Договор Вучића и Столтенберга – брзи контакт у случају кризе на КиМ

Председник Србије Александар Вучић рекао је да се договорио са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом да у случају било какве кризне ситуације на КиМ могу брзо да ступе у контакт, како би могли да се спрече сукоби и теже последице.

Александар Вучић је рекао да је замолио Јенса Столтенберга да се не смањује мисија Кфора на КиМ, јер је то једина заштита за српски народ.

"Имао сам дуге разговоре са Столтенбергом и разговарали смо о свим врстама сарадње Србије и НАТО-а. Та сарадња је добра и имамо доста заједничких активности. Посебну пажњу смо обратили питању КиМ и на улогу Кфора и безброј пута сам га молио да не смањује своју мисију на КиМ", рекао је Вучић истичући да Кфор има ефектину улогу у заштити Срба.

Наводи да су се договорили да у сваком тренутку када постоје кризне ситуације могу да ступе у контакт како би се избегле теже последице и захвалио му што је то прихватио.

"Ако будемо имали потребе у најкраћем року, од неколико минута ступићемо у контакт и моћи да решавамо то одмах и помогнемо, како бисмо могли да објаснимо шта је то што се дешава на терену и помогнемо у заштити становништва. Мало ми је лакше јер ћемо моћи да кажемо шта се дешава на терену и помогнемо у заштити становништва", рекао је председник Србије.

Вучић са Столтенбергом о Газиводама

Вучић je рекао да је са генералним секретаром Јенсом Столтенбергом разговарао о недавној ситуацији на Газиводама.

Додао је да је Бриселским споразумом из 2013. године у тачки девет дефинисано како се формира полиција за север Косова и Метохије и да је регионални командант те полиције Србин.

Истакао је да тог дана нико из регионалне полиције није знао да долазе "људи са дугим цевима, пушкама и снајперима".

"Да ли су знали Еулекс и НАТО – не знам, али регионални командант није, као што ни власти у Србији нису знале за Тачијеву идеју да обиђе Газиводе", рекао је председник Србије.

Према његовим речима, постоји договор у Бриселу о два услова за улазак албанских наоружаних трупа на север Косова – уз дозволу НАТО-а, и уз сагласност српске заједнице.

Како каже, не зна да ли су имали дозволу НАТО-а, али српску заједницу нису питали.

Вучић сматра да на КиМ нико други осим Срба није угрожен и да не постоји случај где Срби угрожавају Албанце, док је Србима угрожен повратак, краду им стоку, туку децу...

Замолио је Кфор да чува Србе у складу са резолуцијом 1244.

Истакао је да је Столтенберг један од ретких које је те вечери, када се догодила ситуација на Газиводама могао да добије што је, оцењује, допринело смиривању ситуације.

Председник је рекао да је на томе захвалан и изразио уверење да ће на успешан начин сарађивати и у будућности.

"Ми не доживљавамо КиМ као независно. Замолио сам Столтенберга да уђе у наше ципеле и да погледа ствари из српског угла. Упознао сам га са страховима српског народа. Важно је да увек можемо да будемо у контакту како бисмо сачували мир и стабилност", рекао је Вучић.

Председник Србије је, коментаришући изборе у БиХ, честитао грађанима на мирно спроведеним изборима.

Столтенберг: Одмах смо реаговали на вест о РОСУ на Газиводама

Генерални секретар НАТО-а изјавио је да је Кфор прошле суботе, 29. септембра, када су се специјалци РОСУ појавили на језеру Газиводе, послао људе на терен, који су известили да нису видели да се тамо изводи војна операција, нити да је ико ухапшен, али је поручио и да је важно да се сви судрже од провокативних потеза и изјава.

"Кфор је на Косову и Метохији да би штитио све заједнице које тамо живе, наравно и Србе. Кфор је пратио пажљиво и брижљиво ситуацију од суботе, послали су људе на терен, известили да нису видели војну операцију, нити да је ико хапшен", рекао је Столтенберг одговарајући на питања новинара у Младеновцу.

Додао је да је био у контакту са председником Србије, који му је изнео забринутост српске стране, као и да је разговарао о томе и са руководством у Приштини.

Истакао је да је важно да Кфор и даље буде приустан на КиМ, да буде у прилици да реагује и штити људе ако буде потребно, али и да се истовремено ради на смиривању напетости и на потрази за политичким решењем.

Поручио је да НАТО подржава дијалог Београда и Приштине.

"Позивамо на суздржаност и наставићемо да радимо, да будемо присутни на КиМ у оквиру нашег мандата УН. Сви треба да се суздрже од провокатвних дела и говора. Кфор ће наставити да буде присутан на КиМ и да прати стање и да штити све", рекао је генерални секретар НАТО-а.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво