које искључују националистичку реторику и неповерење. Трговина јача међусобну повезаност и смањује безбедносни ризик", рекао је Столтенберг.

Како је приметио, најлакши начин да се оствари јединствено тржиште је да се уђе у ЕУ.

"Надам се да ће Србија, као и њени суседи, успети у придруживању", рекао је Столтенберг.

"Вежбом јачамо отпорност на непогоде, али и партнерство"

Вучић и Столтенберг сагласили су се да је вежба "Србија 2018" веома важна и за Србију и за НАТО, а Столтенберг је истакао да су тиме две стране показале како раде заједно и да јачају партнерство на најбољи начин.

Столтенберг је рекао да је данашња вежба важна, јер се њоме јача капацитет и способност Србије и земаља чланица НАТО-а у борби против природних непогода, попут пожара, земљотреса, поплава...

"Због климатских промена се припремамо за такве катастрофе. Окупљамо се и омогућавамо да радимо заједно, војни и цивилни капацитети, да се мобилишемо за одбрану и спасавање, да бисмо јачали отпорност друштва на природне непогоде", рекао је Столтенберг.

Истакао је да важба показује да НАТО и Србија раде заједно и јачају партнерство.

"Најбољи начин да покажемо да смо партнери није да држимо говоре. Можемо Вучић и ја да држимо говоре сатима, јер смо и добри пријатељи, и говори јесу важни, али још је важније деловати. Важно је да се сарадња не састоји само од речи, већ и од дела", рекао је Столтенберг.

Истакао је да има веома добре утиске са везане за вежбу и да је њен главни циљ да се војни и цивилни сектор повежу како би заједно радили на елиминисању последица природних катастрофа.

Вучић се сагласио да је вежба важна, јер показује шта треба радити у будућности, почев од набавке опреме па надаље, у циљу спасавања живота.

Како је навео, данас смо могли да видимо људе из целог региона и Европе како су дошли на вежбу у Младеновцу да заједно раде да би могли у будућности да помогну једни другима у веома тешким околностима, у пажарима, поплавама, саобраћајним незгодама.

"То нам је пуно помогло да бисмо могли да разумемо шта Србија треба да ради у будућности и шта да предузмемо по питању набавке нове опреме и слично. Најважније је што ће учесници моћи нешто да науче како се користи вештачка интелигенција у циљу очувања мира и безбедности и шта може од најновије технологије да примењује НАТО. На пример, одмах можемо да знамо где се налази сваки спасилац поједначно. Сада уз подршку НАТО програма и то можемо да обезбедимо нашим грађанима", поручио је Вучић.

Указао је и да је тачно то што каже Столтенберг да конкретне мере говоре више од речи, те додао да је реч о веома интелигентном политичару, који "као искусан политичар зна како да пошаље најбоље поруке српском народу, али и да истовремено показује да воли нашу земљу".

Председник Србије је истакао чињеницу да је у вежби учествовало 2.000 људи из 32 земље који су, како је рекао, сарађивали, развили пријатељство, али први пут се упознали и користили неке методе које се користе у елиминисању последица природних катастрофа.

Вучић је истакао да Столтенберг није само професионалац у свом послу, него и човек који зна како се шаљу најбоље поруке Србији.

"То није само зато што је Столтенберг провео део живота у Србији него и због начина на који је изразио жаљење због жртава бомбардовања 1999. године", рекао је Вучић и захвалио Столтенбергу и НАТО-у на данашњој вежби.

Панел у хотелу "Хајат риџенси" организује Београдски безбедносни форум. Разговор модерира председница Београдског фонда за политичку изузетност Соња Лихт.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи