Вучић: Мудром политиком до изградње мира, регионално и глобално

Председник Александар Вучић рекао је да ће се Србија трудити да мудром, озбиљном, промишљеном и миротворном политиком гради мостове у будућности како регионално, тако и генерално.

"Постављаћемо питања на која нећемо да добијемо одговоре, али и то нешто значи, добро је да чују да питања имамо. Гледаћемо да чувамо мир и стабилност, гледаћемо да унапређујемо нашу економију, али ћемо морати још много да радимо како бисмо изградили поверење и пријатељство са бројним међународним факторима. То је један од услова да сачувамо стабилност, мир и будућност за нашу земљу", казао је Вучић.

Председник је, обраћајући се на отварању конференције "Ка безбедној Србији" истакао да је веома важан и међународни положај Србије, који утиче на безбедност у земљи, као и на гаранције безбедности.

Како је навео, Србија се налази на европском путу, отворила је 14 поглавља, а очекујемо да се отворе још четири поглавља до краја године.

Председник је напоменуо да је Србија успела да спроведе тешке и значајне реформе, те да привлачи највећи број инвестиција из западних земаља и истакао да је веома важно да градимо односе са свим тим земљама, са ЕУ, њеним чланицама, али и са САД и посебно са Руском Федерацијом и Кином.

"Са Русијом, и у тешким тренуцима, успели смо да одржимо пријатељске и, рекао бих, братске односе и када су сви други уводили Русији санкције, ми нисмо, не зато што нам је нешто било потребно, већ због гледања у будућности и могућности за нашу сарадњу, али и зато што нисмо желели да забијамо нож у леђа пријатељима", рекао је Вучић.

Када је реч о сарадњи са Кином, председник је истакао да је она на највишем могућем нивоу, те да је он веома захвалан и председнику Кине на акцијама које је предузео како би кинеске компаније све више улагале у Србију.

"Искрено пријатељство и сарадњу са Кином наставићемо и у наредном периоду и потпуно сам уверен да то доноси напредак и задовољство нашој земљи", напоменуо је председник.

Регионални изазови највећи

Вучић је истакао да се морају сагледати регионални изазови, који су свакако најзначајнији и највећи.

Наводи да смо се у претходним годинама суочавали са тим да су Срби криви за све и најлакше је, каже, било окривити Србију и за унутрашње проблеме који су им се дешавали.

"Нас брине ситуација у Приштини и односи које Београд има са Приштином, не зато што ми желимо било шта да учинимо против Албанаца, не зато што ми нисмо испунили Бриселски споразум или неке од његових делова, него зато што Албанцима не пада на памет да испуне, зато што и данас њихови највећи представници говоре о стварању велике Албаније и данас нико из Европе и света на то неће реаговати", навео је председник.

Како је додао Србија у складу са тим мора да гледа и пажљиво да прати сваки од потеза "људи који се понашају као дрогирани боксери" и који сваког тренутка могу да изазову сукобе и немире.

"Ми од сукоба морамо да бежимо, јер немамо за бацање нашу децу и будућност, да бежимо од сукоба, гледамо у рад, нове фабрике и да се боримо за дуготрајни мир, али то не значи да се било кога плашимо и да ћемо било коме да дозволимо да руши нашу земљу", напоменуо је Вучић.

Додао је и да од Србије нико неће чути тешке речи, али да ће Србија постављати питања.

"Могли сте чути како је страшно било мешање Србије у изборе у Републици Српској, иако ни једанпут нисам отишао у Српску, иако ни једанпут нико од нас није позвао српски народ да гласа за одређену странку. Синоћ је у Мостару био председник хрватске Владе директно позивајући да се гласа за једну странку. Мислите ли да је неко из Европе и света нешто рекао - нису, зато што Европљани имају једна правила за себе и своје људе, а друга правила за нас мале Србе", истакао је Вучић.

Додао је да Европљанима само није нормално када Срби хоће да сарађују са Србима и поручио да је то ствар на коју ће Србија указивати и неће дозвалити, јер у складу са Дејтонским споразумом имамо право на сарадњу са Републиком Српском.

"Нисам отишао тамо да бисмо избегли сваки изговор која би том посетом дала онима који желе нестанак РС и који желе лошу судбину српском народу", указао је Вучић. 

"Eкономски напредак кључ"

Навео је да је прва најважнија ствар за сигурност и безбедност економски напредак, те да управо зато један од кључних услова за разумевање политике безбедности јесте економски напредак.

Истиче да је неопходно да сви препознају свој део одговорности и зато је важно да имамо и у државним структурама људе који су свесни личне одговорности коју јавна функција носи. 

Према његовим речима, без економске безбедности је тешко осигурати све друге видове безбедности.

"Напредак у сузбијању јавног дуга, увећан раст БДП-а, увећане стране директне инвестиције, домаће инвестиције, смањење незапослености јесу неки од кључних елемената економске безбедности. То зависи и од сузбијања сиве економије, Пореска управа мора да се реформише, морамо да имамо више уређених школа, домова здравља, а стране инвестиције морамо још ефикасније да омогућимо", истакао је Вучић.

Додао је да квалитет јавне управе уз владавину права изузетно утиче на број страних инвестиција.

Истиче да су предуслови легитимитета сваке владавине добра управа и независно судство.

"Греши свако ко мисли да бих и дана још провео на Андрићевом венцу уколико би нова политика изгубила већинску подршку бирача. А веома важан део те политике је остваривање нашег програма из поглавља 23 и 24, што значи стварања услова да Србију можемо да назовемо правном државом, ма колико нам одређене одредбе теже падале", навео је председник. 

Рекао је да за владавину права морамо да се боримо да бисмо били уређена европска земља, а да је други корак обнављање оснажене и данас већ нешто боље вођене војне безбедности Србије.

"Сузбили смо тешки и најзначајнији део организованог кримимнала на нашој територији, мада он и даље није искорењен и морамо и даље да се боримо и организовани криминал да свакога дана побеђујемо. Ефикасно смо управљали, колико је од нас зависило, и илегалним миграцијама преко наше територије, које се крећу ка ЕУ. Модернизујемо наоружање и знање наших служби у савременим изазовима", рекао је Вучић.

Несумњиво је, додаје, да ћемо наставити да јачамо и нашу војску и полицију које уживају све значајније поверење грађана.

Брнабић: Изазови су миграције, тероризам, криминал, КиМ...

Премијерка Ана Брнабић поручила је да су пред Србијом четири основна изазова - миграције, тероризам, високотехнолошки криминал и посебно ситуација на Косову и Метохији.

Специфичност ситуације на КиМ је таква да имамо замрзнути конфликт који је потенцијални извор претње сигурности за наше грађане и то из неколико разлога, а пре свега зато што све више видимо бесмислене нападе и приштинску власт, која се, цитирала је председника Александра Вучића, понаша као "нервозни боксер".

Не знате, казала је на конференцији, шта можете очекивати.

Указала је и да Приштина не испуњава обавезе из првог споразума између Београда и Приштине - Бриселског споразума, као и да због тога Србија нема партнера са друге стране на кога може да рачуна.

Брнабић је на конференцији "Ка безбедној Србии", говорила о миграцијама, које су изазов не само за Србију, већ за целу Европу, те истакла да се Србија у периоду мигрантске кризе 2015. и 2016. показала одговорно и доказала да има безбедносне снаге које могу да одговоре свим изазовима и да заштите своје грађане, границе, али показала и да је хумана и да може да се избори са регистрацијом толиког броја миграната.

Истиче да Србија, иако није имала проблема са тероризмом, много улаже и прати сваку безбедносну претњу која може доћи из тог правца како би Србија остала безбедна земља.

Говорећи о учинку безбедносних снага Србије, премијерка је рекла да је у периоду између 27. априла 2014. до августа 2018. године одузето 13,7 тона наркотика, што је 43 одсто више него у претходном четворогодишњем истом период четири године пре тога, рекла је премијерка.

Амбасадор Италије Карло ло Кашо је на конференцији рекао да његова земља верује да би свеобухватни споразум био користан за Београд и Приштину, као и за цео регион с обзиром на то да су ти односи најтежи изазови за Србију. 

На панелу "Регионална безбедност" учествовао је министар одбране Александар Вулин, док ће на панелу "Глобална безбедност" један од говорника бити директор полиције Владимир Ребић.

На конференцији коју организује удружење грађана "Национална авангарда", између осталих, учествоваће и директор националне академије за безедност БИА Драган Симеуновић, амбасадор Кине Ли Манчанг.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара